Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Nieznana ryba  (Przeczytany 2447 razy)
vasu
Zainteresowany
**

« : Maj 18, 2009, 20:51:03 »

Witam.

Niedawno założyłem akwarium z molinezjami. [54-56 l; 4 molki, 2 glonojady]
Zakupiłem do tego akwarium kilka sztuk moczarki. Spostrzegłem na tych roślinkach małe białe kulki, stały się one przezroczyste, a dzisiaj juz widac wyrazny zarys małych rybek.

Byłem w akwarystycznym, w ktorym kuopwalem roslinki zeby dowiedziec się co tam pływało i najbardziej pasuje tutaj gurami, ale jego ikra jest pielegnowana przez samca w pianie...
Wciąż zastanawiam się co to moze byc za ryba no i za wszelką cenę chcialbym je wyhodować.

Moglibyście mi podpowiedzieć jak to zrobic, na nowe akwarium mnie nie stać, ale kotnik na pewno skombinuję. Będę wdzięczny za wszystkie podpowiedzi, jak je przenieść, jakie stworzyc warunki, czym karmic.

Mam nadzieję na szybką odpowiedź z waszej strony, z góry serdeczne dzięki.

112 l.
Black Molly x25; Glonojad x2; Kiryski (spiżowy, pstry, albinoski); Bojownik samica x3; Kardynałek albinoski x5; Neon inesa x9
Kryptokoryna (krótka,długa); Żabienica; Moczarka; Rogatek; Anubias; Minima (orzech); Limnophilia; Paprotnica; Bacopa; Hydrokotyle;

45 l.
40x molinezja - chętni?
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #1 : Maj 19, 2009, 05:05:48 »

przenieś ikrę razem z roslinka na której jest do oddzielnego akwarium , tam musi być ciepło pewnie ok 28st. , woda musi być przelana z akwarium ogólnego mocno napowietrzana i regularnie podmieniana , jak - jeśli coś się wykluje to przez pierwsze chwile czerpie pokarm z woreczka żóltkowego a potem musisz dokarmiać np. wylęgiem artemi , nicieniami mikro-są to pokarmy które sam musisz wychodować więc radzę się w nie zaopatrzyć czym prędzej -jak chcesz nadal próbowac coś odchować ofc.

vasu
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Maj 19, 2009, 06:54:25 »

już po ikrze... znikneła. ale dzieki.

112 l.
Black Molly x25; Glonojad x2; Kiryski (spiżowy, pstry, albinoski); Bojownik samica x3; Kardynałek albinoski x5; Neon inesa x9
Kryptokoryna (krótka,długa); Żabienica; Moczarka; Rogatek; Anubias; Minima (orzech); Limnophilia; Paprotnica; Bacopa; Hydrokotyle;

45 l.
40x molinezja - chętni?
mymlon
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Maj 26, 2009, 17:25:13 »

przyniosłeś zapewne jaja slimaka. Guraminy zanim zlożą ikrę robia gniazdo z piany, potem w tym gniezdzie samica składa ikre... Poza tym wątpie by jakas ikra wytrzymala zmiane warunków i transport ze sklepu, slimaki sie wylegly i rozeszly po akwa i za kilka tyg bedziesz mial ich ze ho ho   http://images.google.pl/imgres?imgurl=http://www.glony.republika.pl/foto/ikra1.jpg&imgrefurl=http://www.glony.republika.pl/swiderki.htm&usg=__SV2CKrbrwWm22tofbSfSHZirjI8=&h=240&w=320&sz=11&hl=pl&start=11&um=1&tbnid=DQqP6uuL92GfCM:&tbnh=89&tbnw=118&prev=/images%3Fq%3Dikra%2Bzatoczka%26hl%3Dpl%26rlz%3D1T4GZAZ_plPL306PL306%26sa%3DN%26um%3D1
« Ostatnia zmiana: Maj 26, 2009, 17:30:57 wysłane przez mymlon » Zapisane
vasu
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Maj 26, 2009, 21:28:46 »

takie coś to mam teraz, wtedy to było coś innego.

112 l.

45 l.
40x molinezja - chętni?
Miluś
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Maj 27, 2009, 09:59:06 »

Niestety ślimaki bardzo latwo przynieść a trudno się potem pozbyć... Sad
« Ostatnia zmiana: Maj 27, 2009, 10:03:27 wysłane przez Miluś » Zapisane
vasu
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Maj 27, 2009, 14:39:11 »

2-3 Bocje i po ślimakach Smiley

112 l.

45 l.
40x molinezja - chętni?
młodyakwarysta
Bywalec

ryby denne

« Odpowiedz #7 : Maj 27, 2009, 14:51:52 »

bocja stadna  ,za małe awkarium , lepsze anatomene helene

moje awkaria 54l i 27l i 30l i25
Maży mi sie jeszcze 10 zbiorników ....
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: