Zieleń malachitowa to lek. Jakby drewniaki były na kwarantannie to by Ci powiedzieli, nie chcieli specjalnie sprzedać, a Ty powinieneś zauważyć duże K na zbiorniku.
oprócz drewniaków w tym zbiorniku było z 10 innych gatunków ryb, głównie kiryski, sumiki jakies inne juz nie pamiętam. Raczej wątpię, że były na kwarantannie. Też przyglądając się nie zauwazyłem u innych ryb, żadnych dziwnych objawów, więc dziwne.
Wiem, że Kakadu czasem dodaje Aquatan do torebek z rybami, ale to zabieg jak dla mnie całkiem logiczny - Aquatan działa kojąco i zabezpieczająco na błony śluzowe ryb.
hmm czy może aquatan zabarwić wodę na zielono-niebiesko?
Z Kakadu jest często inny problem - zamawiają dużo i dużo sprzedają, często trafia się siano - ryby chore, powyginane, albo zwyczajnie słabe. Słyszałem też opinię, że oni jadą na filtrach UV cały czas i wyjaławiają wodę. Więc rybki jak trafią do normalnego akwarium z bogat, naturalną florą to mogą się ... zszokować

sumiki szkliste akurat ce które tam pływały miały się świetnie, u żadnego nie zauważyłem jakiś dziwnych objawów. Ale juz przed wrzuceniem ryb do mojego zbiornika, zauwazyłem te dziwne zmiany u sumików. Jeden był wygięty - mysłalem ze w czasie drogi mu kręgosłup przetrąciłem, ale chwile potem zaczął się ruszac normalnie po czym znowu go zwinęło w drugą stronę. Pływał też trochę do góry brzuchem, na boku.
Powiedz w jakim mieście Kakadu i na jakiej ulicy (jestem stałym klientem - mam dwa koty i trzy akwaria, ale rybek staram się nie kupować, mimo, że mam swoje wejścia).
ch. bemowo. kupowałem juz tam i drewniaki i sumiki szkliste, i było okej, ale poprzednim razem kupilem oddzielnie sumiki szkliste i oddzielnie drewniaki.
Poza tym oglądanie wody na tle wanny

nie jest bardzo miarodajne - biała wanna zawsze uwydatnia kolor wody akwariowej. Wlej sobie swojej wody do wanny - też Cię zdziwi kolor
o nie nie, kolor był dość wyraźny niebieskawo-zielony. Często nalewam wody do wanny

i z mojego zbiornika także i nigdy nie zauważyłem takiej barwy. A spróbuje dzisiaj wlać troche zieleni do wody i wlać do wanny zobaczę co będzie widać.