Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: AGRESYWNA BOCJA????  (Przeczytany 11204 razy)
vailet
Nowy
*

« : Listopad 24, 2004, 08:14:18 »

Witajcie,
parę dni temu porzyczyłam od kumpla bocję, ponieważ miałam dużo ślimaków, a ona podobno zjada ślimaki.
Jak się okazało po paru dniach, że zachowuje się agresywnie w stosunku do innych rybek, tzn. zamęczyła gupiczkę i mieczyka (zostałe pogryziony i wygryzła mu jedno oko- rybka zdechła), dwie neonki są pokiereszowane, z których jedna pływa bez oka i jeszcze pare rybek jest popodgryzanych.
Mam pytanie (jestem zszokowana) czy to normalne, że ryba może się zachowywać tak agresywnie???
Oczywiście oddałam ją z powrotem kumplowi, żeby nie narobiła więcej szkód.
Pozdrawiam
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #1 : Listopad 24, 2004, 10:12:33 »

Widzisz bocja jest wybitnie stadną rybką - kiedy zostaje bez towarzystwa innych ryb swego gatunku to głupieje i może wyżądzać szkody albo jak to się mówi umrzeć z samotności. gdyby było ic tam więcej napewno był by spokój. Pozatym bocja musi się czyć bezpiecznie tj, powinny byc mozliwie dużo kryjówek np. kokosy, wydrążone konarki jaskinie itp.
Bez spełnienia tych podstawowoch warunków trzeba sie liczyć ze stratami.

112,25
vailet
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Listopad 24, 2004, 10:18:59 »

dzięki za odzew.
tylko, że ona miała się gdzie chować, ponieważ mam korzeń i kamień z norką, w którym cały czas siedziała, a wypływała jedynie jak było zgaszone światło w akwa. domyślam się, że mogła je atakować w nocy jak rybki spały i było ciemno.
pozdrawiam
wirek
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Listopad 24, 2004, 12:01:04 »

Jeszcze inna sprawa, to jakiej wielkości była ta bocja. Bo po co miała wydłubywać żarcie ze skorupek, jak wystarczyło tylko trochę szybciej popływać i kłapnąć pyskiem. Może tam gdzie była należała do najmniejszych ryb, przynajmniej w dolnej strefie. Poza tym, ryba to nie odkurzacz któremu jest obojętne gdzie pracuje byle prąd miał 230 V. Im starsza ryba tym większy stres przy przeprowadzce.

Tańczący z rybkami
tomstor
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Listopad 24, 2004, 12:05:02 »

powierdzam wypowiedź Tremala.

Ja także jakiś czas temu pisałem o agresywnych bocjach. Miałem w akwa 2 sztuki. Na poczatku walczyły nieustannie ze sobą, a jak im się znudziło to zaczepiały inne ryby.

To jest rybka typowo stadna. Od kiedy pływają w pięć sztuk są zupełnie inne, a ich zachowania są nieprzywidywalne (wczoraj złapała jedna kawałek tabletki roślinnej i uciekła do kokosa jak pies, żeby w samotności ją skonsumować :-)). No więc jeśli chcesz pozbyć się ślimaków z akwa musisz zaopatrzyć się w całą gromadkę tych fajnych rybek, bo samotność grozi im często nawet śmiercią (u mnie tak było dwukrotnie).

A poza tym to są to rewelacyjne stworzenia, które jak u siebie obserwuję, to za każdym razem wprawiają mnie w zdumienie (np. pozycja snu w nocy hehe).

PZD.

240L: 5xgurami niebieskie, 3xgurami złote, 5xbocje, 2xglonki, 3xkosiarki
105L: mieczyki, gupiki, molinezje
vailet
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Listopad 24, 2004, 12:20:56 »

była duża z 3, 4 cm
pozdrawiam
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #6 : Listopad 24, 2004, 12:29:30 »

3-4 cm duża ? Wink wg mnie to malutka bocja wręcz jeszcze dziecko Smiley ale takie to moje zdanie Smiley Pozdrawiam

112,25
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #7 : Grudzień 09, 2004, 13:20:05 »

U mnie jest to samo kupiłem sobie bocje wspaniałą ( za 16 zł ) podobno są łagodne więc kupiłem. z początku siedziała w kokosie i udawała zdechłą leżała. teraz to normalnie sie z niej terminator zrobił szczególnie jesli chodzi o jedzenie. sypne troche płatków albo wrzucę ochotke czy coś tam innego to bocja sie rzuca na te zarcie i nie dopuszcza do niego żadnej ryby. Skalary mi poturbowała troche. a kryjówek ma mnóstwo w mym aqa

Wkrótce 100 litrowa tanganika z muszlowcami Smiley
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #8 : Grudzień 09, 2004, 13:21:30 »

Cytat: Tramal
3-4 cm duża ? Wink wg mnie to malutka bocja wręcz jeszcze dziecko Smiley ale takie to moje zdanie Smiley Pozdrawiam

Masz racje bocje rosną ogromne u mnie w zoologu to sątakie 15 cm. po 50 zł. a większe po 70

Wkrótce 100 litrowa tanganika z muszlowcami Smiley
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: