Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Rośliny - pomysły, porady..  (Przeczytany 1416 razy)
ynkrywydyble
Nowy
*

« : Czerwiec 13, 2009, 19:09:27 »

Witam,
ma ktos moze jakas wizje uporzadkowania/przesadzenia roslin w moim akwarium?
rosliny 4,6,7,9,11 wlasnie dokupilem i na szybko je usadzilem. Jesli chodzi o rosline 14 to slabo ja widac, przypomina zwykla "trawe" Wink a roslina 8 i 12 pochodzi z jeziora  Cheesy

link do duzego zdjecia:
http://images49.fotosik.pl/143/d1bdbb6548fdb0b1.jpg

papa
MarteQ15
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 13, 2009, 19:17:43 »

2, 8,10, 13, 7, 15, i 1, 11, 9 <moczarki> na pewno na tył Wink
zastanawiał bym się nad 4.
6 to anubias?
ten korzeń strasznie przytłaczający, żwir za gruby i coś mi sie zdaje ze za mało go.
Rośliny będą w nim słabo rosły.
Jaki litraż?
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 13, 2009, 19:24:47 wysłane przez MarteQ15 » Zapisane
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 14, 2009, 06:56:30 »

Faktycznie zwir masz stanowczo za gruby i jest go za malo, musisz dokupic cos drobniejszego i tyle by bylo min 4 - 6 cm a nawet do 10 cm (a moze ziemia i przysypac ja tym zwirem co masz ? - poczytaj tutaj  http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=13481.0 ).
Rosliny z koszyczkow koniecznie wyjmij i wyczysc korzenie z tej waty - gadki (jest szkodliwa dla ryb).
Jesli chodzi o rozplanowanie mozesz wszystkie dlugie 1,2,5,7,8,13  posadzic na 3 plan czyli calkiem z tylu. Mozesz nimi przyslonic sprzet (filtr) sadzajac w trojkacie. Roslinki 3(mala),4,9 to najprawdopodobniej 2 plan. Rosliny  z duza 3, 6, 11 to tez raczej 2 planowe. Co do reszty to nie mam pewnosci.
Jesli chodzi o kurtyne owszem wyglada pieknie ale bardzo szkodzi wzrostowi roslin - zabiera im potrzebne CO2 do zdrowego wzrostu.
Korzen masz piekny i ja bym go postawila pionowo chyba by sie ciekawiej prezentowal, ale tak jak jest tez moze byc.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 14, 2009, 07:21:40 wysłane przez gina2006 » Zapisane

ynkrywydyble
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 14, 2009, 13:21:44 »

Faktycznie żwiru brakuje, ciężko się rośliny sadzi. Spróbuje tak jak pisałaś; w trójkąt posadzić, by filtr schować. Jeśli chodzi o kurtynę to nie wiedziałem ze bardzo im zabiera CO2.. na razie zmniejszyłem napowietrzanie. Korzeń już kiedyś miałem w pionie i tez dobrze wygląda (wystaje około 5-7cm) jak by co mam drugi podobny korzeń, może on będzie lepiej wyglądał - zobaczę.

Faktycznie masz racje z tym ze kurtyna zawadza jeśli chodzi o wzrost roślin. Odkąd ją mam to można by zauważyć ze słabo rosną. Dzięki za rade Wink

Wcześniej jak pisał MarteQ15:
6 – to Anubias, a litraż to 375l. – jak to ktoś z tego forum mi obliczył.
W poprzednim akwarium (100l.) miałem kilka tych samych roślin lecz tam było mniejsze napowietrzanie i drobniejszy żwir i wtedy rośliny rosły szybciej.

Więc wstępnie wiem co i jak przesadzić oraz jako priorytet No.1 żwiru mi trza Wink
Dziękuję za rady i pomysły, na pewno je wykorzystam papa
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: