asxe
Nowy

|
 |
« : Październik 24, 2010, 15:15:15 » |
|
Witam wszystkich forumowiczów!
W najbliższym czasie zamierzam zmodernizować oświetlenie mojego 25L baniaka, ale od początku. Co do jego nietypowości to w odróżnieniu od standardowych 25tek z jakimi się do tej pory spotkałem i o jakich mowa jest w wiekszośći tematów dotyczących oświetlenia moje akwarium jest odrobinę wyższe mierząc 30 cm. Nad nim na wysokości 3.5 cm nad akwarium, a około 7 cm nad lustrem wody (jak również nad około 0.5 centymetorwej grubości szybką) znajduje się podwieszona oprawa świetlówkowa z moja dotychczasową 8W świetlówka Phillipsa oznaczoną jako model 33-640 o temperaturze barwowej 4100K. Ponieważ mam trochę wolnej gotówki, spory zapał, a ponadto marzyłaby mi się hodowla troche bardziej wymagających roślin uznałem, że te 8W to chyba troszeczke zbyt mało. Tutaj właśnie powoli dochodzimy do sedna sprawy, bo mam parę opcji ww. modernizacji jednakże moja licha wiedza nie pozwala mi na podjęcie jednoznacznej decyzji. Po głowie chodzą mi następujące pomysły: - zostawiamy 8W i dodajemy 8W - zostawiamy 8W i dodajemy 14W - wymieniamy 8W i dodajemy 8W - wymieniamy 8W i dodajemy 14W - wyrzucamy 8W i dodajemy 14W - wyrzucamy 8W i dodajemy 18 W Liczba tych kombinacji trochę mnie przytłacza, prosiłbym więc o pomoc w wyborze mocy, byłbym również wyjątkowo wdzięczny za sugestie co do temperatury barwowej/może nawet konkretnych modeli nowych świetlówek.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #1 : Październik 25, 2010, 10:26:08 » |
|
Jak długie jest to akwarium? Jeśli podwieszana lampa jest 7 cm nad lustrem a dodatkowo akwarium jest dość wysokie i marzą Ci się bardziej wymagające rośliny i np trawniczki to jednak proponowałabym wymianę tego światła co masz na np taką osiemnastkę: http://aqva-light.pl/shop.php?UID_c=5714c8c8ba96&UID_p=8a3d6a8d556e&UID=223cc4abad19 i nawet dołożyć do niej 8W Philips Aquarelle.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
asxe
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #2 : Październik 25, 2010, 17:50:44 » |
|
Akwarium ma 35 cm długości, 25 cm głębokości i te 30 cm wysokości. Serdecznie dziekuję za sugestie, szczerze powiedziawszy wogóle nie wiedziałem o takim typie oświetlenia, czy jednak te 18+8W to nie będzie troszkę zbyt dużo? Nieszczęsny przelicznik W/litr trochę miesza mi w głowie, akwarium ma dosyć mały litrarz i znastanawiam się czy tak mocne oświetlenie nie przyczyni się do nadmiarowego wzrostu glonów.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #3 : Październik 25, 2010, 18:17:00 » |
|
To zależy co będziesz tam sadził, jak dużo CO2 masz zamiar tam pompować, itp. Jeśli boisz się aż takiej ilości oświetlenia to możesz podejść do tego sukcesywnie i dokładać ośmiowatówki aż do pożądanej ilości i dojść do 3x8W. Takie podejście ma swoje dobre strony bo można dać świetlówki i oóżnej temp. barwowej. Przelicznikiem W/l bym się nie przejmowała bo w tym przypadku to nie działa. Ten przelicznik pi razy oko działa w przypadku akwariów standardowych i standardowych pokryw.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
asxe
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #4 : Październik 25, 2010, 23:26:30 » |
|
Chyba zdecyduję się na zestaw 18+8, mam jednak jeszcze jedno pytanie, ten Philips jest całkiem przyjemny, jednakże wolałbym chyba troszkę zimniejsze światło niż w modelu 950. Niestety 18W w wersji 865 nie jest chyba nigdzie dostepne. Czy SYLVANIA LYNX-L 18W/865 ( http://aqva-light.pl/shop.php?UID_c=874869c41dd6&UID=d2f0d7cfd05e&UID_p=8f05c3e5d401) byłaby dobrą alternatywą?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #5 : Październik 26, 2010, 13:46:42 » |
|
Tak, ona ma 6500K więc światło będzie bardziej białe.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
asxe
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #6 : Październik 26, 2010, 16:15:25 » |
|
Owszem, miałem jednak na myśli bardziej pytanie o Twoje zdanie na temat ww świetlówki. Tak czy siak wielke dzieki za pomoc 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #7 : Październik 27, 2010, 07:30:14 » |
|
Niestety nie miałam konkretnie tej ale jeśli chodzi o firmę Sylvania to jest ok.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #8 : Październik 27, 2010, 08:31:02 » |
|
Jeżeli chodzi o firmę Sylwania to w swojej ofercie 8W występuje też Grolux, który świeci ciemniej od tej 6500K i ma ciekawą barwę różową bardziej przyjazną dla roślinek.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #9 : Październik 28, 2010, 11:11:29 » |
|
Dobrym połączeniem jest 6500+Grolux. Osiągamy wtedy jasność 6500 i wybarwenie Gro-luxa. Podobny efekt jak przy 6500+Aquarelle bo ona też jest dość mocno wybarwiająca. Sylvania jest jednak tańsza 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 28, 2010, 11:13:48 wysłane przez Emi »
|
|
|
|
|
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #10 : Październik 28, 2010, 13:01:40 » |
|
Szkoda, że sylvania nie produkuje aquastara w t5 8W bo właśnie aquastar jest idealną kopią aquarellki philipsa i też jest od niej tańsza przez co właściciele krótszych baniaków skazani są na philipsa.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #11 : Październik 28, 2010, 21:31:05 » |
|
Nie zapędzałabym się tak z tą kopią.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|