zuza97
Nowy

|
 |
« : Luty 03, 2009, 08:47:09 » |
|
dostałam 30l akwarium.i nie wiem jak je urządzić.mam zamiar kupić muszlowce,ale nie wiem jakie muszle będą dla nich potrzebne-duże czy małe. Do akwarium chce dać piasek,kupowany w sklepie zooologicznym. filtr,grzałka,rośliny,różne takie kamienie(groty) i chce jeszcze kuupić glonojada
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sircula
|
 |
« Odpowiedz #1 : Luty 03, 2009, 13:30:23 » |
|
Może od biedy styknie na muszlowce, ale nie będzie im dobrze. 1 samiec i dwie samiczki, ale to zupełne max na te akwa. Zzależy też jakie dno akwa ma wymiary. Tak czy owak nie jestem przekonany czy powinnaś wybrać muszlowce. Ryb tych nie trzymamy w parach , a w haremie...Wydaje mi się , że w takim malym baniaku będzie niezły hardcore. To rybki z charakterem. Raczej krewetki były by lepsze na taki baniak.
Glonojad to po pierwsze za duża ryba na takie akwarium, a po drugie , choć jest bardzo tolerancyjny jesli mowa o zbrojniku niebieskim , to ma zupełnie inne wymagania co do wody i zupełnie nie przystający biotop. Bedzie pewnie żył , ale niezbyt godnie:( Pozdr
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 03, 2009, 13:34:05 wysłane przez sircula »
|
|
|
|
|
zuza97
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #2 : Luty 04, 2009, 18:19:08 » |
|
więc kupie sobie: 2xkrewecie amano danio lamparcie,pręgowane 2xneonki
pasuje??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz
|
 |
« Odpowiedz #3 : Luty 04, 2009, 20:24:03 » |
|
Nie pasuje! Neony ryby ławicowe. Minimalna ilosc w jakiej sie je trzyma to...hmm...stado...POdobnie jest z danio przy czym danio sa rybami wiekszymi od neonow i bardziej ruchliwymi. Dla obu tych gatunków potrzebne sa wieksze akwaria niz 30l a trzymanie ich w takij ilosci w jakiej napisalas nie bedzie dla nich ani przyjemnym ani ciekawym doswiadczeniem.
|
|
|
|
|
|
GG 12591627 "Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15  160l na ziemi!
|
|
|
kaśka25
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #4 : Kwiecień 14, 2009, 21:52:05 » |
|
gupiki 1 samiec 2-3 samiczki szybko się rozmnożą lub bojownik 1 samiec 3 samiczki dużo roślin i kryjówek lub Razbora Galaxy – (niebiański danio perłowy) 2,5 cm 22-26c stadko 5-6 sztuk są śliczne ale nie zawsze dostępne lub Drobniczka jednodniówka 2-3cm 19-30c 1 samiec 2-3 samiczki szybko się rozmnożą lub Prętnik karłowaty 5-7 cm 24-28c 1 samiec 3 samiczki dużo roślin i kryjówek + krewetki jako służby porządkowe, z roślin mech jawajski szybko rośnie, a poszukaj kilka kamieni wyszoruj i sklej klejem/silikonem akwarystycznym będzie taniej i lepiej bo wg własnego gustu z zamków i sztucznych roślinek zrezygnuj (jeżeli nad nimi myślisz) są nie bezpieczny dla rybek lepiej trochę mniej niż za dużo i filtr powinien być o większej mocy do 50 litrów 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 14, 2009, 21:58:13 wysłane przez kaśka25 »
|
|
|
|
|
Nerw
Zainteresowany

"NIE MA SPRAWIEDLIWOŚCI, JESTEM TYLKO JA"
|
 |
« Odpowiedz #5 : Kwiecień 14, 2009, 23:00:16 » |
|
Do 30l bojownika z 3 samiczkami? Chcesz zorganizować walki gladiatorów na arenie? Przecież one w takim małym akwarium się pozabijają... Jak do 30l to sam bojownik + krewetki np. Red Cherry, White Pearl, Yellow (byle nie wszystkie razem, bo się krzyżują) tak np. 6 -7 sztuk, szybko się rozmnożą. Amano do takiego zbiorniczka są za duże, bo z nich bydlaki rosną.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
młodyakwarysta
Bywalec

ryby denne
|
 |
« Odpowiedz #6 : Kwiecień 15, 2009, 05:23:40 » |
|
dla amano wystarczy 15l było napisane w którysm z numerow ,,magazyn akwarium'
|
|
|
|
|
|
moje awkaria 54l i 27l i 30l i25 Maży mi sie jeszcze 10 zbiorników ....
|
|
|
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #7 : Kwiecień 15, 2009, 07:36:45 » |
|
dla amano wystarczy 15l było napisane w którysm z numerow ,,magazyn akwarium'
To chyba ten artykul byl Twojego autorstwa - bo nikt znajacy sie na temacie nie niapisalby takiej bzdury Bo dla amanek min 45 L Dla neonek i danio min 60 L
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
owlman
|
 |
« Odpowiedz #8 : Kwiecień 15, 2009, 07:49:42 » |
|
10 Boraras + krewetki RC 10 Boraras + 6 kirysek karlowaty /pigmej/
|
|
|
|
|
|
|
|
|
młodyakwarysta
Bywalec

ryby denne
|
 |
« Odpowiedz #9 : Kwiecień 15, 2009, 15:56:37 » |
|
|
|
|
|
|
|
moje awkaria 54l i 27l i 30l i25 Maży mi sie jeszcze 10 zbiorników ....
|
|
|
Nerw
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #10 : Kwiecień 15, 2009, 22:51:51 » |
|
Szczerze? To są jakieś bzdury. Musiał to pisać ktoś, kto nie widział krewetki Amano na oczy w akwarium... Dorosłej krewetki Amano. I w akwarium domowym, nie hodowlanym lub w sklepie. Przepraszam bardzo, ale te krewetki rosną naprawdę bardzo duże, do 5 cm nawet i są bardzo energiczne. U koleżanki w 54 l pływają i tam znają każdy zakamarek. Nie wyobrażam sobie trzymania ich w 15l. I jeszcze tam jest napisane, że zbiornik może być otwarty. Jasne. Jak kogoś interesują suszone krewetki to proszę bardzo. Amano z racji swojej ruchliwości mogą wyjść z akwarium, gdy np. warunki im nie odpowiadają.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ala
|
 |
« Odpowiedz #11 : Kwiecień 16, 2009, 04:37:07 » |
|
I jeszcze tam jest napisane, że zbiornik może być otwarty. Jasne. Jak kogoś interesują suszone krewetki to proszę bardzo. Amano z racji swojej ruchliwości mogą wyjść z akwarium, gdy np. warunki im nie odpowiadają.
No ale przecież chodzi o to aby zapewnić im takie warunki jakie im odpowiadają  więc czemu nie otwarty ? - ja tam mam Amanki w otwartym i żadna nigdy nie wylazła....
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Nerw
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #12 : Kwiecień 16, 2009, 19:36:46 » |
|
Jak ma dobre warunki i nie wylazła to dobrze  O to chodzi, żeby było im dobrze, ja osobiście wolę dmuchać na zimne. Ale jak ktoś chce trzymać Amano w 15l...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #13 : Kwiecień 16, 2009, 19:43:58 » |
|
Jak ma dobre warunki i nie wylazła to dobrze  O to chodzi, żeby było im dobrze, ja osobiście wolę dmuchać na zimne. Ale jak ktoś chce trzymać Amano w 15l... To nie jak kto chce - tylko jak juz niewolisz stworzenie to postaraj sie stworzyc mu przynajmniej przyzwoite warunki ! Krewetka amano ok 5 - 6 cm, stadne wiec min 5,6 szt i w 15 L minus sprzet i inne rzeczy to gorzej niz karcer ! Dla nich min 45 L !!!!!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|