SirArturo
Nowy

|
 |
« : Listopad 15, 2004, 19:04:24 » |
|
mam pytanie jaka zarowke mam kupic do 25l akwarium bo ta co mam philips white light jest chyba nie dobra bo grzeje za mocno i podnosi temp! prosze poradcie cosik!!!
|
|
|
|
|
|
poczatkujacy akwarysta , ale sie stara 
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #1 : Listopad 15, 2004, 19:56:14 » |
|
Przecież bojownik lubi wysoką temperaturę, choć oczywiście w granicach rozsądku 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kukson
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #2 : Listopad 15, 2004, 21:50:44 » |
|
Ja mam w swoim aqua małym (21 l) żarówkę 25 W. Mieszka tam kilka gupików. Roslinki dobrze rosną, a temperaturę mam przeważnie 20-22 stopnie, ale te wachania są zależne od tego jak mocno "kaloryfer grzeje"  Żarówka, ważne żeby była odpowiedna do wielkosci akwarium, nie była za mocna i zasłaba.Jesli dobrze się orientuję to odpowiedź na twoje pytania powinna gdzieś być na stronie. I Mdramski dobrze mówi z tym ciepłem dla bojownika. Ma chyba jakieś ogrzewanie co ?? Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
100 L : 18 x Danio pręgowane, 5 x Kirysek pstry, 2 x kosiarka, samica bojownika i parka pretnika karłowatego 10 l: Bojownik "Czarny Piotruś" 13 l: Bojownik "Gogo" 21 l: Młodzież Danio pręgowanego ~ 40 21 l: Kotnik
|
|
|
SirArturo
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #3 : Listopad 15, 2004, 22:29:49 » |
|
ma grzalke ale jak podskoczyla do ok 29 stopni przez nieuwage to byly strasznie ospale i lezaly na piasku zamiast plywac
a nie macie jakis pomyslow odnosnie specjalistycznej zarowki??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kukson
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #4 : Listopad 16, 2004, 20:03:32 » |
|
A używasz termoregulatora ?? Walnij na nim tak ze 25-26 stopni i weź żarówkę 25 W jak mówiłem. Temperatura powinna być ok, a Bojek z roślinkami szczęśliwy  ...
|
|
|
|
|
|
100 L : 18 x Danio pręgowane, 5 x Kirysek pstry, 2 x kosiarka, samica bojownika i parka pretnika karłowatego 10 l: Bojownik "Czarny Piotruś" 13 l: Bojownik "Gogo" 21 l: Młodzież Danio pręgowanego ~ 40 21 l: Kotnik
|
|
|
SirArturo
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #5 : Listopad 16, 2004, 22:33:58 » |
|
ok a co sadzisz o energooszczednych ?? takich jak osram np czy philips ok 9W??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
murena
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #6 : Listopad 17, 2004, 18:02:56 » |
|
Ja mam w akwa 80 l żarówkę energooszczędną OSRAM 15 W; daje światło o mocy 75 W.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
murena
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #7 : Listopad 17, 2004, 18:04:30 » |
|
Zapomniałam dodać, że nie grzeje, tak samo jak świetlówka
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kukson
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #8 : Listopad 17, 2004, 19:36:48 » |
|
e... a nie znam się na tych energooszczędnych, zawsze kupowałem zwykłe podłużne, swięcą ile mają świecić, a jak się zepsują to kupie sobie nową za złotówkę i już. A rachunki ?? Różnica naprawde jest z tymi energooszczędnymi ?? :?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
murena
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #9 : Listopad 17, 2004, 19:49:20 » |
|
No jest różnica. Energooszczędna o mocy 15 W w ciągu mniej więcej siedmiu godzin świecenia zużywa tyle prądu co zwykła żarówka 100 W w ciągu jednej godziny, a światła daje mniej więcej tyle samo (75 W). Zakładając, że jedna kilowatogodzina kosztuje 60 groszy, to energooszczędna w ciągu godziny zużyje energii za 1 grosz, a zwykła setka za około 6 groszy. To tak na chłopski rozum. Poza tym zwykła żarówka mocno się nagrzewa, a ta nie. Można ją umieścić np. nad szklaną pokrywą nad akwarium bez obawy, że szkło pęknie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #10 : Listopad 17, 2004, 20:38:43 » |
|
Ja co prawda nie stosuję żarówek energooszczędnych w akwarium, ale za to w domu tak. Niedość, że pobierają znacznie mniej mocy, to poza tym średnio zużywają się w kilka lat (o ile są dobrej firmy). Uważam to za bardzo dobrą inwestycję.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
SirArturo
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #11 : Listopad 18, 2004, 01:04:45 » |
|
kupiłem philipsika za 13,89 energooszczedna i jest git! nie grzeje a daje swiatło normalnej 25W a czerpie chyba 5W 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
matijasz
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #12 : Listopad 18, 2004, 17:49:59 » |
|
Jakie masz rośliny ? Bojownikowi to obojętne jakie będzie miał światło, ale jak zaszalaejsz z watami to będziesz miał plantacje glonów.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam MaTiJaSz
|
|
|
|