Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Pomoc przy krewetkarium  (Przeczytany 3990 razy)
blue007
Nowy
*

« : Sierpień 12, 2009, 22:34:46 »

Chciałbym założyć akwarium z krewetkami  tylko nie wiem co jest mi do niego może wy byście mi pomogli
Z góry dziekuje
lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Sierpień 12, 2009, 22:55:51 »

1.Akwarium- minimum 25l. Aczkolwiek, im więcej tyl lepiej
2. Podłoże- może być najtańszy żwirek kwarcowy, lub jeśli nie liczysz się z kosztami to np. Aqua Substarte 2 -brązowe lub czarne, bo na ciemnym podłożu krewecie się podobno lepiej czują i ładniej wybarwiają.
3.Filtr- nie polecam najtańszych- bo sama już sprawdziłam że to badziewie, ale np. wewnętrzny Fan 1- firmy Aquael. Jeśli masz na filtr więcej pieniędzy to: zewnętrzny Mini Kani- polecany często przez użytkowników
4. Grzałka , chyba że temperatura w pomieszczeniu nie będzie spadać poniżej 23* za często,to moża sobie odpuścić (ale termometr obowiązkowy)
5. Rośliny akwariowe, lub jeszcze lepiej mchy i rośliny inne
6. Woda o odpowiednich parametrach----- choć tych nie pamiętam... (jak właściwe parametry uzyskać to wyższa szkoła jazdy, ale są np. drogie (około 150zł za opakowanie) podłoża poprawiające parametry wody dla kreweci)
7. Następnie potrzebny jest czas..conajmniej 3 tygodnie by akwarium się ustabilizowało (w tym czasie może tam mieszkać jakiś ślimaczek (tylko uwaga na te szybko rozmnażające się) -polecam Tylomelanie Rabbity- maleńkie, słodkie, śliczne Smiley
8. Wówczas można zakupić mieszkańców. Conajmniej 6-8 sztuk na początek, bo krewecie są stadne.

Female_Raziel
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Sierpień 13, 2009, 08:20:18 »

Jesli myslisz o Amano to zainwestuj w minimum 40l. Filtrujace to juz raczej zabawa na 100l. Dla karlowatych krewetek spokojne wystarczy 20-30l.
Oprocz wyzej wymienionych przydalby sie korzen zeby bylo do czego mech przyczepic.

Moje 53l: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=24019.0

Przed przeczytaniem moich postów przeczytaj regulamin bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy post, niewłaściwie zrozumiany, zagraża Twemu życiu lub zdrowiu.
Chudy89
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Sierpień 13, 2009, 14:06:52 »

http://www.akwaria.pl/forum/ Polecam:]
Kamil921023
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Sierpień 13, 2009, 14:29:04 »

Co do roślin to oprócz mchów dobre są wątobowce i rośliny drobnolistne.
Chciałbym się przypiąc do tematu.Podczas mojej tygodniowej nieobecności urodziły mi się krwetki Red Cherry.
Chcę zrobic poważny remont w krewetkarium i boje się,że nie  zauważe wszystkich kreweci przy wyciąganiu.
Mają teraz ok.0,5-0,7 cm.Ile czasu potrzeba aby podrosły do ok.1 cm?Czekac czy je powyławiac?Remont chcę zrobic przed końcem wakacji.Dam radę?
lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Sierpień 13, 2009, 14:39:53 »

Jeśli zależy Ci na przeżyciu większości maluchów to chyba będziesz musiał czekać z kilka tygodni.
Ja w swoim krewetkarium również planowałam zmiany, więc odłowiłam starsze osobniki, wyjęłam rośliny, ozdoby i próbowałam łowić maleństwa - siatką i kieliszkiem..jednak były za maleńkie (około kilkudniowe) ..więc się nie udało. Postanowiłam odlać niemal wszystką wodę (zostawiłam tylko 0,5 cm na dnie...ale że mam podłoże o dość dużej granulacji to one pochowały się między kamyki i tyle...jak się przyjrzałam dokładnie ile ich tam się ukrywa to zwątpiłam i zrezygnowałam ze zmian w 25l. Zamówiłam 35l żeby sobie urządzić Smiley .

Kamil921023
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Sierpień 13, 2009, 15:25:10 »

A więc wiesz o co chodzi Smiley
A myślisz,że urosną wystarczająco przez te 2 tygodnie?
lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Sierpień 13, 2009, 19:46:58 »

Będą ze dwa razy większe niż są obecnie, ale jak dla mnie i tak za małe do łapania. Ale może Tobie się uda.

blue007
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Sierpień 13, 2009, 20:39:09 »

litrażu akwarium nie znam ale mogę podać wymiary dł24 cm szer 15 cm wys 21 cm
filtr Aquael fan mini
krewetki chciałbym red cherry
a właśnie jaki pokarm wy polecacie
a może wy macie jakieś sprawdzone roślinny na allegro
a i gdzie można kupić krewetki  papa Good ! Huh
blue007
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Sierpień 13, 2009, 20:56:39 »

filtr Aquael fan mini
krewetki chciałbym red cherry
a właśnie jaki pokarm wy polecacie
a może wy macie jakieś sprawdzone roślinny na allegro
a i gdzie można kupić krewetki  papa Good ! Huh
a właśnie czy są jakieś specjalne preparaty do wody jak tak to jakie
Kamil921023
Bywalec

« Odpowiedz #10 : Sierpień 13, 2009, 21:14:35 »

Z tego co obliczyłem to jest 7,5 litra???
Co do pokarmu to można podawac spirulinę,owoce i warzywa,jest też jakiś pokarm z Tropicala,coś na S...Nie pamiętam.Poczytaj,już o tym było Wink
Co do roślin to chodzi ci o konkretnego sprzedawcę czy jak?Wczoraj gościu sprzedał całą szklankę pelii za ok.11 zł Grin
A krewetki można kupic w zoologicznym,przez allegro.Możesz też zapytac kogoś na forum.
lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Sierpień 13, 2009, 21:54:04 »

To jest jak napisał Kamil921023 około 7,5l , więc zdecydowanie za małe na krewetki takie jak red cherry. Możez się pokusić ewentualnie o kupno kreweci dorastających max 1cm. Np. Caridina spongicola "Harlequinshrimp"

Kamil921023
Bywalec

« Odpowiedz #12 : Sierpień 22, 2009, 11:05:22 »

No i jak tam twoje krewetkarium?
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: