Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Obgryziona Bacopa  (Przeczytany 2376 razy)
Katarzyna
Nowy
*

« : Wrzesień 29, 2004, 09:01:10 »

Witam

Jestem pierwszy raz na Forum. Mam nieduże akwrium (61L), z resztą moje pierwsze.

Mam problem z Bacopą, została zakupiona ok.2 tyg. temu i już jest obgryziona przez ryby (poprzednia też w ten sposób dokonała żywota).

Nie mam pojęcia co ją zjada i jak temu przeciwdziałać Sad

Obsada akwarium:
- pawie oczko 1
- mieczyk 1
- neonki 8
- żałobniczki 2
- kiryski 2
- glonojady 3
- tęczanka 1
- zwinnik 2
- platka 2
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 29, 2004, 13:12:20 »

Prawdopodobnie wina powinna spaść na glonojady.Jest to typowe i ile nie dbasz o ich prawidłową dietę bo mimo nazwy to glony im nie wystarczą zwłaszcza jak są 3 w takim małym akwa. karm je gotowaną marchewką , kalafiorem i ziemniakami - pamietaj by gotować bez soli!!! dobra też będzie zpażona sałata. Warto zadbać o tabletki np. tetry ze spiruliną "tetra Wafer Mix" To powinno0 pomóc i ocalić roślinkę...

Pozatym zauważyłem że masz kiepsko dobraną obsadę akwarium np jedno pawie oczko to sadyzm dla niego bo to rybka stadna . Mieczyk też ale skoro są tam paltki to jakoś to będzie o ile to nie są samce platek. Zwinnyki jak i kiryski to rybki stadne a za minimum stadka przyjmuje się 5 sztuk żeby nie przerybic akwarium najlepiej było by z czegoś zrezygnować no i ta nieszczęsna tęczanka ni w ząb ... zupełnie tu nie pasuje... Pomyśl o tym Pozdrawiam

112,25
Katarzyna
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 29, 2004, 14:27:49 »

Te "resztki" czyli gupik, mieczyk, tęczanka, kiryski to ocalałe sztuki po 2 skalarach, które mi doradzono, a jak się okazało wykończyły mi co się dało w akwarium.
Zapewne zostaną przesiedlone do znajomego akwarium, dużo większego. Co radziłbyś kupić ??

Gdzie w akwarium wykładać jedzenie dla glonojadów?? Widać, że jestem laikiem, bo pierwszy raz słyszę o karmieniu tych ryb i nikt ze znajomych też nie karmi (albo uważali to za zbyt oczywiste aby o tym mówić)

Serdecznie dziękuję za porady !!
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 29, 2004, 14:39:08 »

Nie martw się Smiley Glonojady karmi się bardzo prosto - ważne by pokarm był na dnie, dobrze je karmieć wieczorem tuz po zgaszeniu światła i rano na krutko przed właczeniem ale to nie jest żadna reguła - warzywa gotuj tak jak normalnie dla ludzi tyle że bez soli. Donbrze by było jak byś też różnicowała pokarm pozostałym rybkom bo nawet mieczyk może obgryzać rośliny jeśli na brak witamin więc kupuj różne płatki zawierające szuszone glony i inny pokarm roslinny Tani dosyć i dobry jest pokarm w płatkach Tropicala Bio-Vit do tego jako uzupełnienie suszona dafnia z witaminami . Troche droższe są wyroby tetry np Tetra Rubin - doskonały pokarm i tetra phyll Smiley Takie płatki też zjedzą sobie glonojady u mnie w akwarium karmie ryby żywymi dafniami i też są one zjadane przez gloncie , a te są zdrowie z tym że ja jeszcze dodaje mixa tetry na noc żeby mogły  uzupełnić swą dietę o bardzo ważny pokarm roślinny:) Zdaje sie że na forum już wielokrotnie było o karmieniu glonojadów i może być tam więcej szczegółowych informacji Smiley poszukaj Smiley powodzenia

112,25
lidia
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Październik 03, 2004, 19:08:00 »

Katarzyno Twoja tęczanka sama jest nieszczęśliwa. To są rybki stadne. Potrzebują towarzystwa i te najładniejsze osiągają zwykle ponad 10 cm długości.

sulika
Danuta
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Październik 21, 2004, 13:40:03 »

Bacopa ponopć jest to roślina której nic się nie chwyta bo gorzka, a tu widać guzik prawda. kup rybkom pokarm przydenny w tabletkach roślinny. :wink:

Akwa 80l
20 rybek małych

Pozdrowienia z Olkusza
Katarzyna
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Październik 25, 2004, 17:26:05 »

Witam
Zmianiłam troche obsade w akwarium za Waszymi radami.
Teraz jest:
- 5 kirysków
- 7 neonek (jedna odeszła do krainy wiecznych łowów)
- 6 gupików
- 2 żałobniczki
- glonojad

Glonojad je marchwekę i tabletki dla glonojadów, roślinki odżywają. 2 glonojday zostały wysiedlone.

Oprócz jednej nowej, 2 tyg po kupnie całkowicie zgniły jej korzenie, reszta roślinek ok. ( same żabieniczki) a ta (nie znam nazwy niestety i nie znalazłam w necie, gęsta z małyki listkami, wygląda jak pietruszka) jedna zgniła :-/

Dziękuję za rady o pomoc !!
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: