Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Twarda woda a piaskowiec
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Twarda woda a piaskowiec  (Przeczytany 3718 razy)
qbadm
Nowy
*

« : Kwiecień 11, 2009, 18:50:09 »

Witam,

założyłem w tym tyg. akwarium, wiem ze mam twardą wodę. Czy mogę użyć piaskowca jako element dekoracyjny??

pzdr

qbadm
ryba243
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 12, 2009, 10:31:15 »

z tego co wiem to piaskowce wpływają na twardość wody.wiec nie za bardzo!ale zawsze możesz dodać korzeń moim zdaniem jeszcze lepiej będzie wyglądał no zależy jakie to akwa ale suma sumaru piaskowiec odpada  papa
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 12, 2009, 10:34:37 wysłane przez ryba243 » Zapisane
Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 12, 2009, 11:33:33 »

Wszystko zależy od tego jaką chcesz mieć obsadę jeżeli pysie z tangi albo Malawi to morze być, jeżeli inne ryby to lepiej drewno.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
qbadm
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 13, 2009, 00:45:32 »

Obsada:

2 kiryski spiżowe
3 zbrojniki niebieskie
3 gurami miodowe
3 mieczyki hellera
2 brzanki różowe

Piaskowiec nie reagował z octem, podłoże to płukany piasek krzemowy, na środku spory korzeń.

Czyli radzicie wyrzucić piaskowca??
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 13, 2009, 08:17:02 »

Ciekawe jaki masz litraz ?
A co do piaskowca to zalezy na jaki trafisz, ja mam 3 w akwa i nie zatwardza mi wody

qbadm
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 13, 2009, 10:11:40 »

Ciekawe jaki masz litraz ?
A co do piaskowca to zalezy na jaki trafisz, ja mam 3 w akwa i nie zatwardza mi wody

akwarium ma 60 litrów
pawel99.7
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 13, 2009, 10:32:04 »

Musisz pozbyć się zbrojników, bo się męczą...
qbadm
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 14, 2009, 06:34:54 »

Męczą sie??  A to czemu?? Mają po jakieś 3 cm i cały czas są w ruchu, pięknie czyszczą akwarium z glonów, ale specjalistą nie jestem i chętnie dowiem się czemu się męczą??
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 14, 2009, 07:47:37 »

z tego co wiem to piaskowce wpływają na twardość wody
Nie zawsze. Wszystko zaleczy od tzw. lepiszcza czyli tego, czym są pozlepiane ziarna. Można wykonać test octowy na takim piaskowcu i będzie wiadomo czy się nadaje czy nie.

Męczą sie??  A to czemu?? Mają po jakieś 3 cm i cały czas są w ruchu, pięknie czyszczą akwarium z glonów, ale specjalistą nie jestem i chętnie dowiem się czemu się męczą??
teraz kiedy są małe może się i nie męczą, ale kiedy podrosną (co nastąpi dość szybko), będą mieć problem z pływaniem w tak małym akwarium. Dodam, że zbrojniki są zainteresowane glonami tylko kiedy są młode. Kiedy podrosną, glony mają w głębokim poważaniu.

qbadm
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Kwiecień 16, 2009, 18:17:28 »

Witam,

po kilku dniach woda zaczęła mętnieć... Okazało sie ze jeden piaskowiec rozpadł się a w środku było cos podobnego do gliny. Wyrzuciłem wszystkie kamienie z akwarium, jak oczyścić teraz wodę, po prostu niech filtr wyłapie zanieczyszczenie?? Używam filtra kaskadowego z wkładem z biogąbki i węgla aktywnego. Dziękuję z góry za wszelkie sugestie Smiley

pzdr

magda78
czas na zmiany
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Kwiecień 17, 2009, 14:03:18 »

gdzieś obiło mi się o oczy
owijasz wlot filtra kawałkiem waty,którą szczelnie owijasz gazą (wszystko do kupienia w aptece)
trzeba to co jakiś czas wymieniać (kiedy będzie spadać wydajność filtra to wymieniasz na nowo)
jest to pewnego rodzaju prefiltr

250l towarzyskie
60l krewetki RC
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: