Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: brzanka sumatrzanska - tarło  (Przeczytany 2900 razy)
cwany
Nowy
*

« : Marzec 12, 2009, 17:05:59 »

w sumie mam 10 brzanek sumatrzanskich nie wiem jaki jest podzial na samice i samce ale dzis zauwazylem ze rybki trą sie jak oszalale a nastepnie szukaja swojej ikry w celu wiadomo jakim- uwielbiaja ja jesc... w takim razie jakie sa szanse ze bede mogl sie spodziewac nowego narybku?? zapomnialem dodac ze mam raczej sporo roslinnosci i w miare odpowiednie podloze tzn.piasek i drobny zwir.. wiec czy to znaczy ze ikra ma jakies szanse na przezycie w takich warunkach?? pozniej dolacze foto.. prosze o rady..co robic..
« Ostatnia zmiana: Marzec 12, 2009, 17:12:03 wysłane przez cwany » Zapisane
Brutus
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Marzec 12, 2009, 19:00:36 »

Nie ma szans na przeżycie larw w akwarium ogólnym. Larwy są w pierwszych dniach praktycznie unieruchomione, przyklejają się do szyb i roślin. Nawet jeśli dotrwają do stadium narybku to zginą albo z pyszczkach ryb albo z głodu, bo jak będziesz karmił maleńkie rybki w akwarium ogólnym?
Tak więc musisz pogodzić się ze stratą ikry. Natomiast zyskałeś ważną informację, że masz dojrzałe ryby, nie wierzę, że nie widzisz podziału płci u rybek...samiczki są większe oraz mają "pełniejsze brzuszki" natomiast samce mają bardziej czerwone płetwy oraz są smuklejsze.
Jeśli chcesz rozmnażać brzanki potrzebujesz dodatkowego akwarium. Ja kilkukrotnie wychowałem pokolenia młodych brzanek w dodatkowym 20l akwarium.
pozdrawiam
cwany
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Marzec 12, 2009, 20:36:42 »

nie no umiem je rozroznic ale nie wiem jaki jest ogolny podzial na parki bo tak zasowaja ze czasami nie moge sie ich nawet doliczyc!!! ale dzieki za rade napweno wyciagne pozytywne wnioski co do rozmnazania brzanek:) jescze raz dzieki i pozdro
Didżi
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Marzec 16, 2009, 19:04:33 »

.jeszcze samce maja bardziej czerwone pyszczki

.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: