Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Filtr kubelkowy - co gdzie i jak??  (Przeczytany 3174 razy)
Puma
Zainteresowany
**

« : Listopad 21, 2004, 19:57:10 »

Hey , sluchajcie mam taki problem : jak wogule przygotowac filtr kubelkowy do uruchomienia , jak go uruchomic , co ile czyscic , i jakich wkladow czyszczacych uzywac dla moich pielegnic [ akary z maroni + zeberki [ nie pyszczaki ] ] ?? bende mial filtr PROJECTA 1000 l/h jak zagospodarowac w nim miejsce , prosze o pomoc bo w przedziale poniedzialek-czwartek kupie ten filtr ...

60 l : 6 akar z maroni , 2 zebry , 2x kirysek pstry 2x kirysek spizowy . filtr Aqua Szuta 300/h
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Listopad 21, 2004, 23:14:34 »

Jeśli filtr jest uruchamiany w nowym akwarium to dodaj biostarter, jeśli jest juz dojrzałe wystarczy tylko przepłukać wkłady w wodzie, najlepiej z akwarium.Co do wkładów na pierwszy stopien proponuje dać gąbke, na ostatni włóknie a do srodka wkłady bio - tu wybór jest ogromny i zależy od twoich możliwości finansowych.

385 l - dyskowce
Puma
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Listopad 22, 2004, 09:50:48 »

Dzieki , akwarium nie jest nowe ma juz kilka miesiecy , ale nie opowiedziales jak go uruchomic i wogule  :twisted:  :baby:

60 l : 6 akar z maroni , 2 zebry , 2x kirysek pstry 2x kirysek spizowy . filtr Aqua Szuta 300/h
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Listopad 22, 2004, 15:17:51 »

Zasyp go keramzytem. Jest dobry i tani.

pozdrawiam
asmi
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Listopad 22, 2004, 16:45:41 »

jak go uruchomic i wogule  

Najbardziej znanym mi i praktycznym sposobem jest podłączenie do gniazdka zasilajacego tzw. kontakt  Cheesy  :wink: .
Nie bardzo wiem co masz na myśli piszac "uruchomić". W pudełku bedzie instrukcja co jak i z czym połączyć, do filtra dajesz wkłady, zamykasz, zalewasz wodą, włączasz filtr i ewentualnie odpowietrzasz (potrząsasz).

385 l - dyskowce
Puma
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Listopad 22, 2004, 18:36:55 »

Wlasnie o to mi chodzilo , co do wypelnienia filtra to mam zamiar uzyc [ czyt. od dolu ] gabki o duzej porowatosci [ 1 koszyczek ] , zeolit [ 2 koszyczek ] ceramika [ 3 koszyczek ] i na koniec "granulki" eheima takie brazowe , tak mi pan w sklepie awkarystycznym doradzil , jak sadzicie to dobry pomysl ?  :wink:

Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Listopad 22, 2004, 22:20:57 »

IMO najlepszy z tych wkładów to Substrat Pro Eheim`a, ma najwieksza powierzchnie filtracyjna i tylko taki bym zastosował (z wkładów bio).Co do kolejnosci zasada jest taka ze 1 komore powinien stanowic wkład który zatrzyma najwieksze zanieczyszczenia, nastepnie wkład bio, torf itp a ostatni stopień powinna stanowić włóknia (lub inny wkład o podobnej strukturze).
Podam przykład jak to wyglada w filtrze Eheim 2028
1 koszyk 3/4 Ehfimech + 1/4 gąbka
2 koszyk Eheim Substrat Pro
3 Koszyk Eheim Substrat Pro + włóknia (na koszyk)
Filtr czyszcze 1-2 razy w roku.

385 l - dyskowce
Puma
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Listopad 23, 2004, 15:56:21 »

Heh , dzieki ale nie stac mnie na wylepnienie wiecej niz 1 koszyczka supstratem eheima [ 68 zl za litr  Sad  ] bedzie tak jak mowilem Tongue zobaczymy jak to bedzie pracowac , bende go mial w tym tygodniu to jeszcze napisze jak sie sprawuje itp  :twisted:

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: