Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Nierybiaste « czy powinnam dokarmiać młode ampularie?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: czy powinnam dokarmiać młode ampularie?  (Przeczytany 2156 razy)
lwica79
Super aktywny

« : Marzec 31, 2009, 21:42:44 »

Od dzisiaj mam w akwarium 5 młodych (około 1,5cm) ampularii . Te ślimaki zdaje się żywią się glonami, a u mnie (tak na oko) to tylko okrzemki straaaaaaaasznie się panoszą, a innych glonów nie ma (gałęzatka jest jeszcze) ..czy to wystarczy ampulariom, czy potrzebują czegoś jeszcze? Resztek pokarmów raczej nie znajdą, bo obsada świetnie wszystko sprząta.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 11, 2009, 23:23:42 wysłane przez lwica79 » Zapisane

szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Marzec 31, 2009, 23:28:20 »

slimak w akwarium zawsze się wyżywi.

lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Marzec 31, 2009, 23:49:19 »

zatem zostawie je zdane na siebie Smiley .Dzięki

Devon
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 01, 2009, 19:08:30 »

Ja mam w swoim akwarium 3 ampularie. Teraz mają ok. 2cm ale od jakiegoś czasu, co kilka dni wrzucam im ugotowany plasterek marchewki. Zjadają ją w ciągu nocy. Staram się dawać im tyle ile są wstanie zjeść w ciągu jednego dnia.
magda78
czas na zmiany
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 06, 2009, 19:43:32 »

czy ampularie jedzą okrzemki? mam w krewetkarium wysyp tych glonów i zastanawiam się czy mogłyby troszkę wyczyścić szyby i roślinki
i czy nie zjedzą mchu?

250l towarzyskie
60l krewetki RC
lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 06, 2009, 21:10:17 »

Niestety jeśli chodzi o okrzemki, to nawet jeśli ampularie je jedzą to nie da się tego zauważyć (tzn. te glony w ich obecności nie znikają) . Za to otoski....szok..te na okrzemki są suuuuper. 7 malutkich otosków w około tydzień wyczyściło mi już niemal wszystkie roślinki z okrzemków (a na niektórych roślinach była naprawdę spora ich warstwa). Szyby też czyściły aż miło, ale te sama wolę oczyszczać, by otoski skupiły się właśnie na czyszczeniu roślinek Smiley .

ps. Ja mam tylko z mchów jawajski i phoenix..ale tych się ampularie nie czepiają.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 06, 2009, 21:19:07 wysłane przez lwica79 » Zapisane

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: