Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Gupik  (Przeczytany 2506 razy)
MichcioRoslina
Bywalec

« : Grudzień 18, 2008, 20:01:52 »

Mam w akwarium ogólnym narybek gupika (okolo 11) już w miare dużych (mają na może 1-1,5 miesiąca) a dzisiaj u jednej zobaczyłem postrzępione pletwy- ogonowa i.. no te z przodu. Nie interwieniowalbym gdyby to byla samiczka ale to jest samczyk.. na 11 z miotu jest chyba tylko jeden, wcześniej też był 1 (dopiero teraz odkrylem że to on jak zacząl się ladnie wybarwiać) i jeszcze jeden ale on jest juz dorosly.. chcialbym go utrzymać (samczyka) dalem go do kotnika (niestety mam tylko taki koszyk do akwa ogólnego) czy jeżeli jest to spowodowane podgrzaniem innych ryb to czy mu to odrośnie w tym kotniku ? Oczywiście jest tam sam. Je normalnie nie jest apatyczny tylko te biedne pletwy.. a jak to niepodgryzanie to co to moze być?? Martwica tak nie wygląda (wiem bo już mialem)
iwo
<IwA>
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Grudzień 18, 2008, 20:24:23 »

Ostatnio kupila duzo nowych rybek  Cool
miedzy innymi gupiki (parke) gdy rano wstalam to pare rybek zdechnelo Cry
Niewiem dlaczego ? koledzy mowia ze to przez wode w ktorej plywaly rybki (ktore kupilam ) bo wlalam ja z rybkami do mojego akwarium ???czy to mozliwe
a co oni dodaja do tej wody
moj samiec gupika tez ma postrzempiosne pletwy ale pani u ktorej kupowalam  miala ich takich kilka i chyba to u tej odmiany normal Wink

<<<Iwa>>>
MichcioRoslina
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Grudzień 18, 2008, 20:39:48 »

Ale to nie możliwe ponieważ nigdy nie mialem gupików z postrzepionymi pletwami- zawsze były pelne i te się rozmnażały... te geny raczej nie wchodza w gre
Krzyster
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Grudzień 19, 2008, 23:13:10 »

postrzępione płetwy u gupika to nie powód do paniki, powinny odrosnąć. w sklepach zoologicznych gupikom często podgryzają płetwy inne ryby z którymi przebywają w akwa, ponadto jest ich w jednym zbiorniku dużo za dużo więc mogą podgryzać płetwy same sobie.
zegarsky91
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Grudzień 20, 2008, 21:30:42 »

taaa a podał byś obsadę mój drogi i czy masz może jakieś sztuczne lub bardzo twarde rośliny co mogły by sobie o nie porwać te płetwy??

iwo
<IwA>
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Marzec 28, 2009, 18:56:45 »

heheh jestem dziewczyna:>> Wink
mam plastikowe rosliny :>
i nie mogly sobie o nie postrzepic bo jak je kupilam to juz to mialy:)

<<<Iwa>>>
iwo
<IwA>
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Marzec 28, 2009, 18:57:19 »

A i dzieki wielkie za pomoc:> Kiss Kiss

<<<Iwa>>>
Didżi
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Marzec 29, 2009, 22:34:44 »

ale podaj litraz i obsade

a tak w akarium maja BYC ZYWE ROSLINY

.
iwo
<IwA>
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 14, 2009, 10:53:07 »

Ja slyszalam ze nie koniecznie:> Cheesy
Akwarium: ok 80litrowe
Temp. 28.C Huh
Woda twarda :> Ale nie kranowka Marzyciel
Ale sie rozmnazaja  GUPIKI Cheesy
A i jeszcze sklad: 5 gupikow (3 samce i 2 samiczki),2 Razbory klinowe,Zalobniczka,5 neonow insea, 2 danio pregowate i glonojad 

<<<Iwa>>>
Didżi
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Kwiecień 15, 2009, 14:40:30 »

pewnie sprawa danio...no ale tak razbory klinowe,zalobniczki,danio pregowate.ryby stadne dokup ich
jaki to jest glonojad??
te stadne to min. 5 sztuk ale oczywiscie lepiej jak ich jest wiecej nie znam sie ale danio chyba lepiej jakbys oddala poniewaz to sa bardzo ruchliwe ryby i moga dalej podgryzac ogonki..najlepiej jak zrezygnujesz z 4stad bo bd przerybienie zostaw 1 statko wieksze i mozesz dokupic wtedy gupikow lub zrobic jednogatunkowe popatrz w dziale obsady i poszukaj..
arobisz jakies testy na parametry??

.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: