Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Akwarystyczne pogaduszki « Akwarium 60l 2x welonek czerwony kapturek[problem]
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Akwarium 60l 2x welonek czerwony kapturek[problem]  (Przeczytany 2409 razy)
Frogas
Nowy
*

« : Marzec 09, 2009, 18:05:05 »

Witam!
Posiadam takie akwarium od 2 miesięcy, rybki wcześniej były miesiąc w kuli(tak je dostałem).
Filtr, jaki jest w środku to Aquael Turbo Filter 350 bez grzałki, świetlówka standardowa, jaka była w akwarium. +Krokodyl z bąblami  Afro
wodę podmieniam regularnie co 10 dni, nie przekarmiam.
pokazuje się niestety taki brunatny nalot na kamyczkach i szybie, domyślam się, że to glony tylko dlaczego? Prosiłbym o rady jak można by zapobiec temu zjawisku bo nie wygląda to za pięknie, choć nie tragicznie.

Oto Foto akwarium

PS. Proszę o przeniesienie do innego działu, jeżeli ten jest nie odpowiedni. To mój 1 post tutaj i po wnikliwych analizach postanowiłem, że umieszczę go tu Grin
Martin
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Marzec 09, 2009, 19:03:04 »

Welonki to brudasy - musisz mieć porządny filtr, w przeciwnym razie będą glony - przez zbyt wysokie stężenie no2 i no3 w wodzie...

Dla welonek - powinieneś mieć akwarium co najmniej 2x takie (jedna welonka na 100 litrów to dopiero jest ok)

Powiedz, jak czyścisz filtr i jak pielęgnujesz akwarium, poza karmieniem i podmianami... ile świecisz? Jak i co ile czyścisz filtr, jaki to filtr...

Frogas
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Marzec 09, 2009, 19:40:38 »

Akwarium będzie większe ale jeszcze trochę muszą w tym być. Filtr Jak pisałem już to AquaEl Turbo filter 350. Odmulam dno filtr płuczę w wodzie odlanej czyszczę szybę chusteczkami Tetry i czyścikiem na magnesie. oświetlanie 12-13godzin na dobę. No i rośliny zgniłe wywalam i porozrywane...
Widziałem, że do tego filtra jest dostępny moduł ze światłem UV warto?
owlman
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Marzec 09, 2009, 19:57:26 »

Przyczyn jest kilka ;
- zle parametry wody
- slabe oswietlenie
- niepotrzebne tak intensywne napowietrzanie
- niepotrzebne czeste plukanie filtra
-  gruboziarniste  podloze
- woda do podmian zbyt twarda z duza zawartoscia krzemu
- malo roslin
Jesli chodzi o lampe UV to: nie warto
Melmin
"Być Akwarystą... To Sama Przyjemność."
Stały użytkownik

Mój Bojek Którego Już Niema :(

« Odpowiedz #4 : Marzec 09, 2009, 20:02:53 »

Przyczyn jest kilka ;
- zle parametry wody
- slabe oswietlenie
- niepotrzebne tak intensywne napowietrzanie
- niepotrzebne czeste plukanie filtra
-  gruboziarniste  podloze
- woda do podmian zbyt twarda z duza zawartoscia krzemu
- malo roslin
Jesli chodzi o lampe UV to: nie warto

albo- z powodu przerybienia... welonki produkują kosmiczne ilości odchowów, a skoro dwa duże welony pływają w akwa 60l to pływają w azotanach a ich nadmiar bardzo szkodzi rybkom, osłabia i przez to rybki mogą zapaść na różnorodne choroby.

4 molinezje Black Molly
1 Koza
2 żałobniczki (będzie więcej)
1 sumik kasatka
Traszka Chińska
1 Piskorek
10 neon inessa
2 gupiki
1 chyba skarłowaciały mieczyk (takiego dostałem na urodziny)

akwa 140L.
Martin
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Marzec 09, 2009, 22:04:20 »

Jedynym lekarstwem tymczasowym, to robienie 2 razy dziennie podmiany po powiedzmy 10 litrów.

To tak, aby rybki nie zdechły...

a w dalszej perspektywie nie pozostaje Ci nic, tylko większe akwarium.

Wg mnie, za długo świecisz - wystarczy 10 godzin, później rośliny mimo światła zaprzestają fotosyntezy i glony zaczynają szaleć (roślinka też musi odpocząć)

Co do lampy UV w filtrze - nie warto.

Jeśli masz turbo filter, to może do komory wsypuj zeolit - wychwytuje azotany, więc warto spróbować.
Do tego zwykły biologiczny w postaci gąbki...

Melmin
"Być Akwarystą... To Sama Przyjemność."
Stały użytkownik

Mój Bojek Którego Już Niema :(

« Odpowiedz #6 : Marzec 09, 2009, 22:08:42 »

Jeśli masz turbo filter, to może do komory wsypuj zeolit - wychwytuje azotany, więc warto spróbować.
Do tego zwykły biologiczny w postaci gąbki...

nie sądze żeby to pomogło na dłuższą mete... 2 welonki na 60L... 60L to za mało nawed na 1 welona! welonki mają chyba najszybszą przemiane materii.
jak ja miałem welonke to zaobserwowałem że godzina po nakarmieniu już wydalała... produkują bardzo dużo azotanów i jak już mówiłem w 60L ich poziom musi być Kosmiczny!

4 molinezje Black Molly
1 Koza
2 żałobniczki (będzie więcej)
1 sumik kasatka
Traszka Chińska
1 Piskorek
10 neon inessa
2 gupiki
1 chyba skarłowaciały mieczyk (takiego dostałem na urodziny)

akwa 140L.
Martin
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Marzec 09, 2009, 22:13:33 »

"jedynym lekarstwem tymczasowym" - nie napisałem, że to pomoże na dłuższą metę...

Ps. NAWET

Frogas
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Marzec 30, 2009, 12:53:40 »

Witam! Robiłem testy wody na dzień przed podmianą i sprawa ma się tak:
NO3 trochę więcej niż 0 ppm(mg/l) znacznie ponizej 20 (taką mam podziałkę, w każdym razie bezpieczne),
No2 zero
GH 5 dgh
KH 8 dKH
pH ok 8 i to mnie trochę martwi. Jak temu zapobiec?

Zauważyłem, że rybki czasem podpływają do powierzchni i jakby pobierają powietrze, poza tym postrzępiły im się płetwy na końcach, co raczej dobrym objawem nie jest. Raczej nie jest to obgryzanie;d mam na nie oko. Temperatura w akwa to 22-23 stopnie
Jakieś rady? akwarium i sposób pielęgnacji to co wcześniej, teraz dostają jedynie witaminki do tego raz na tydzien 7 kropelek.

Pozdrawiam!
Frogas
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Marzec 31, 2009, 14:00:30 »

Nikt nie podpowie?
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: