Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Tabletki napowietrzajace  (Przeczytany 7631 razy)
Goojasek
Stały użytkownik

« : Listopad 30, 2003, 20:02:38 »

mam okazje kupic tabletki napowietrzajace,firmy chobby,poniewaz akwa stoi w sypialni napowietrzanie troszke hałasuje.podobno stopniowo uwalniaja tlen do wody przez około tydzień.1 tabletka starcza na akwa 60 l
(mam 60), zakładam akwa roslinne wiec nie bedzie wiele ryb (10 neonków lib razbor).Czy ktos o tym slyszał lub używał?,Jezeli tak to prosze o odpowiedz.Moze stosowanie na dłuzszą mete nie jest zdrowe dla ryb i roslin ??

gg 2299553
www.holenderskie.aip.pl i www.holenderskie.aip.pl/forum/ - Kopalnia woedzy o roslinkach !!Zapraszam
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Listopad 30, 2003, 20:18:16 »

Nie piszesz jaki masz filtr. Moze lepszym rozwiazaniem byloby zamontowanie do filtra deszczowni w taki sposob, zeby woda z niej poruszala tafla wody i tym sposobem napowietrzala  akwa.

pozdrawiam
asmi
Goojasek
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Grudzień 01, 2003, 22:14:44 »

Nie rozwazałem juz chyba wszystko i prosze tylko o opinie na temat tych tabletek.

gg 2299553
www.holenderskie.aip.pl i www.holenderskie.aip.pl/forum/ - Kopalnia woedzy o roslinkach !!Zapraszam
Leny
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Styczeń 06, 2004, 18:09:08 »

Nampisz ktos coś o tych tabletkach kurcze...Mi to też jest potrzebne, bo też tak mam (będę miał) Smiley
tymoniaq
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Styczeń 06, 2004, 19:49:26 »

A jakie są ceny tych "tabletek"?
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Styczeń 07, 2004, 09:37:58 »

Tabletki tlenowe stosuje się wyłącznie do transportu ryb i to wielogodzinnego. Dozowanie 1 tabletka po pierwszych 2 godzinach a potem co godzine po jednej, więc w nocy nie będziesz tabletek dokłądał co godzine Wink. Do tego akwarium nie potrzebujesz tabletek tlenowych, skoro jest to akwarium roślinne z niewielką liczbą rybek to za dnia rośliny wyprodukują tyle tlenu że przez noc i im i rybkom powinno starczyć.
A najlpeszym rozwiazaniem byłby cichy filtr, zewnętrzny z deszczownią lub wewnętrzny umieszczony blisko lustra wody, wtedy wylot wody wprawiałby w drgania powierzcznię wody i w ten sposób masz bezgłośne natlenianie.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
juras
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Luty 24, 2004, 09:24:54 »

Mam podobny problem z nocnym napowietrzaniem.
W dzień wszystko pracuje włącznie z napowietrzaniem, na noc wyłączam napowietrzanie pozostaje ruch wody (z filtra wewnętrznego) i to wystarcza do rana. Napowietrzanie nie pracuje 6-7 godz. ale jest duży ruch wody co na taki krótki okres starcza. Mam akwa 200l z pyszczakami. Cheesy

"Milczenie jest często najmądrzejszą rzeczą, jaką możesz powiedzieć"
Damianos115
KULE PRECZ !
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Maj 28, 2009, 18:27:01 »

sluchajcie chcem przetransportowac ryby 150km od mojej miejscowosci (bo sie przeprowadzam) i teraz mam problemik bo z akwa to nie problem ale rybki to co zapakowac do worka i wrzucic tabletke a po 2h znowu tak?

Akwarium 54l
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/damianos115-54l-aktualizacja-21-05-2009-!!!/

15xNeon Innesa
1xBojownik
1xKirysek Panda ( Planowo 5)
0xOtosek ( Planowo 5)
0xRed Cherry ( Planowo 10-15)
Pozdrawiam Damian
Female_Raziel
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Maj 28, 2009, 18:37:56 »

Tez mam zbiornik w sypialni, ale problemu nie ma bo zostałam przez sasiada zmuszona do spania w zatyczkach zanim jeszcze myslałam o akwarium, a potem sie przyzwyczaiłam i inaczej nie mogłam. Smiley Te wszystkie cudowne pastylki Plush co uwalniaja tlen, Co2 (!) czy bakterie nitryfikacyjne to jedna wielka bzdura. Nie znam sie ale poprostu nie wierze w działanie. Przenies zbiornik albo spij w zatyczkach.  papa

juras - nie wiem czy to dobre wyjscie, w nocy rosliny pobieraja tlen.

Moje 53l: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=24019.0

Przed przeczytaniem moich postów przeczytaj regulamin bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy post, niewłaściwie zrozumiany, zagraża Twemu życiu lub zdrowiu.
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #9 : Maj 28, 2009, 19:08:51 »

Jeśli firma nazywa się faktycznie "chobby", to bym jej nie ufał.
Damianos, spróbuj nalać napowietrzoną wodę do worka i wrzucić kilka pastylek, tlen powinien wypełnić worek w taki sposób, żeby woda stanowiła 1/3 objętości. Worek ruszając się podczas trasportu spowoduje napowietrzanie wody, nic nie trzeba wtedy  wrzucać nawet przez 10 godzin przy małej obsadzie i rybie nienajedzonej.
Damianos115
KULE PRECZ !
Bywalec

« Odpowiedz #10 : Maj 29, 2009, 19:01:22 »

jakich pastylek bo nie zrozumialem? Grin

Akwarium 54l
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/damianos115-54l-aktualizacja-21-05-2009-!!!/

15xNeon Innesa
1xBojownik
0xOtosek ( Planowo 5)
Pozdrawiam Damian
Muchomorek
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Maj 29, 2009, 20:31:23 »

Tabletek, pastylek, u nas stosowane nazwy zamiennie. Oczywiście, tych Twoich od uwalnia tlenu.
Damianos115
KULE PRECZ !
Bywalec

« Odpowiedz #12 : Maj 29, 2009, 21:42:57 »

czyli tabletke napowietrzajaca wrzucam i jade tak?

Akwarium 54l

15xNeon Innesa
1xBojownik
0xOtosek ( Planowo 5)
Pozdrawiam Damian
Muchomorek
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Maj 29, 2009, 22:02:27 »

Przeczytaj jeszcze raz tamto.
Proponuję, żebyś sprawdził te tabletki, czy są w stanie napompować worek w ten sposób, żeby było dwa razy więcej tlenu niż jest wody, zobaczysz, ile ich powinno być.
Normalnie pompuje się tlen z butli, a ponieważ nie masz, to tabletki mogą być w porządku, o ile nic innego się nie ulatnia podejrzanego.
Daj wody z 20 razy więcej niż masz ryb i do tego 2 razy więcej tlenu, niż wody i można jechać. Na postoju trzeba ruszać workiem, bo robi się warstwa CO2 izolująca od tlenu.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: