Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Filtr RO. Jaki?  (Przeczytany 1404 razy)
Huubi
Nowy
*

« : Lipiec 30, 2010, 21:37:29 »

Witam,
kupiłem testy kropelkowe zooleka i zrobiłem testy mojej kranówki..
Ph 7,3-7,8 coś takiego,
Gh - 19
Kh - 16

Chciałbym zbić ph między 6 a 7
Gh poniżej 10
KH ok. 5

Coś takiego chciałbym otrzymać, ponieważ zamierzam kupić krewetki (na razie red cherry) ale w przyszłości pewnie będzie coś bardziej wymagającego.

Jaki filtr był by najlepszy? Myślałem nad tym, będzie dobry? http://allegro.pl/item1159851103_osmoza_akwarystyczna_ro_3_75_zestaw_serwisowy.html
Podmiany wody robiłbym co tydzień, ok. 25l do 126l i ok, 5l do 25l. Czyli łącznie tygodniowo ok. 30l wody chciałbym przerabiać. Ale nie wykluczam w przyszłości dodatkowe awka, lub zamiany 126 na większy.

I od razu kilka pytań:
żeby uzyskać 30l czystej Ro ile wody musi przelecieć przez filtr? Czy taka woda, która przechodzi przez filtr i nie jest ona czystą Ro, to czy nada się np. na wodę do herbaty?

Z góry dzięki za każdą pomoc.
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Sierpień 03, 2010, 11:01:38 »

To w ile Ci się 30 l wody nafiltruje realnie zależy od tego jaką masz kranówkę. Ja mam podobną kranówę do twojej i żeby nafiltrować 30 l osmozą 75 gpd muszę czekać ok 8 h. Odrzut wg mnie nie nadaje się do herbaty ale świetnie nadaje się do spłukiwania wody w wc czy mycia podłogi.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: