Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Ślimak ze sklepu, nieproszony gość  (Przeczytany 1348 razy)
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« : Marzec 24, 2009, 15:28:46 »

Załóżmy, że kupujemy pęk roślin. Jakie są szanse na przyniesienie ślimaka z roślinami ze sklepu?
Ja to szacuję na aż ok. 50%.
Jak uważacie?
JONASZ
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Marzec 24, 2009, 15:33:27 »

ja raz miałem z roślinkami z sklepu ale teraz kupiłem w innym i nie ma żadnego ja na 58%

35L Budowa od nowa
GG-9414752
E-mail jonasz.kocik@wp.pl
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Marzec 24, 2009, 19:44:37 »

generalnie to nie wiem jaki cel mają tego typu spekulacje.

jeżeli ktoś jest zdecydownym przeciwnikiem zatoczków czy błotniarek - bo to te gatunki zwykle można przytargać do zbiornika - to przecież są metody kwarantanny roślin, które zapobiegają przeniesieniu ślimoli do zbiornika docelowego.

no i pozostaje kwestia, która jest o wiele bardziej warta dyskusji. czyli czego tak na prawdę możemy spodziewać się po poszczególnych gatunkach gdy już nam się do zbiornika dostaną. czy sam fakt ze rozmnażają się  na potęgę wystarcza by traktować je jako "plagę egipską". a ślimak ślimakowi nie równy. 

Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #3 : Marzec 24, 2009, 19:56:07 »

Cel statystyczny, dla mnie interesujący sam w sobie. I rozprzestrzenianie się gatunków, równie interesujące.
A Ty, Szymonie się nie wypowiedziałeś, tylko spammujesz  Wink a doświadczenie pewno masz.
A czego można się spodziewać, to już jest inna kwestia, zbadana, więc dla mnie mniej ciekawa.

Gość podczas obrączkowania, spec od pasożytów, twierdził że go ptaki w ogóle nie interesują, bo są dla niego jak tramwaje dla roztoczy, czym wywoływał zgorszenie wśród ornitologów.  Grin
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Marzec 24, 2009, 20:38:07 »

Cel statystyczny, dla mnie interesujący sam w sobie. I rozprzestrzenianie się gatunków, równie interesujące.
A Ty, Szymonie się nie wypowiedziałeś, tylko spammujesz  Wink a doświadczenie pewno masz.

nie wypowiedziałem się gdyż nigdy do tego nie przywiązywałem wagi. błotniarek jeszcze w baniakach nie miałem natomiast zatoczki i owszem - we wszystkich baniakach. a ponieważ nie traktuje ich jako "plagę" pomimo niebezpieczeństw typu przenoszenie pasożytów i ich nie zwalczam, nigdy przy zakupie roślin nie oglądałem ich pod kątem ślimaków bądź ich jaj. często też przenoszę rośliny pomiędzy zbiornikami, a nawet same slimaki. a zatem nie mam podstaw do spekulacji ile razy przyniosłem ślimaki do baniaka z zakupionymi roślinami. i nie jest dla mnie istotna informacja, że zagrożenie wprowadzenia ślimaków z roślinami wynosi 20%, 50% czy 95%. 

daruń
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Marzec 29, 2009, 20:04:19 »

A to jest ciekawy temat do badań ,moim zdaniem 50% szans

akwarium 90l
15x Rodostomus
10x Neon Czarny
sporo roślin
ex 600
HT 75
eheim 100