Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: dziwne glony  (Przeczytany 1272 razy)
suchy_5
Nowy
*

« : Marzec 22, 2009, 20:52:09 »

mam akwa 63 l w tym 2 kirisniki 2 molinezje zaglopletwe 3 kiriski 2 mieczyki 2 danio kolorowe  temperatura 27 stopni ph 7,4-7,6
na lisciach pojawily sie nitkowate glonyktore osiagaja dlugosc do 1 cm co mam robic jak to zlikwidowac co jest nie tak ?? Huh
Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Marzec 23, 2009, 10:53:24 »

Podaj wiecej danych: oswietlenie, nawozy, gdzie stoi akwarium... Po pierwsze to troche za duze masz rybki do tej pojemnosci akwarium a tym samym pewnie spora ilosc zwiazkow azotu, na ktorych zeruja glony.
speedeecat
Bywalec

http://www.moja-akwamania.za.pl

« Odpowiedz #2 : Marzec 23, 2009, 12:26:51 »

Ja dodam tylko że moje molinezje kiedy mają głodówkę zawsze zjadają glony nitkowe więc może nie karm za dużo rybek, zmniejsz światło i nie lej nawozów no i odpowiedz na pytania mechanika bo bez wiedzy na temat sprzętu jakim dysponujesz oraz parametrów akwarium skutecznie nie potrafimy pomóc.

Marek868
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Marzec 23, 2009, 16:31:04 »

powiem tak mam kupione kosiarki i nie rosna mi glony rowniez podmiany wody raz w tygodniu 20%
suchy_5
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Marzec 23, 2009, 18:29:24 »

oswietlenie 15 wat taka mialem oryginalna w obudowie jak kupowalem akwa a sprzedawca powiedzial  ze jest oki rybki karmie 2 - 3 razy dziennie rano zywy pokarm i granulat + wafer mix popoludniu troszke suchego i na wieczor suchego + granulat + wafer mix  swiatlo pali sie pl dnia stoi niedaleko okna ale zaluzje zaslaniam filtry aqua szut a w nim  dwojka bio gabka i tetra tec ex 600 chodza na okraglo + pompa napowietrzajaca  27 stopni roslinki mi rosly super przez 5 miesiecy , trawy tak sie rozrastaly ze szok wode podmieniam okolo 30 % co 3 tygodnie dodaje do niej sol akwarystyczna przy podmianie . co dwa tygodnie multimineral do tego dla roslin z firmy rataj co dwa tygodnie makron nakretke i colour fe+ z tej samej firmy nakreteczke , wsadzilem w dno  rowniez nawoz w kulkach  tez z firmy rataj o nazwie bivoj  w sklepie mi powiedziano kulke co miesiac i tak tez czynilem ale nie czytalem ulotki, gdyz przed wczoraj ja czytajac wyczytalem ze kuleczka starcza od 3-4 miesiecy .Moje trawy przestaly dobrze wygladac wogole nie puszczaja duzo szczepek jak predzej. Zauważajac glony  włozylem do filtra aqua szut do srodka bio gabki tabletke na glony tak mi rowniez poradzono w sklepie. Moze do filtra powinieniem kupywac inne wklady mowie tu o filtrze tetra tec ex 600 jakies dodatki bio bakterie czy cos prosze o pomoc nie mam pojecia co mam robic a ph 7,4-7.6 . jezeli chodzi o wklady do filtra tetra prosilbym o nazwy i jak z tego korzystac poniewaz nie mam za duzej wiedzy  jestem poczatkujacy  . PROSZE O POMOC  Sad
« Ostatnia zmiana: Marzec 23, 2009, 18:33:15 wysłane przez suchy_5 » Zapisane
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: