Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Biotopy « Ameryka « Panaque Nigrolineatus - prosze o info.
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Panaque Nigrolineatus - prosze o info.  (Przeczytany 6410 razy)
Maciek Szulc
Zainteresowany
**

« : Grudzień 20, 2003, 23:16:27 »

Witam,

Mam pytanie do wielbicieli glonojadow, prosze o troche informacji o Panaque Nigrolineatus. Czy jes latwy w hodowli, co je i jakie ma wymagania. Ma jakies inne wady inne wady oprocz CENY?
Dzieki za odpowiedz.

Pozdrawiam
Maciek Szulc
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Grudzień 21, 2003, 08:08:35 »

Osobiście nie mam w swoim akwa ale kolega owszem.Poza ceną wad nie ma a zalety... ładny jest Cheesy  Chodowla bezproblemowa, akwa ogólne,  woda o temp. 26  Kh 6 Gh 14 - ale nie ma wiekszego znaczenia, Ph 7.Roslinożerna-jest to młody osobnik około 6 cm, jak narazie wkazuje zainteresowanie tylko glonami raz na jakiś czas skubnie kawałek pokarmu, roślin nie rusza, spokojna do 30cm.

385 l - dyskowce
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Grudzień 21, 2003, 10:59:07 »

Zajzyj pod ten adres http://www.planetcatfish.com/core/index.htm musisz troche przewinac w dol zeby znalezc panaque. Na tej stronie sa i zdjecia i opisy wymogow. Niestety po angilesku, ale wszystko jest tak opisane, ze bez problemu mozna sie we wszystkim polapac.

pozdrawiam
asmi
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Grudzień 21, 2003, 11:06:56 »

Cytat: Sebastian
spokojna do 30cm.

Wszystko zalezy od gatunku. Znajdz po prawej stronie napis (w adrsie, ktory podalem wyzej) "panaque sp.(3)" w kategorii LORICARIIDAE i po klikniecia na tym zobaczysz ja na dloni i przekonasz sie czy ma 30 czy moze wiecej cm.
Zreszta polecam te strone podana wyzej jest tam bardzo duzo zdjec roznistych rybek, az glowa boli no i mozna zawsze zachorowac na jakies.

pozdrawiam
asmi
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Grudzień 21, 2003, 15:29:49 »

Nie zawsze w akwarium ryby osiągają wymiary takie jak w naturze,to zależy od warunków jakie im stworzymy, informacje z polskich stron podają że osiąga 30cm, zagraniczne że do 40cm.Nie pisałem że wszystkie ryby z gatunku LORICARIIDA są spokojne ale że Panaque Nigrolineatus- tak jest między innymi w opisach.

385 l - dyskowce
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Grudzień 21, 2003, 16:15:36 »

Zgadza sie. Nie da sie, nie ma takich mozliwosci, zeby stworzyc rybom warunki takie jakie maja w srodowisku naturalnym. Dlatego akwarysta stara sie choc w minimalnym stopniu takie stworzyc warunki aby ryby czuly sie jak najlepiej. Miedzy innymi stara sie nie przerybiac baniaka, stara sie aby woda miala wlasciwisci jak najblizsze naturze itp.itd.
Natomiast ja wyczytalem, ze panaque dorasta do 50 cm i nic nie stoi na przeszkodzie, zeby stwrzyc jej takie warunki zeby do tych rozmiarow dorosla. Jesli ma sie do tego warunki oczywiscie np. mieszkaniowe.

pozdrawiam
asmi
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Grudzień 21, 2003, 19:12:45 »

Cytat: A-smi
Natomiast ja wyczytalem, ze panaque dorasta do 50 cm.

Wystarczyło to wcześniej napisać a nie robić mi wykład co powinien robić akwarysta. Nie będę komentował dalej, bo nie o to pytał gospodarz tematu.Ja mu przekazałem co wiedziałem.
[/list][/quote]

385 l - dyskowce
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Grudzień 21, 2003, 20:05:23 »

Cytat: Sebastian

Wystarczyło to wcześniej napisać a nie robić mi wykład co powinien robić akwarysta.

To niekoniecznie musial byc wyklad dla Ciebie. Nie tylko Ty czytasz to forum i nie wiem po co te nerwy.
Prawde mowiac nigdzie nie wyczytalem zeby dorastala do 30 cm. A czytalem wiele, a nawet bardzo wiele o tej rybie.
Dla mnie juz EOT.

pozdrawiam
asmi
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Grudzień 22, 2003, 00:27:09 »

Cytat: A-smi
To niekoniecznie musial byc wyklad dla Ciebie. Nie tylko Ty czytasz to forum i nie wiem po co te nerwy.
Prawde mowiac nigdzie nie wyczytalem zeby dorastala do 30 cm. A czytalem wiele, a nawet bardzo wiele o tej rybie.
Dla mnie juz EOT.

Ta odpowiedź była na mój post więc rozumie że to było do mnie.I nie chodzi tu o nerwy tylko o to że jeśli kogoś (jego wypowiedź) poddaje się krytyce to trzeba mieć pewność że ma się racje.
Oto część linków gdzie są dane na których się opierałem:
http://www.akwafoto.pl/baza.php?view3=gatunek&gat=00238
http://www.angelfire.com/hi3/therft/f19.htm
http://www.mongabay.com/fish/loricariidae.htm

385 l - dyskowce
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #9 : Grudzień 23, 2003, 23:54:09 »

Kilka dni temu widziłem tą rybę w sklepie w Gdyni. Faktycznie robi niesamowite wrażenie, coś pięknego. Cena faktycznie straszna,ale może to i lepiej. Przynajmniej to stwożenie nie trafi do 20l zbiornika  z gupikami jakiegoś pseudoakwarysty, który by ją zamęczył.
Jeśli chodzi o waszą kłutnię to mogę się założyć ,że w żadnym akwarium ta ryba nie osiągnie nigdy 50 cm!!! Byćmoże przekroczy 30 ale 50 to wymiar nieosiągalny w warunkach akwariowych.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: