Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Kokon Ampularii ?  (Przeczytany 8590 razy)
matijasz
Stały użytkownik

« : Październik 06, 2004, 18:36:52 »

Dziś na bocznej ściance pokrywy zuwazyłem kokon złożony z ilkudzisięciu jajeczek zlepionych z sobą ma on wielkość około 5cam i 3cm szerokości. Jajeczka są barwy białawo żółtej. Po ilu dniach wykluwają się ślimaczki i jak to następuje ?

Pozdrawiam
MaTiJaSz
wirek
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Październik 06, 2004, 19:55:19 »

jeśli dobrze pamiętam, trwa to ze 3 tygodnie. Kokon się po prostu "rozpuści" i wysypią się z niego ślimaczki wielkości 1 - 2 mm.

Tańczący z rybkami
jog
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Październik 06, 2004, 20:03:24 »

dokładnie
Jarecki
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Październik 13, 2004, 01:06:04 »

Pod warunkiem że panuje tam wystarczająca wilgoć(efektowne jak są w pobliżu działającego filtra) inaczej "wyschną" jak można to określić.
kristi_wawa
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Październik 13, 2004, 22:46:04 »

właśnie jakieś 2 dni temu miałam przyjemność to usuwać z mojej pokrywy...  :?
myślałam że będzie dużo gorzej... ale nawet spoko za jednym razem w jednej chusteczce higienicznej poszło do kosza na śmieci  Cheesy

jak się na to patrzy to wygląda to jak galareta... ale to twarde jest...
chyba że moje wyschło...  :shock:

You May Be Only One Person In The World, But You May Also Be The World To One Person
wirek
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Październik 14, 2004, 07:08:10 »

"To" jest zawsze takie twarde. Właśnie dlatego, żeby w środku nie wyschło

Tańczący z rybkami
kristi_wawa
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Październik 14, 2004, 08:04:24 »

aaaaa.... to wszystko już jasne :lol:
człowiek się całe życie uczy

You May Be Only One Person In The World, But You May Also Be The World To One Person
matijasz
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Październik 30, 2004, 23:01:32 »

I tak ten kokon cały czas w niezmienionym stanie sobie "siedzi" przyklejony do pokrywy. Może wysechł ?

Pozdrawiam
MaTiJaSz
wirek
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Październik 31, 2004, 13:13:06 »

Coś to faktycznie długo trwa, bo już czwarty tydzień. Możesz ten kokon zostawić jeszcze trochę. W końcu jeść nie woła. Mi się też zdażały kokony, z których nic się nie wylęgło

Tańczący z rybkami
matijasz
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Listopad 05, 2004, 20:44:51 »

Noi cały czas nic. Pewnie już się ni nie wylęgnie. Mam tylko jednego ślimaczka, ale wcześniej miałem trzy ślimaki i widziałem że jeden na drugiego wchodził  Tongue Potem tamte dwa zdechły i mi został jeden.

Pozdrawiam
MaTiJaSz
Jarecki
Bywalec

« Odpowiedz #10 : Listopad 06, 2004, 02:55:32 »

Być może było kokonowi za sucho i zarodki się nie rozwinęły albo tak długo się rozwijaja.Moje ampularie "walą" tymi kokonami wszędzie i z jednych się wylęgają całe rzesze a z innych nic po prostu.Radzę dokupić drugą ampularie i pewno znów zaczną składać jaja aż kiedyś trafią w odpowiednie miejsce i bedziesz miał "ampularenek" do oporu.
matijasz
Stały użytkownik

« Odpowiedz #11 : Listopad 06, 2004, 14:11:53 »

Dzisiaj w nocy jak tępiłem świderki to przyłąałem ampułke jak skłądała kokon, ale teraz to tylko kilknascie jajek. Jednak teraz złożyła nad samą taflą wody. Dzisiaj zniszczyłem ten stary kokon i ujrzałem w ty kokonie kilkanaście malutkich skorupek ampularii :]

Pozdrawiam
MaTiJaSz
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: