Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Jaka woda rybkom zdrowia doda...?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Jaka woda rybkom zdrowia doda...?  (Przeczytany 2579 razy)
pa.megi
Nowy
*

« : Luty 23, 2009, 21:21:10 »

Witaski!
Sorry, że zaczynam nowy wątek. Napisałam na starym, ale mnie ... Cry
No tak, teraz się okazuje, że nagle chemia się w życiu moim i moich rybek przydaje. A jak się trzeba było uczyć, to ... A niech to ... No dobrze przyznaję się bez bicia: "Nie jestem mądrzejsza od 5-cioklasisty". Nic nie kumam z tej chemii. Testy porobiłam Aquatestem z Zooleku.
Baniak - 112 l
Oświetlenie - jedna jarzeniówka "normalna",  druga - "dla roślinek"
Woda z wiejskiego kranu, ale wodociągowa - podmiana co ok. 3-4 tyg./ok. 25-30%
Temperatura - 26 st.C
Roślin dużo - nie znam wszystkich nazw, ale są 5-8x rogatki, 6x anubiaski małe, 10x kryptokotyny (duże/średnie/małe),
                  1x  żabienica, 2x bakopa i coś tam jeszcze x 1. Rosną dobrze i bujnie. 2x korzenie ze sklepu akwarystycznego.
Obsada - niestety za dużo. Dostałam całość w spadku. No przecież ich nie uśmiercę, a nie mam komu oddać części.
             Czego się wyzbywać w pierwszej kolejności, gdyby się znalazł chętny?
             4 molinezje (duże)
             3 mieczyki   (średnie)
             2 platynki (średnie)
             1 skalar (duży, piękny)
             1 gurami (duży)
             2 kosiarki (duże)
             2 kiryśniki (wielkie)
             3 kiryski spiżowe (dorosłe)
             1 zbrojnik (taki prawie czarny z rogami, średni)
             1 bocja siatkowana (mała, w czwartek chcę dokupić jej towarzystwo, ale czy dobrze zrobię Roll Eyes?)
Napowietrzanie - tylko z filtra
CO2 - nie dodaję
Wartości z testów:
ph - 7,2
NO2 - 0,0 mg/l
NO3 - ok. 30 mg/l
NH3 - 0,5 (i nic mi to nie mówi)
Fe - 0,25 mg/l
TWo (GH) - 10 kropli na 5 ml wody (czy to odpowiada 10*n)
TWw(KH) - 3 krople na 5 ml wody (czy to odpowiada 3*n)
TWo i TWw zlicza się potem razem?
To jaką wodę tak naprawdę mają moje rybki? Co jest dobre, a co wymaga szybkiej naprawy?
Nie używam żadnych chemikaliów, uzdatniaczy etc.
Woda jest odstała; najczęściej 1 tydzień lub dłużej.
Kto mi pomoże zrozumieć te chemiczne zawiłości i zależności, temu 5 punktów i kredki.  Kiss
marcinl
Szczecin
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Luty 23, 2009, 21:30:31 »

podmiana co ok. 3-4 tyg
proponuję co tydzień maksymalnie co 2 tygodnie
Woda jest odstała; najczęściej 1 tydzień lub dłużej.
lejesz starą wodę - ma odstać 1 dobę

moje 72l - http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=17736.0
Ulubione - Kiryski Pstre, Gurami Mozaikowe i krewetki Smiley
pa.megi
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Luty 23, 2009, 22:08:02 »

A parametry wody? Ph nie za wysokie?
To dla mnie nawet lepiej, że woda musi odstać jedynie 24h, bo dostaję ją w sobotę, a w niedzielę po obiadku z przyjemnością zabiorę się do robotki.
Podaj mi proszę jakiś typ, jak najlepiej odmulać dno (żwirek).
Dzięki za odpowiedź.
marcinl
Szczecin
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Luty 24, 2009, 07:02:23 »

"Wiekszość ryb akwariowych wymaga wody o 5.5 - 7.5pH
- aby obniżyć - dozowanie CO2, filtracja z użyciem torfu, szyszki olchy, liście dębu, preparaty (przed zastosowaniem preparatów należy sprawdzić poziom fosforanów w akwarium, większość z nich zawiera kwas ortofosforowy, a zwiększony poziom fosforanów spwoduje nadmierny rozwój glonów, o wiele lepszym rozwiązaniem jest zastosowanie kwasu solnego). Przed obniżaniem pH należy ustalić wartość kH, i ewentualnie skorygować do optymalnej granicy, przy której pH jest nabardziej stabilne:  6 - 8`n."

"trujący amoniak (NH3), jego obecność w ilości 2 mg/l jest bardzo niebezpieczna dla ryb
 aby oboniżyć - częściowo wymienić wodę i intensywnie napowietrzać."

to wszystko cytaty z tematu w którym napisałaś to samo... http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=6947.0
kupić odmulacz albo zwykłą "rurę z sitkiem" albo jakiś drogi zasilany

pa.megi
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Luty 24, 2009, 13:59:08 »

Napisałam to samo, Panie Holmsie, ponieważ nikt mi nie odpisał w tamtym miejscu, do którego podałeś link. Poza tym, na początku tej drugiej (no czyli i tak pierwszej Embarrassed) wiadomości podałam powody, dla których  tak zrobiłam. Nic nie kombinuję. Chciałam zgodnie z rządzącymi tu prawami nie tworzyć dodatkowych wątków. Piszę na forum od dwóch dni, więc może coś zresztą naplątałam, no i wiek już nie ten...

Podmieniłam dziś 20 l wody. Jak się ustabilizuje, to zmierzę Ph i inne wartości.
Oczywiście mam wężyk z sitkiem, ale ma chyba za duży przekrój i zanim zdążę odmulić dno, to już strasznie dużo wody zleci. Może cieńszy wężyk kupię, albo zacisk.

"Nie nerwuj się..." na mnie, tylko policz spokojnie do 10... i pomyśl sobie, że kolejny nowicjusz pyta o tak oczywiste (dla ciebie) sprawy.
marcinl
Szczecin
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Luty 24, 2009, 14:06:50 »

wcale się nie denerwuję, ale pytasz o parametry a w wątku w którym zadałaś to pytanie odpowiedzi są Wink
ja sie wybitnie rzadko denerwuję, na prawdę Wink
a te sprawy wcale nie są dla mnie oczywiste - wbrew liczbie postów dalej jestem początkującym akwarystą

pa.megi
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Luty 24, 2009, 18:36:50 »

Ufff! Wreszcie zrozumiałam jak mam ten wynik 0,5 przy NH3 rozpracować przy pomocy tabeli i wyszło mi, że to jest 0,007/ph 7,2 dla temperatury 20 st.C (a ja mam 26 st.C Huh).

Dziś ph-7,4 Sad. A powiedz mi TWw na poziomie 3 i TWo - 10, to dobre wartości czy nie? Ponoć jeśli TWw jest niskie, to i ph powinno być niskie. A u mnie niestety tak nie jest.

Coś pisałeś o kwasie solnym. Jak to zrobić, jakie dawki i czy to skuteczny sposób, który gwarantuje długotrwały efekt?
Ja z kwasem solnym mam nienajlepsze doświadczenia. Mój znajomy wypił wodę mineralną "Krystynkę", do której wcześniej jakiś osioł z pracy przelał ww. kwas solny. Efekt - ledwo przeżył.

Gdzieś coś czytałam o filtrze RO, co o tym myślisz?

marcinl
Szczecin
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Luty 24, 2009, 18:43:04 »

Coś pisałeś o kwasie solnym.
nic takiego, no może kilkanaście lat temu w szkole na chemii Cheesy
Nh3 0,5 to Twój wynik, nic nie musisz rozpracowywać
groźne są stężenia od 2
ale rób co tydzień podmiankę 25-30% wody odstałej nie dłużej niż dobę
i będzie ok
ph rośnie? jakie masz podłoże? jakieś muszelki?

Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Luty 24, 2009, 19:19:58 »

pH 7,4 i Ty masz problem ? Większość akwarystów dusze by oddała za taką kranówkę Good ! W mieście to płynna skała, nie woda.
Woda mięciutka jak złoto Grin
Nie panikuj Wink
Podmianki co tydzień 30%. Co miesiąc to stanowczo za żadko.

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
pa.megi
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Luty 24, 2009, 19:38:52 »

Dzięki za odpowiedzi, ale z was "błyskawice"  Cheesy
Cieszę się Misquamacus, że ph - 7,4 to nie duży problem.

Marcin, jeśli chodzi o muszelki, to nie, nie mam żadnej.
Żwirek średni pomieszany z drobnym (kupiony w sklepie zoologicznym), więc jak odmulam, to zapycha mi sitko. Strasznie wkurzające.. Wściekły
Jak kupię aparat, to zrobię zdjęcie.
Chętnie oddałabym część obsady, ale nie wiem komu. Jestem z Konina.
Np. smutnego  samotnego gurami, olbrzymiego pięknego skalara (tylko do większego baniaka) i 2 wielgaśne kiryśniki.
gajo123
Gajowy
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Luty 24, 2009, 20:56:26 »

NO3 - ok. 30 mg/l
NH3 - 0,5 (i nic mi to nie mówi)

Największy problem w twoim akwarium to poziom amoniaku (NH3).
W ustabilizowanym akwarium powinien być niemierzalny.
Wskazuje to na problemy z filtracją.
Filtracja na bierząco przerabia NH3 na mnie szkodliwy NO3.

Częstszymi podmianami obniżymy NO3 (gdyż on się kumuluje).
Podmiana obniży nam też teoretycznie NH3, ale jest to bardzo krótkotrwały efekt!
gdyż ryby go i tak produkują na bieżąco.

Do obniżenia NH3 potrzebna jest dobra filtracja
Filtracja o wydajności stosownie do obsady i karmienia.

Akwarium i hydroponika
pa.megi
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Luty 24, 2009, 21:43:56 »

Dziś jeszcze raz zmusiłam swoje zwoje do pracy. Prześledziłam badanie na NH3 parę razy i wreszcie zrozumiałam, że to 0,5 to był tylko wynik zabarwienia na pasku (test z Zooleku, kropelki,taki proszek i znowu kropelki), a trzeba to było jeszcze odpowiednio odczytać z dołączonej tabeli (na 20 st.C). No i wtedy wyszło mi, że przy moim ph-7,4, to NH3 mam na poziomie ok.0,009.  A że u mnie jest wyższa temperatura wody (26 st.C), to wynik jest pewnie nieco wyższy, ale ile? Embarrassed  No wiem, mam kłopoty z tą chemią.
gajo123
Gajowy
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Luty 27, 2009, 22:32:45 »

Dziś jeszcze raz zmusiłam swoje zwoje do pracy. Prześledziłam badanie na NH3 parę razy i wreszcie zrozumiałam, że to 0,5 to był tylko wynik zabarwienia na pasku (test z Zooleku, kropelki,taki proszek i znowu kropelki), a trzeba to było jeszcze odpowiednio odczytać z dołączonej tabeli (na 20 st.C). No i wtedy wyszło mi, że przy moim ph-7,4, to NH3 mam na poziomie ok.0,009.  A że u mnie jest wyższa temperatura wody (26 st.C), to wynik jest pewnie nieco wyższy, ale ile? Embarrassed  No wiem, mam kłopoty z tą chemią.

To nie do końca tak:
Pierwszy wynik 0,5 to całkowita zawartość amoniaku w dwóch formach:
wolnego amoniaku i jonów amonowych ( NH3 + NH4-)

W zależności od pH ich stosunek może być różny. W wodzie kwaśnej i neutralnej większość amoniaku jest w formie
jonów amonowych (NH4-), które są one zdecydowanie mniej groźne niż wolny amoniak.
Dlatego drugi wynik jest u Ciebie zdecydowanie mniejszy.

Jednak już sama całkowita ilość  NH3 + NH4- na poziomie mierzalnym
świadczy o słabej filtracji (lub za dużym karmieniu w stosunku do wydajności filtracji).

Akwarium i hydroponika
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: