Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: testy  (Przeczytany 2174 razy)
gupik.123
Nowy
*

« : Luty 18, 2009, 16:26:00 »

mam jednorawe pytanie ile mniejwięcej mogą kosztować testy   (do wody z akwa)
marcinl
Szczecin
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Luty 18, 2009, 17:29:58 »

zależy jakie paskowe 5in1 50 pasków to ok. 30-40 zł na allegro
kropelkowe jeden test 12-25 zł
zestawy 90-250

moje 72l - http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=17736.0
Ulubione - Kiryski Pstre, Gurami Mozaikowe i krewetki Smiley
b0rn2bewild
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Luty 19, 2009, 12:56:43 »

zależy jakie paskowe 5in1 50 pasków to ok. 30-40 zł na allegro
kropelkowe jeden test 12-25 zł
zestawy 90-250

Najtansze testy kropelkowe kosztuja ~ 8 pln sztuka - RATAJ - osobiscie ich uzywam i nie narzekam Smiley

Tutaj mozesz zobaczyć jakie sa ceny

pin54
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Luty 19, 2009, 21:46:07 »

Mam rataja, kupiłem jako pierwsze testy ... potem kupiłem JBL (jakieś pięć razy droższe). Poczułem się jak bym z fiata przesiadł się do mercedesa.
Od prawie miesiąca chyba walcze z testem na azotany rataja i nie wiem o co w nim chodzi. Wczoraj pokazywał mi azotanów 25 (zresztą dość długi czas tak mam) dziś 0 (zrobiłem test 2 razy bo nie wierzyłem) - ta sama woda demineralizowana, ta sama temperatura, jedyna różnica może leżeć w ilości sypanego proszku, ale nie wiadomo ile sypać tym złamanym patyczkiem do lodów. Sprawdziłem kranówkę kiedyś pokazywał trochę ponad 0 dziś ~15. Zrobiłem roztwór KNO3, miało być 20 ppm NO3 - wyszło prawie 40. Może pokazuje dobrze a ja nie potrafię kolorów rozróżnić ? Nie wykluczone, ale w JBL nie mam z tym problemów.
Kto tanio kupuje 2 razy kupuje, pamiętaj. Wydasz więcej pieniędzy na naprawianie szkód których narobisz kiepskimi testami niż na testy.
b0rn2bewild
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Luty 20, 2009, 07:09:52 »

z tym patyczkiem to masz racje... ale dalej podtrzymuje swoje zdanie ze rataj i tak nie jest zly... mam w domu JBL'a i Rataja NO3 i pokazuja mi ta sama wartosc - fakt faktem ze raz jak sprawdzalem to nasypalem za malo proszku i wyszlo mi 0, no ale usprawiedliwic sie moge tym ze bylo ciemno Tongue teraz juz wiem ile sypac proszku i wyniki mam identyczne jak z JBL Wink

pin54
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Luty 20, 2009, 22:40:09 »

fakt faktem ze raz jak sprawdzalem to nasypalem za malo proszku i wyszlo mi 0

W ciągu ostatnich 2 dni zrobiłem parenaście testów. Ta sama woda, te same strzykawki ten sam test. Wyniki jakie otrzymałem to od 0 do 50 (max). Wszystko w zależności od ilości proszku. Bez proszku azotany 0, troszkę na czubeczku kryształków azotany 10 i tak rosną wprostproporcjonalnie do ilości proszku.... do pewnego momentu po przekroczeniu którego znowu azotany 0. Nie ma żadnego punktu odniesienia, ile nasypiesz taki będziesz miał wynik. Jak możesz to sprawdź to u siebie.

Dużo mnie ten test nie kosztował...ale mogłem lepiej kupić 2 piwa.
b0rn2bewild
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Luty 21, 2009, 08:09:37 »

fakt faktem ze raz jak sprawdzalem to nasypalem za malo proszku i wyszlo mi 0

W ciągu ostatnich 2 dni zrobiłem parenaście testów. Ta sama woda, te same strzykawki ten sam test. Wyniki jakie otrzymałem to od 0 do 50 (max). Wszystko w zależności od ilości proszku. Bez proszku azotany 0, troszkę na czubeczku kryształków azotany 10 i tak rosną wprostproporcjonalnie do ilości proszku.... do pewnego momentu po przekroczeniu którego znowu azotany 0. Nie ma żadnego punktu odniesienia, ile nasypiesz taki będziesz miał wynik. Jak możesz to sprawdź to u siebie.

Dużo mnie ten test nie kosztował...ale mogłem lepiej kupić 2 piwa.

Proszku sypiesz mniej wiecej 1.5mm (na czubku patyczka) mi za kazdym razem wychodzi ten sam wynik

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: