Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: nieznośne rosliny  (Przeczytany 2601 razy)
woj-tek1
Nowy
*

« : Październik 24, 2004, 10:23:03 »

Jaki błąd popełniam, lub czego mi brakuje w 60l akwa, a mianowicie rośliny nowo zasadzone po tygodniu wytwarzają dziury w liściach, same liscie trochę żółkną. Jeśli wypuszczają nowe pędy i liście co następuje (czyli rosną) to są raczej karłowate. Porastaja glonami zielonymi w niewielkim stopniu ale jednak. Światło- 2x 18W o odpowiedniej barwie (2 różne - sun i flora, 11 godz.), filtrowanie wody non stop , podmiana raz w tygodniu 10 l. Obsada ryb w normie. Akwa stoi blisko okna bokiem. Dodawałem żelaza przyswajalnego....nic to nie pomaga...
Może nawóz, albo CO2 mi brakuje.
Jedynie rośnie bardzo dobrze mech jawajski, szybko rośnie.

Za porady z góry dzieki, wypróbuję je..
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Październik 24, 2004, 13:45:54 »

Cytat: woj-tek1

Może nawóz, albo CO2 mi brakuje.

Sam sobie odpowiedziałeś Smiley Miałem ten sam problem. Stosowanie nawozu poprawiło stan roślinek.
woj-tek1
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Październik 24, 2004, 19:29:45 »

dzięki za odpowiedz....
Ale jakiś konkretny ten nawóz? czy co podleci w sklepie?...

a w jakim stopniu światło słoneczne, bo na pare godzin dociera przez okno, zakłóca równowagę między roślinami, a porastającymi je glonami.... ma to jakiś wpływ?
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Październik 24, 2004, 19:34:29 »

Nawóz doradzą Ci tu bardziej doświadczeni. Ja aktualnie stosuję Tetra Planta Min. Światło słoneczne może mieć wpływ, ale jak jest go niewiele to jest on na pewno mniejszy. Jak chcesz mieć wspaniałe rośliny, to nie obejdzie się również bez CO2. Ja na razie tego nie stosuję, bo rośliny mam mało wymagające.
Zobacz jeszcze czy nie masz niepożądanych lokatorów w postaci ślimaków, one potrafią niezłe szkody narobić jak ich ilość jest spora.
woj-tek1
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Listopad 06, 2004, 10:43:51 »

dałem nawóz, więcej światła, dodatkowe nasadzenia, CO2 i jakoś po tygodniu sa efekty na lepsze oczywiście,,, trochę poeksperymentuje...i napiszę co sie dalej dzieje.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: