Mam 45l a w nim 2 welony i 2 żałobniczki i 1 tetre taka czerwono biala za kilka tygodni zaplanowalam kupno nowego wiekszego dla welonek akwa ale teraz nie wiem co to jest
welony nigdy nie chorowały tetry kupilam 1 tydz temu ale moja siostra młodsza uparła się zeby wpuscic je od razu no i musialam ustapić no i tetry weszly bez kwarantanny ale co :mlodsza siostra lepiej wie <lol>
no i welony maja takie biale kropki od wczoraj. wiem ze to chyba ospa rybia no i zaaplikowalam MFC Tropicala wlałam 4 ml bo pisało że 10 ml na 100l a że akwa jest profilowane no to jest około 40l. no i podwyzszylam zgodnie z instrukcja temp. do okolo 25-26st . No ale dzis rano wstaje patrze a welonki mają kilka brązowych plamek. jedna z nich przeważnie siedzi pod powierzchnia wody a druga poleguje na dnie opierając brzuszkiem o kamienie. i jedna z nich nie ma 1 łuski. no i nie wiem co to jest. nie chce aby to przeszlo na tetry bo na nich nic nie zaobserwowałam
parametrów nie znam
temperatura przed zachorowaniem ok. 23-24 st. (bez grzałki)
filtr chodzi 24h/dobe
mam żywe roslinki
czy ktoś może mi pomóc?

??
1. To nie jest ospa.
Jeżeli chodzi o chorobe to już ci mówie.
OBJAWY :
- plamista skóra
- skrzela zaflegmione i obrzmiałe
- pokrywy skrzelone odchylone
- skurczone płetwy
- nieskoordynowane ruchy
- kłopoty w oddychaniu
- odpadanie fragmentów skóry.
PRZYCZYNY :
Daktylogyroza wywołana przez pasożyta Dactylogyrus lub gyrodaktyloza przez Gyrodactylus attakujące skrzela i naskórek.
ŚRODKI : ZMF Gyrotox.
Stosowanie :
Zmf gyrotox to preparat specjalnie przygotowany do zwalczania pasożytów Dactylogyrus i Gyrodactylus. może być stosowany w wodzie słodkiej i słonej.
Mam nadzieje że rybki wyzdrowieją

Pozdro. Aramis