dolly
Stały użytkownik

Szczecin-Ystad
|
 |
« : Marzec 25, 2009, 19:40:37 » |
|
Pomóżcie mi wybrać odmulacz do 54 litrowego akwa z drobnym żwirkiem bazaltowym : )
|
|
|
|
|
|
|
|
|
KSnake
Stały użytkownik

Fauna Azja, Flora Ameryka - taki "misz masz"
|
 |
« Odpowiedz #1 : Marzec 25, 2009, 19:44:48 » |
|
TetraTEC GC30 lub GC40 prosty i skuteczny do gruboziarnistego podłoża. Do piasku niestety ewidentnie się nie nadaje.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dolly
Stały użytkownik

Szczecin-Ystad
|
 |
« Odpowiedz #2 : Marzec 25, 2009, 19:48:01 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Adiz
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #3 : Marzec 25, 2009, 19:51:00 » |
|
Zrób sobie sam. To jest akurat najprostsza rzecz do zrobienia. Projekty znajdziesz nawet na tym forum i zdziwisz się jakie to proste, nie mówiąc o tym że zaoszczędzisz pieniążki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
KSnake
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #4 : Marzec 25, 2009, 20:28:48 » |
|
Pisząc gruboziarnisty trochę przesadziłem, sam mam żwirek 2,5 - 3 mm i przy odmulaniu (i odrobinie wprawy) nie zasysa podłoża do wiadra. Odmulacz z allegro od Trzmiela, jest raczej kiepskim pomysłem - nie ma tuby która kierowała by zasysane resztki do wylotu co powoduje to, że musisz go trzymać ręką cały czas w wodzie przy samym dnie, no i ta pompka jest plastikowa i szybko popęka. Brak tej tuby nie pozwala też na wbicie końcówki odmulacza głębiej w dno. Ten z AquaSzuta, jest konstrukcją bardziej przemyślaną - nie musisz trzymać ręki non stop w wodzie bo końcówka ssąca jest umieszczona na rurce. Zaś model który ja Ci poleciłem, ma dodatkowo możliwość założenia wkładki (dodatkowa siatka itp.) pomiędzy wlotem filtra a wężem, no i co jest bardzo praktyczne ma zawór u przy uchwycie co też jest nie bez znaczenia. Ciekawą ale droższą (nawet dużo) alternatywą są odmulacze bateryjne lub napędzane brzęczykiem, które mają osobny woreczek na odpady - czysty i szybki sposób na sprzątanie. Jednak nie umożliwiają one odprowadzania wody z akwarium np. przy podmianie.
Więc jak widzisz, zakup odmulacza to nie zbędny luksus, który realizuje się tanio i szybko, a przydatne urządzenie, którego źle przemyślany zakup spowoduje frustrację i stratę pieniędzy. Możesz też samemu zrobić taki sprzęt, tak jak oferuje Adiz.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 25, 2009, 20:31:09 wysłane przez KSnake »
|
|
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!
|
 |
« Odpowiedz #5 : Marzec 25, 2009, 20:34:25 » |
|
Znalazłam coś takiego z sitkiem,nada się?
Pierwszy wygląda na jednorazowy.  A drugi już na zdjęciu ma pozaginane wężyki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
KSnake
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #7 : Marzec 26, 2009, 15:38:52 » |
|
Tak działa i dobrze czyści dno, nie znam akurat tego modelu, ale bateryjne odmulacze mają to do siebie, że są wydajne i nie robią z podłożem "młynu".
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dolly
Stały użytkownik

Szczecin-Ystad
|
 |
« Odpowiedz #8 : Marzec 26, 2009, 19:07:02 » |
|
Więc postanowione : )
|
|
|
|
|
|
|
|
|
deith
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #9 : Marzec 26, 2009, 23:15:46 » |
|
Hej dolly jak wypróbujesz to daj znać czy wart był wydanych pieniędzy. Zastanawiam się nad kupnem czegoś podobnego.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dolly