Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Jak rozmnożyć rybki « żołtaczek w ogolnym ( wykluta ikra) co zrobic
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: żołtaczek w ogolnym ( wykluta ikra) co zrobic  (Przeczytany 1995 razy)
mymlon
Stały użytkownik

« : Marzec 19, 2009, 21:38:03 »

Witam

Obserwujac jak skalary skladaja ikre, zauwazylem, ze zoltaczki indyjskie sa jakies nie swoje, Patrze, a one pilnuja stada mlodychTakich po 2,3 mm, niestety w gaszczu roslin. Akwarium jest ogolne, co zobic? Zostawie to inne ryby zjedza, a nie mam jak wylowic. Czy zóltaczki dopilnuja mlodych w ogolnym, czy raczej moge sie pozegnac z mlodymi?

Doczytalem, ze dodanie soli do wody zwieksza ich poped seksualny Smiley, a 4 dni temu dodalem Smiley, mam 2 i juz wiem, ze para Smiley
« Ostatnia zmiana: Marzec 19, 2009, 21:44:40 wysłane przez mymlon » Zapisane
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Marzec 20, 2009, 01:36:21 »

i mam nadzieję że juz się domyślasz, że trzymanie żółtaczków ze skalarami to nieporozumienie.  9choc z twwego postu nie wynika ze masz je w tym samym baniaku)w każdym razie generalnie żółtaczki to typowe pielegnice czyli powinny dać radę z obroną młodych. ale warunki w których powinny żyć (zasolenie) raczej nie predysponuje ich do zamieszkiwania akwarium "ogólnego"

mymlon
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Marzec 20, 2009, 15:38:40 »

Zoltaczki skalary i inne ryby zyja w ogolnym, sa ladnie wybarwione, rozmnazaja sie wiec chyba nic im nie jest Smiley czesto na tym fotum slysze rozne rzeczy, ale zanim je zastosuje popytam sie tu i owdzie, np szanuje odpowiedzi dragon'a itd. Sol dodalem profilaktycznie 1 duza lyzka na 40 litrow. Po tym zaraz skalary zlozyly ikre, zoltaczki. Nie mowie juz o rozmnazaniu zyworodnych ryb, typu gupiki molinezje itp, bo nie odlawiam nawet mlodych. Zoltaczki pipeta odlowilem, ale niestety nie mam kotnika, tylko siatkowy, a tak male rybki nie nadaja sie na kotnik siatkowy. dzis albo jutro zorganizuje 2 akwa 50 literkow, tam zaczne puszczac mlodziez, bo np sklaray to co tydz tarlo maja wiec czas by akwa na siebia zaczelo zarabiac
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: