Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Kokos  (Przeczytany 2073 razy)
Didżi
Stały użytkownik

« : Marzec 20, 2009, 22:22:56 »

.Witam. Good !
mam takie pytanie odnosnie kokosa bo chce zmieniac wystroj w akwa i chcialam kupic kokosa w zologicznym i mowie sprzedawczyni czy sa kokosy do akwarium a ona na to `niema takiego czegos jak kokosy do akwarium sa ale do terarrium` a ja juz wiem ze sprzedawcow nie nalezy sluchac <szczegolnie tej> wiec czy moge kupic sobie taki kokos ??

P.S. napisalam szczegolnie tej poniewaz doradziala panu i sprzedala mu do akwa 20l. 5 neonkow 3 gupiki 2 jakies kolorowe ryby<jena czerwona a jedna zielona <chyba jakos sztucznie wybarwiane>>2 molinezje <mowiac ze oone zyja w parkach>no i jeszcze pare innych. Roll Eyes Tongue Shocked

.
Gol Anonim
Michał
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Marzec 20, 2009, 22:45:00 »

Nie słyszałem nigdy o palmie kokosowej terrariowej z której orzech naddają się do terrarium, tak jak nie słyszałem o palmie akwariowej. Orzech kokosowy jaki jest każdy widzi, a czy włożymy go do akwarium, terrarium czy na półkę to chyba na jego właściwości nie wpłynie. Moim zdaniem można taką łupinę zainstalować w akwarium, ale dla świętego spokoju najpierw trochę wymoczyć i może podgotować.
Inną sprawą jest samo kupno łupiny w sklepie zoo. Nie wiem ile kosztowały te które oglądałaś, ale ja z tanimi się nigdy nie spotkałem. Jeżeli miałbym zapłacić 18 zł za łupinkę, to już wolę jej nie mieć wcale, albo kupić kokos w markecie za 2 zł i poświęcić pięć minut na przygotowanie go do wygotowania.

P.S
a ja juz wiem ze sprzedawcow nie nalezy sluchac
To bardzo cenna wiedza.
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #2 : Marzec 20, 2009, 22:49:53 »

Ja bym powąchał najpierw ten kokos, bo w zoo'logu wszystko śmierdzi świńskimi uszami, albo jakąś paszą.
tedy87
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Marzec 20, 2009, 22:57:15 »

kup w tesco za 2 zł i zrób sama Cheesy
« Ostatnia zmiana: Marzec 20, 2009, 23:05:33 wysłane przez tedy87 » Zapisane

NI MA MNIE JUŻ TU: (((

Didżi
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Marzec 20, 2009, 22:57:33 »

.ten kokos byl za 5.50 zl
czyli moge gg wlozyc do akwa <dobrrze zrozumialam>??

.
boggi
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Marzec 20, 2009, 23:12:52 »

nie nie możesz .... przynajmniej u mnie w zoologiku tzn. w Dębicy są ale "surowe " ja wygotowałem w solance i potem chyba z 5 razy w zwykłej wodzie aż przestał puszczać kolor . A teraz mam go w akwarium Smiley

Marecki
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Marzec 20, 2009, 23:45:52 »

Ten link powinien pomóc http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,3006.0.html  Cheesy
Gol Anonim
Michał
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Marzec 21, 2009, 00:00:13 »

Cytat: boggi
nie nie możesz .... przynajmniej u mnie w zoologiku tzn. w Dębicy są ale "surowe " ja wygotowałem w solance i potem chyba z 5 razy w zwykłej wodzie aż przestał puszczać kolor . A teraz mam go w akwarium Smiley
Ja postąpiłem z moim egzotycznym owocem z marketu nieco inaczej. Rozłupałem go na dwie części, wyjąłem miąższ, omyłem skorupę, a potem zafundowałem mu 24 godziną kąpiel w wiadrze z woda ze sporym dodatkiem MFC (woda miała niebieskawy kolor). Potem jeszcze raz tyle w czystej wodzie (kokos był wcześniej wypłukany) i do akwarium. Leży tak na dnie mojego baniaka już ok 1,5 roku. Nie barwi wody, grzyba tez nie mogę się doszukać.
Didżi
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Marzec 21, 2009, 10:09:03 »

Marecki
dzieki za ten link..przydal sie wiec kupie kokos<taki z super marketu> a dalej juz postapie jak oni napisali

.
Marecki
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Marzec 21, 2009, 18:06:09 »

Proszę bardzo, właśnie zrobiłem to samo i jestem po zakupach, kokos już zakupiony, raptem 2,86 w Auchan  Cheesy
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: