Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « sumiki szkliste, jakis preparat, zakupy w kakadu
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: sumiki szkliste, jakis preparat, zakupy w kakadu  (Przeczytany 2556 razy)
mikka
Nowy
*

« : Kwiecień 23, 2009, 09:22:31 »

witam,
taka krótka opowieść o zakupach w kakadu i wrzucania sumików szklistych do wody z zielenią malachitową.

wczoraj chciałem dokupić jeszcze dwa sumiki szkliste do moich 4 co już mam, ale razem z nimi kupiłem jeszcze bunocephalusy (też dwa) do dwóch ktore juz mam.

sytuacja w sklepie:
pan pobiera wodę z akwa bunocephalusów, łowi dwa osobniki wrzuca je do torby. podchodzi do akwa z sumikami szklistymi, łowi dwa i wrzuca je do torby z bunocephalusami.

Po dowiezieniu ich do domu (10 min) sumiki szkliste dziwnie sie zachowywały. były mniej szkliste tylko sinawe, a jeden z nich wygiął się  jak kij hokejowy i za nic nie chciał się wyprostować.
wylałem wodę razem z rybami do miski i stamtad sitkiem odłowiłem je i wrzuciłem akwa, już bez stopniowego przyzwyczajania do nowych warunków bo zacząłem podejrzewać tę wodę ze sklepu, jak się okazało chyba słusznie.

Wodę z miski wylałem do wanny, a że wanna jest biała, wyraźnie widać było zielono-niebieskie zabarwienie tej wody. Hmm czyżby w tym akwa z bunocephalusami i innymi kiryskami wlali zieleń malachitową??

Nie znam żadnego innego preparatu który barwiłby wode na niebiesko-zielony kolor. Może wy znacie co może zabarwić wode na taki kolor?

Sumiki szkliste wrzucone do akwa poszły na dno. jeden z nich był powyginany jak wąż w taką falę a drugi osiadł też na dnie i się nie ruszał. I tak tkwiły jakiś czas. Zmieniły swój kolor (jeśli transparenty też można nazwać kolorem) na sinawy. Wąsy miały podkulone pod brzuch. Ale oddychały.

Dodałem na wszelki wypadek Sera fishtamin i poszedłem spać. Rano jeden sumik już miał się chyba dobrze, bo pływał, drugiego nie znalazłem jeszcze. Wrócę z pracy to go poszukam.

Pomijam debilizm tego sklepu i brak elementarnej wiedzy sprzedawców na temat swojego asortymentu, ale już chyba nawet początkujący akwarysta wie, że sumiki szkliste są uczulone na zieleń malachitową.

Ale mam takie pytanie:
Czy sumiki szkliste właśnie w taki sposób reaguja na zieleń malachitową?
Czy to są właśnie takie objawy? Miał ktoś podobne doświadczenia?

No i morał z historii: pamiętajcie że przy zakupach sumików szklistych poprosić o wlanie wody do torby właśnie ze zbiornika, w których te sumiki przebywają!!!

PS. Może się dzisiaj jeszcze przejdę do tego sklepu dopytac się co wlali do tej wody.
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 23, 2009, 10:30:07 »

Coś mi tu nie gra.
Zieleń malachitowa to lek. Jakby drewniaki były na kwarantannie to by Ci powiedzieli, nie chcieli specjalnie sprzedać, a Ty powinieneś zauważyć duże K na zbiorniku.

Wiem, że Kakadu czasem dodaje Aquatan do torebek z rybami, ale to zabieg jak dla mnie całkiem logiczny - Aquatan działa kojąco i zabezpieczająco na błony śluzowe ryb.

Z Kakadu jest często inny problem - zamawiają dużo i dużo sprzedają, często trafia się siano - ryby chore, powyginane, albo zwyczajnie słabe. Słyszałem też opinię, że oni jadą na filtrach UV cały czas i wyjaławiają wodę. Więc rybki jak trafią do normalnego akwarium z bogat, naturalną florą to mogą się ... zszokować Smiley

Powiedz w jakim mieście Kakadu i na jakiej ulicy (jestem stałym klientem - mam dwa koty i trzy akwaria, ale rybek staram się nie kupować, mimo, że mam swoje wejścia).

Poza tym oglądanie wody na tle wanny Smiley nie jest bardzo miarodajne - biała wanna zawsze uwydatnia kolor wody akwariowej. Wlej sobie swojej wody do wanny - też Cię zdziwi kolor Wink

I consider myself as a one fish wolf pack
mikka
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 23, 2009, 10:57:21 »

Zieleń malachitowa to lek. Jakby drewniaki były na kwarantannie to by Ci powiedzieli, nie chcieli specjalnie sprzedać, a Ty powinieneś zauważyć duże K na zbiorniku.

oprócz drewniaków w tym zbiorniku było z 10 innych gatunków ryb, głównie kiryski, sumiki jakies inne juz nie pamiętam. Raczej wątpię, że były na kwarantannie. Też przyglądając się nie zauwazyłem u innych ryb, żadnych dziwnych objawów, więc dziwne.

Wiem, że Kakadu czasem dodaje Aquatan do torebek z rybami, ale to zabieg jak dla mnie całkiem logiczny - Aquatan działa kojąco i zabezpieczająco na błony śluzowe ryb.

hmm czy może aquatan zabarwić wodę na zielono-niebiesko?

Z Kakadu jest często inny problem - zamawiają dużo i dużo sprzedają, często trafia się siano - ryby chore, powyginane, albo zwyczajnie słabe. Słyszałem też opinię, że oni jadą na filtrach UV cały czas i wyjaławiają wodę. Więc rybki jak trafią do normalnego akwarium z bogat, naturalną florą to mogą się ... zszokować Smiley

sumiki szkliste akurat ce które tam pływały miały się świetnie, u żadnego nie zauważyłem jakiś dziwnych objawów. Ale juz przed wrzuceniem ryb do mojego zbiornika, zauwazyłem te dziwne zmiany u sumików. Jeden był wygięty - mysłalem ze w czasie drogi mu kręgosłup przetrąciłem, ale chwile potem zaczął się ruszac normalnie po czym znowu go zwinęło w drugą stronę. Pływał też trochę do góry brzuchem, na boku.

Powiedz w jakim mieście Kakadu i na jakiej ulicy (jestem stałym klientem - mam dwa koty i trzy akwaria, ale rybek staram się nie kupować, mimo, że mam swoje wejścia).

ch. bemowo. kupowałem juz tam i drewniaki i sumiki szkliste, i było okej, ale poprzednim razem kupilem oddzielnie sumiki szkliste i oddzielnie drewniaki.

Poza tym oglądanie wody na tle wanny Smiley nie jest bardzo miarodajne - biała wanna zawsze uwydatnia kolor wody akwariowej. Wlej sobie swojej wody do wanny - też Cię zdziwi kolor Wink

o nie nie, kolor był dość wyraźny niebieskawo-zielony. Często nalewam wody do wanny Smiley i z mojego zbiornika także i nigdy nie zauważyłem takiej barwy. A spróbuje dzisiaj wlać troche zieleni do wody i wlać do wanny zobaczę co będzie widać.
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 23, 2009, 12:51:59 »

Dobre Kakadu jest w Wola Park Smiley tzn. jest tam człowiek, który jest pasjonatem rybek. Niezłe jest też na Targówku ale koło Biedronki a nie w CH Targówek (są dwa), bo to w CH Targówek się pogorszyło Sad

Generalnie Kakadu jest kiepskie. Polecam sklep Diskus - na Radzymińskiej 145.

Aquatan jak się go doda relatywie sporo może barwić na niebiesko, a jakże.

A może drewniaki poturbowały delikatne sumiki?

mikka
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 23, 2009, 16:40:25 »

Generalnie Kakadu jest kiepskie. Polecam sklep Diskus - na Radzymińskiej 145.
Aquatan jak się go doda relatywie sporo może barwić na niebiesko, a jakże.
A może drewniaki poturbowały delikatne sumiki?

diskus znam i odwiedzam ale tylko w weekendy bo mam za daleko.
drewniaki by tego raczej nie zrobiły, one same siedziały cicho jak trusie.

No dzisiaj jeden sumik pływa razem z innymi lecz jest jeszcze trochę przygaszony, drugi niestety pływa bokiem albo pionowo, jest siny ale oddycha.
Poczekam i zobaczę czy da radę.
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 23, 2009, 18:04:06 »

A może się tak zszokowały? A jak mijała podróż?

mikka
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 24, 2009, 11:42:19 »

podróż, bez niespodzianek - leżały w torebce na przednim siedzeniu samochodu, klima, radyjko.. więc miały całkiem wygodnie.

finał jest taki że jeden sumik żyje, drugi niestety zdechł. A dowiedziałem się, że sumiki szkliste na zieleń malachitową reagują właśnie dziwnymi wygięciami ciała.. więc to bardzo możliwe, że w tej torbie była już zieleń.

a odwiedziłem kakadu w wola parku i rzeczywiście, obsługa super, bez porównania z ch bemowo.

bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 24, 2009, 11:48:39 »

Z zielenią malachitową oczywiście może być prawda. Kto to ich wie co im do głowy przyszło.
Pan w Wola Parku profesjonalista, wyciąg atlas ryb i można dyskutować. Widać, że pasjonat Wink (tatuaż na karku pod postacią kodu kreskowego - respect).

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: