Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Różnica T5 od T8 itp  (Przeczytany 4693 razy)
tomasz_tbg
Zainteresowany
**

« : Maj 14, 2009, 21:07:48 »

Mam pytanie

Co ma w sobie charakterystycznego świetlówka T8 albo T5 albo czym one sie różnią?
Bo byłem dzisiaj w sklepie kupiłem dwie świetlówki. poprosiłem o T8 ale sie na nich nie znałem, w jednym sklepie facet mi powiedział że nie wie co to jest za świetlówka, jego kolega obok tez nie wiedział w drugim jak poprosiłem to dał mi (co się potem zorientowałem) zwykłą philipsa 8W teraz patrze na google.pl ze są np T8 o mocy 30W a gdybym nie popatrzył to bym myślał że jak T5 to ma 5W T8 ma 8W itd...

To o co w tym chodzi, szukałem też na googlach i nie mogę odpowiedzi znaleśc Sad

P.S. przepraszam z moje zacofanie w tych spawach i jeżeli był o tym juz temat to przepraszam za spamowanie forum
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #1 : Maj 14, 2009, 21:13:30 »

http://www.lighting.pl/index.php?s_id=10&akcja=artykul&a_id=146&typ=5
Myślę, że ta lekturka rozjaśni trochę Twój umysł Wink

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
tomasz_tbg
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Maj 14, 2009, 21:24:01 »

No to wielkie dzięki, jak dobrze zrozumiałem, to chyba mam dwie T5 po 8 W
Ale też nie jestem pewien, patrzyłem na allegro na napisy na jednej świetlówce t% to pisze na niej dokładnie "[...] TL 5 [...] 30W[...]" a na mojej "TL 8W", czym się to różni?? I nie wiem czy dobrze się domyślam, ale chyba kupiłem zwykłe świetlówki Sad
« Ostatnia zmiana: Maj 14, 2009, 21:32:55 wysłane przez tomasz_tbg » Zapisane
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #3 : Maj 15, 2009, 04:52:10 »

zmierz średnice -(ale nie chce mi się wierzyć że są nieopisane.... ) jak ma 16 mm to T5 jak 26 to T8

tomasz_tbg
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Maj 18, 2009, 23:02:22 »

średnica 16 mm czyli T5
A to co na niej pisze:

"PHILIPS
 TL 8W/33-640
 MADE IN JAPAN (jakiś znaczek w kształcie klepsydry) G8 C€ (tylko że to nie symbol waluty euro tylko w środku ma jedna kreske ;p)"

A mówiłem facetowi że chce T8, wczesniej byłem w tym samym sklepie i inny gośc mi mówił że T5 to 5W T8 to 8W i td... a ja poszedłem jak idiota potem i do drugiego gościa: "poproszę dwie świetlówki T8 albo mocniejsze  Afro teraz to mi wstyd  ;p i gośc nie dośc ze był drugi i nic nie powiedział to jeszcze skoczył to magazynu i 10 minut szukał świetlówki  Grin

No ale mówię, że za głupotę się płaci a potem się myśli  Tongue
tomasz_tbg
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Maj 18, 2009, 23:03:28 »

średnica 16 mm czyli T5
A to co na niej pisze:

"PHILIPS
 TL 8W/33-640
 MADE IN JAPAN (jakiś znaczek w kształcie klepsydry) G8 C€ (tylko że to nie symbol waluty euro tylko w środku ma jedna kreske ;p)"

A mówiłem facetowi że chce T8, wczesniej byłem w tym samym sklepie i inny gośc mi mówił że T5 to 5W T8 to 8W i td... a ja poszedłem jak idiota potem i do drugiego gościa: "poproszę dwie świetlówki T8 albo mocniejsze  Afro teraz to mi wstyd  ;p i gośc nie dośc ze był drugi i nic nie powiedział to jeszcze skoczył to magazynu i 10 minut szukał świetlówki  Grin

No ale mówię, że za głupotę się płaci a potem się myśli  Tongue

przepraszam za spam ale  Undecided zamiast "zmień" to dałem "cytuj" niech administrator usunie tą wiadomośc żeby nie było że spamuje nie potrzebnie
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: