Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: obsada do 72 litrów  (Przeczytany 3424 razy)
Macieksoko
Turysta
Stały użytkownik

www.turysci-ropczyce.go.pl

« Odpowiedz #15 : Kwiecień 08, 2009, 14:26:46 »

Ja mam prawie 40 lat doświadczeń w akwarystyce
... to gratulacje doświadczenia.  Skromności też. Jeśli, ktoś ma odmienne zdanie od twojego, nie znaczy, że należy go atakować. Po to jest forum, żeby wymienić doświadczenia.... niektórym ciężko to pojąć.

Podtrzymuje swoją opinię. Jeśli otoski podczas wpuszczenia będą miały dobre warunki to zaaklimatyzują się bez problemów. Z ryb dennych, które będą zjadały glodny proponuje właśnie te rybki. Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 08, 2009, 14:32:03 wysłane przez Macieksoko » Zapisane

"Pokaż swoje sukcesy, nie szukaj porażek u innych"
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=22727.0

...ciągle myślę nad LT na ziemii Smiley
Didżi
Stały użytkownik

« Odpowiedz #16 : Kwiecień 08, 2009, 14:46:02 »

Jah

Wobec tego stado gupików i mieczyki, tak żeby oko przyciągało i migało kolorkami.  Wink

MIECZYKI potrzebuja min. 100L

.
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #17 : Kwiecień 08, 2009, 14:53:30 »

Jeśli chodzi o czystość chodzi mi o glony z którymi otoski sobie świetnie radzą.

świetnie sobie radzą? nie sądze żeby otoski pomogły ci w jakimś znaczącym stopniu z glonami jedzą raczej śladowe ilości tego wodnego chwastu dużo bardziej wolą pokarm dla zbrojników lub inny pokarm dla ryb.
Adiz
Stały użytkownik

« Odpowiedz #18 : Kwiecień 08, 2009, 16:21:41 »

Czas skończyc z tymi idiotyzmami jakie sie tu wypisuje.
Człowiek zaczyna akwarystke a juz mu proponuja szczyle : otocilinus, neon, rozbora... no to tylko siąść i sie za brzuch trzymac ze śmiechu  Grin
A jak mu padnie rybostan to co, jeden z drugim oczywoscie wzruszy ramionami ? Bo to jego ryby ? Co, młodzieńcy nad tym sie nie zastanawialiście że dając rady bierzecie odpowiedzialnośc na siebie?
To może czas dorosnąc w końcu albo trzymać jezyk za zebami ?
Do ksiązek szczyle i czytać a nie radzić.
Nawet cholera dokadnie nie przeczytaja o co sie pyta i czego wymaga a już leca z radami na wyscigi jeden przez drugiego.
Może kurde jeszcze śledzia i szprota do tej obsady bo brakuje?  Grin
 Kiedy kończą się inne argumenty zaczyna się argument wieku.
Naruszenie 6pkt regulaminu.
Mniej-doświadczona od szanownego Pana, młoda moderatorka - Atria C
Adiz
Stały użytkownik

« Odpowiedz #19 : Kwiecień 08, 2009, 18:08:08 »

A ja nie tylko nie wycofam się z tego co napisałem a jeszcze to podkresle.
Nie wystraszysz mnie droga Atrio C.
I to by było na tyle.
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #20 : Kwiecień 08, 2009, 19:57:20 »

Adiz- żeby było jasne. Jestem moderatorką. Jako moderatorka pilnuję porządku na forum (popularnie "sprzątam") Nie moderuję wypowiedzi pod kątem merytorycznym ale pod kątem kultury. Możesz sobie mówić co Ci się podoba, dopóki nie naruszasz regulaminu. Bardzo nie lubię dawać ostrzeżeń - a dawałam je też osobom o bardzo dużej wiedzy merytorycznej, tutaj na forum, za to, że zakłócały porządek ( i mam nadzieję, że nie mają mi tego za złe Wink ) więc nie widzę powodu aby robić dla Ciebie wyjątek. Powiem więcej - jeśli nadal będziesz naruszać regulamin na ostrzeżeniu się nie skończy.
Nie wystraszysz mnie droga Atrio C.
Chyba sobie żartujesz? Naprawdę sądzisz że nie mam nic innego do roboty niż pastwienie się nad userami? Z Twojego powodu odebrałam 4 maile i straciłam trochę czasu. Powtarzam: nie interesuje mnie co piszesz, do użytkowników nie mam osobistych animozji - nie interesuje mnie kto kim jest , ile ma lat, jak duże doświadczenie, może być nawet Billem Gates'em albo moją sąsiadką - interesuje mnie przestrzeganie regulaminu. Irytuje mnie psucie atmosfery na forum.
Mam nadzieję, że jasno się wyraziłam  - przepraszam wszystkich których ten post nie dotyczył - jednak uważam, że każdemu userowi należy się wyjaśnienie co do ostrzeżenia.

ps. protekcjonalny ton i "drogą Atrię C" sobie odpuść, nie trzeba.

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #21 : Kwiecień 08, 2009, 20:49:05 »

a wracając do tematu obsady.

jak się tak dobrze przyjrzeć standardowo podawanym obsadom to forumowy zestaw podawany w formie rady to zwykle właśnie neony, kiryski, otoski i gupiki - nie daj boże z samicami bo się rozmnożą i będzie "kłopot".

i tak w kółko bez wzgledu na to czy pytający podał jakiekolwiek wiadomości o zbiorniku oprócz litrażu czy nie.

a tak sie składa ze ani neon ani otosek nie należą do ryb które wytrzymają na dłuższą metę w każdej wodzie, nie wspominając o rozrodzie.

kiryski standardowo podaje sie jako ryby do małych litrażów, bez względu na gatunek - totalny absurd.

otos to najlepsza ryba do zwalczania glonów - bez względu na ich rodzaj - brawo! i do tego ryba denna - no proszę!

i tu akurat zgadzam się z poglądem, że zbyt często rady tego typu nie mają żadnych podstaw merytorycznych i powielane są zupełnie bezrozumnie.

na temat kultury wypowiedzi powiedziano już tu wszystko.   

Macieksoko
Turysta
Stały użytkownik

www.turysci-ropczyce.go.pl

« Odpowiedz #22 : Kwiecień 08, 2009, 21:15:04 »

Z moich obserwacji wynika, że otosek zamieszkuje strefę przydenną, czasem podpływa do środka. Jakie inne ryby polecacie jako zjadaczy glonów? Ja u Ciebie w akwarium nigdy nie czyściłem szyby wydaje mi się, że robią to otoski. Ja od początku miałem takie myślenie, że jakis "glonojad" musi być, dlatego napisałem, że polecam otoski, zwłaszcza, że akwarium nie za duże.

Apropo: Jah sam napisał, że myśli nad neonami, kirysami i "jakimiś" glonojadami...

jah
Wybrałeś już coś?  Good !
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 08, 2009, 21:16:36 wysłane przez Macieksoko » Zapisane

"Pokaż swoje sukcesy, nie szukaj porażek u innych"
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=22727.0

...ciągle myślę nad LT na ziemii Smiley
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #23 : Kwiecień 09, 2009, 07:02:02 »

No to by bylo troszke inaczej (ale kolorowo) niz we wszystkich baniakach poogladasz sobie : zalobniczke, zwinnika jarzenca, bystrzyki barwne, prystelke lub tetre cesarska.
To sa niewielkie rybcie, wygladaja slicznie, sa polecane dla poczatkujacych i nareszcze bedzie przelamany stereotyp : neon, gupik ....
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 09, 2009, 07:04:19 wysłane przez gina2006 » Zapisane

Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #24 : Kwiecień 09, 2009, 08:23:52 »

Wydaje mi się, że problem leży w tym, że ryby  bardzo popularne ( vide -> neon) są uważane za proste w hodowli właśnie ze względu na swoją "dostępność". To co troszkę trudniej "dostać" budzi pewien niepokój ("taka rzadko spotykana ryba to jest, pewnie wymagająca).  Był kiedyś taki wątek "monotonnia obsad do 25L" i chyba coś w tym jest. Ludzi często interesują najpopularniejsze ryby\ ( z różnych powodów) więc dostają proste odpowiedzi.
Pomijam fakt, że bardzo często wątki o obsadach są powielane bez sensu, tzn. bez żadnych uwag, preferencji osoby zakładającej wątek ale z samym" co mogę włożyć do baniaka o pojemności x". Myślę, że wiele powodów się składa na jakość rad.
Bo swoją drogą ile można pisać , że zbrojnik niebieski to nie do 25L...

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #25 : Kwiecień 09, 2009, 08:57:35 »

Ludzi często interesują najpopularniejsze ryby
Podoba się to, jakby powiedział inżynier Mamoń, co już znamy. Znane rybki są najbezpieczniejsze, każdy je rozpoznaje bez obawy o ośmieszenie, zawsze można o nich z każdym porozmawiać, wiele osób może coś podpowiedzieć o zwyczajach, żywieniu itd., a jak już padnie któraś, to można zaraz dokupić nową w sklepie. Są lepsze, bo rozreklamowane.   Grin
Zresztą, to się tyczy nie tylko ryb, ale i roślin. Już mi się niedobrze robi, jak ciągle słyszę cabomba i cabomba.  Wink
jah
Nowy
*

« Odpowiedz #26 : Kwiecień 10, 2009, 17:31:21 »

akwarium dziala na dosc mocnych obrotach.narazie swiece ok 8 godz.testy robilem i narazie woda sie nadaje ale raczej do mysia okien na swieta bo ph mam na poziomie 8 a twardosc ogolna przestalem mierzyc po 25!!! czy ta sytuacja jest sie w stanie "sama" wyklarowac bez pomocy z zewnatrz bo troche mnie te wartosci martwia.oczywiscie nie mam zamiaru wrzucac chocby slimaka do tego syfu ale nie wiem czy filtr i roslinki dadza same rade to ustabilizowac.nie spieszy mi sie z rybkami bo jesli juz mam je wrzucac do wody to niech to bedzie woda taka jak powietrze ktorye chcialbym wdychac.jesli chodzi o obsade jak juz ktos zauwazyl interesuja mnie rybki "proste" w hodowli.nie dziwcie sie ludziom takim jak ja ze przy pierwszym akwarium jakie zakladaja chca miec rybki "latwe" w hodowli.ja przynajmniej jesli juz sie za cos biore to chcialbym aby to mialo rece i nogi i szanse na przezycie.nie mowie ze neony sa proste w hodowli bo nie wiem jak bedzie im u mnie i czy bede dobrym gospodarzem ale doloze wszelkich staran aby mialy najlepiej jak sie da w warunkach jakie mam.rybki ktore chcialbym hodowac chialbym aby nie byly bardzo plochliwe gdyz dziecko roznie reaguje i czasem moze krzyknac czy uderzyc w cos a rybki to ploszy i nie chcialbym aby sie bardzo ploszyly.
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: