Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Jak poznać pantofelki ?  (Przeczytany 4245 razy)
Ropek
Bywalec

« : Październik 09, 2004, 18:55:20 »

Witam wszystkich na forum po mojej długiej nieobecności.

Zabrałem się do hodowli pantofelka: wziąłem litrowy słoik wrzuciłem do niego skurke od banana napełiłem woda z akwa i napowietrzałem po kilku dniach pojawił się taki jakby biały puch i woda śmierdziała. No i to wywaliłem. A teraz musze znowu miec pierwotniaki bo mam spora ławice malutkich gurami.
Czy ten właśnie puch to były pantofelki ? Po ilu dniach sie pojawiają ?

Harpia
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Październik 09, 2004, 19:15:51 »

Woda nie moze śmierdzieć!

Spróbuj na pozywce z siana (może być dla gryzoni)

Jak zauważysz w wodzie taką jakby mąke to jest własnie to.

Ten "puch" to był kozuch bakteryjny, ja go zawsze rozbijałam delikatnie patyczkiem.

Dobrze włożyć pare listków roślin wodnych, będa dostarczać tlenu.

www.fretki.org.pl - największa fretkowa strona w Polsce!
http://forum.fretki.org.pl/index.php - fretkowe forum.
Bea
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Październik 09, 2004, 20:04:47 »

Ja słyszałam, że do hodowli pantofelków mozna użyć deszczówki, a jako pożywki pociętej w plastry kalarepy albo buraków (z braku zboza). Słoik trzeba postawić w słonecznym miejscu i po 2,3 dniach powinna pływać różowa chmurka pantofelków. ( dodam, że to tylko teoria bo nigdy ich nie hodowałam).

Pozdrawiam
112 l i:  6 neonków Inessa, 5 danio pręgowane, 3 gupiki, 1 ramirezka, 2 skalary, 2 gurami mozaikowe, 4 mieczyki, 2 molinezje Black Molly, 1 zbrojnik niebieski
25 l kotnik: około 10małych molinezji Black i kilkanaście malutkich gupiczków.
matijasz
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Październik 10, 2004, 19:09:40 »

Jturo napisze mniej więcej jak powinna wyglądac hodowla pantofelków.

Pozdrawiam
MaTiJaSz
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #4 : Październik 11, 2004, 14:47:07 »

jeślo masz dostęp do miktoskopu to spoko rozpoznasz pantofelki Smiley proponuje powiększenie 5x12,5 przy 10x12,5 można już poznać gatunki a przy 40X12.5 idać narządy komórki ... Dziś takie widziałem naprawde warto . Pozdr.

112,25
matijasz
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Październik 11, 2004, 15:29:06 »

Najlepiej nie napowietrzać wody w której są pantofelki, bo bakterie które sa szkodliwe zginą a i tak najmocniejsze pantofelki, które będą przebywały pod powierzchnią przetrwają. Najlepiej pozekać 2- 3 tygodnie jeszcze i przygotować taki sam słoik zebrać strzykwaką pantofelki (taka chmurka) i wlać do słoika, w którym jest odstana woda wodociągowa.Najlepiej żeby słoik miał długa szyjke to w środku szyjki umieszczamy gaze luźno ułożoną zawieszona na sznurku i nad gazą będzie świeża woda,  do której pantofelki będą wpływac i tylko podnosimy gaze i mamy wyjęte pantofelki.Jeśli nie wyraźnie się wyraziłem to prosze pytać

Pozdrawiam
MaTiJaSz
Jarecki
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Październik 13, 2004, 01:00:06 »

No właśnie bo ten smród to oznaka namnożenia się bakterii a pantofelki namnożą się po jakimś czasie gdyż te bakterie są ich pożywką a wtedy woda nabierze pewnej przejrzystości i jeśli spojrzymy na taki zbiornik pod światło to gołym okiem zauważymy mrowie małych żyjątek, to będą pantofelki które dość szybko będą się poruszać we wszystkich kierunkach.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: