Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: dobranie pary ramirezek  (Przeczytany 1966 razy)
Zyga
Zainteresowany
**

« : Listopad 09, 2004, 21:21:50 »

Witam wszystkich. Pytam bo nie jestem pewien czy jest sens samcowi wdowcowi ramirezki dokupywać samiczkę. Czy rybki te przywiązują się na całe życie do jednego partnera czy można im po śmierci "małżonka" zorganizować nowego partnera. Miesiąc temu padła mi samiczka ( bez objawów chorobowych - nie wiem dlaczego - inne rybki są zdrowe) ale czy jest sens dokupywać nową samiczkę?

Zyga
Harpia
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Listopad 09, 2004, 21:23:36 »

jasne, że jest sens Wink
Dawno temu miałam podobny problem, padła samiczka, po tygodniu dokupiłam drugą, samczyk był wniebowzięty :wink:

www.fretki.org.pl - największa fretkowa strona w Polsce!
http://forum.fretki.org.pl/index.php - fretkowe forum.
atusia
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Listopad 09, 2004, 23:21:46 »

Oczywiście...dokup mu samiczkę, przecież w samotności żyć nie będzie Wink

Faktycznie ramirezki dobierają się w pary...żyją szczęśliwe, trą się .....itd
W moim akwarium miała miejsce nieco dziwna historyjka...poprostu ramcie obaliły mit o wierności "do grobowej deski" Miałam w akwarium już dobraną parę ramirezek, złożyły ikrę...a kiryski poucztowały. Długo po tym tarle była cisza, czekałam, zaglądałam a ramcie nic...odechciało im się trzeć Wink Dokupiłam jeszcze jedną parkę ramirezek i....ku mojemu zdziwieniu nastąpiła wymiana partnerów  :roll: Mój samczyk ma nową samiczkę, a jego ulubienica ma nowego partnera....właśnie coś szykuje się mój samiec do tarła z tą nową Smiley  Hm...no i  gdzie tu zachowana jest wierność  Cool

Pozdrawiam Beata

240l-paletki
Bea
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Listopad 10, 2004, 16:04:07 »

Zyga, miałam dokładnie to co ty. Też padła mi samiczka, też bez wyraźnych przyczyn. Dokupiłam nową smiczkę i z początku wydawało mi się, że ryby się zaakceptowały, samiec zainteresował się samiczką. Teraz jednak widzę, ze samiczka ucieka przed samcem ma płetwy połozone po sobie. Samiec jej nie atakuje. Może samiec jej nie odpowiada? Nie wiem co jest grane.

Pozdrawiam
112 l i:  6 neonków Inessa, 5 danio pręgowane, 3 gupiki, 1 ramirezka, 2 skalary, 2 gurami mozaikowe, 4 mieczyki, 2 molinezje Black Molly, 1 zbrojnik niebieski
25 l kotnik: około 10małych molinezji Black i kilkanaście malutkich gupiczków.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: