Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « Gojada95 112 L będe wdzięczna za pomoc
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Gojada95 112 L będe wdzięczna za pomoc  (Przeczytany 1370 razy)
Gojada95
Nowy
*

« : Marzec 13, 2009, 17:51:11 »

załozylam nowe akwarium 1,5 roku temu i nie wiem co dalej robic mam kolonie glonow na szybach i wszydzie pomocy

akwa 112l
filtr 230V Q=60-400l
grzałka100W
obsada:
2xgupik
1xweloonka
2xmieczyk samica hallera samiec zielony >zamierzam rozmnozyc
1xmolinezja
1xglonojad
1x opaczek
2xkirysek pstry
1xgurami mozaikowe

mam jak juz wczesniej wspominałam kolonie glonow
wode o temp 24-26 st
uzdatniam Esklarinem
karmie tropicalem mieszanym dla all ryb
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 22, 2009, 15:53:56 wysłane przez Gojada95 » Zapisane
Magdallenah
Ja.
Super aktywny

I'm ;)

« Odpowiedz #1 : Marzec 13, 2009, 17:53:32 »

Powiedz coś o podmianach, parametrach, roślinach, czasie naświetlania i rodzaju glonów.
« Ostatnia zmiana: Marzec 14, 2009, 12:07:42 wysłane przez Grajewiak » Zapisane

Pozdrawiam, Magda.
Gojada95
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Marzec 13, 2009, 20:01:45 »

wiec parametrow nie znam bo nie robiłam testow
naswietlam od 8 rano do 21,22 wieczór
podmieniam raz w miesiącu większą połowe wody, a raz 2 razy do roku zmieniam całą i czyszcze wszystko w akwa
a glony są chyba brunatne porastają dosłownie wszystkoo w akwarium
a i roślin mam b.mało chyba z 5 krzaczkow po 5 listkow na kazdym bo musiałam wiekszosc usunać przez glony
mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Marzec 13, 2009, 21:23:05 »

Akwarium jest źle pielęgnowane i stąd te problemy.
Po 1. za długo świecisz światło.Powinno się świecić ok.10godz./dobę
2.Po co wymieniasz co pół roku całą wodę,to jest niepotrzebne,podmiany robisz najlepiej co tydzien ok.20-30% na wodę odstaną 24h
3.Koniecznie dosadź dużo roślin(po zwalczeniu glona),bo sa one niezbędne i pochłaniają to co jest w wodzie i to co rybki wyprodukują

Kiedy podmieniałaś ostatnio całą wodę?Myślę że niedawno.Jeśli tak,to powinnaś zacząć wszystko od początku.Zlej połowę wody do baniaków,wypłócz wszystko(oprócz filtra,musi pracować cały czas,najlepiej w tymczasowym pojemniku z rybami).Zwirku niepłucz(możesz go odmulić przy spuszczaniu wody).Dosadź dużo rośllin(odpowiednich do twojego oświetlenia),dołóż jakiś korzeń i zalej to tą wodą którą spóściłaś i uzupełnij kranówką(odstaną 24h) .Ryby możesz wpóścić odrazu,filtr ma pracować cały czas 7 dni w tygodniu i rybki karm bardzo oszczędnie małymi porcjami :)Przez pierwszy tydzień śweć 6h,póżniej możesz wydłóżyć,ale stopniowo aż dojdziesz do 10-12h
Później zastosuj się do rad jakie wypunktowałem i wszystko powinno być ok.Możesz zaopatrzyć się w testy do wody Cheesy

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Marzec 14, 2009, 04:47:53 »

co do korzenia to byłbym ostrożny, jesli jest źle spreparowany to może powodować glony także lepiej nie oszczedzac kupując coś super taniego
polecam ci za to lignit wydaje mi sie bezpieczniejszy

masz tam złote rybcie wiec jesli zjadają ci roslinki to kup te pływające np różdzyca pistia itp
mozesz tez spróbowac z twardymi zabienicami

tak po za tym to posłuchaj sie rady mario27-28, a wszystko będzie ok

Powodzenia   Wink
Gojada95
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Marzec 14, 2009, 15:14:05 »

Aha mam pytanie czy ten moj zwirek (jest z plazy wypłukany kilka razy) czy moge go umyć jest zarośnięty glonami
i jeszczze jedno jakie musze miec podłoze pod rośliny i jakie rośliny będa najlepsze do mojego akwarium Huh
Bardzo prosze o pomoc....
mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Marzec 14, 2009, 19:11:49 »

Raczej go niedomyjesz z glonów,ale jeśli ci te glony zejdą to możesz go ostatecznie przepłókać,ewentualnie nowy może być.
Co do roślin to zależy jakie masz oświetlenie Huh

Gojada95
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Marzec 14, 2009, 19:20:32 »

2x18W
a nadaje sie zwir z plazy czy lepiej kupic na składzie ze zwirami opłukać ewentualnie obgotować HuhHuh
mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Marzec 14, 2009, 20:36:09 »

Zależy jaki to żwir.Musi byc obojętny dla wody i nie zmieniac jej parametrów.Powinien też mieć odpowiednią granulację 3-5mm.
Swiatło masz standardowe.Dobrze jak byś wymieniła świetlówki na akwariowe(chociaż 1szt) i do komplet odbłyśników.Z roślin powinny dobrze rosnąć żabienice,zwratki,trawki,moczarka,nurzaniec,mchy,anabias.Ogólnie te które maja małe wymagania co do światła.Pod korzenie dobrze jest podłożyc kulki gliniano-torfowe,albo jakieś tabletki(nawóz) Smiley

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: