Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Biały nalot pojawiający się na otartej lub zranionej skórze rybek-co to ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Biały nalot pojawiający się na otartej lub zranionej skórze rybek-co to ?  (Przeczytany 1463 razy)
lwica79
Super aktywny

« : Luty 17, 2009, 23:14:32 »

Mam problem..otóż od jakiegoś czasu zauważam na moich rybkach- papuzich biały nalot ,lub nawet narośl bo nie wygląda to jak puch tylko jak coś zwartego i czysto białego. Pierwszy raz zauważyłam to wokół pyszczka Kiki (na fotce) , pod tym białym była rana- jedno i drugie musiało się pojawić w przeciągu najdalej 48h. Nie wiedziałam co to, ale przypuszczając, że może coś związanego z pleśnią podwyższyłam temperaturę i w ciągu kolejnych trzech dni rybka wyglądała jak nowa.
Teraz natomiast widzę podobne "naloty" na dwóch innych papuzich i już na 100% wiem, że pojawiło się to w miejscach w których skóra została poważnie otarta, ponieważ poprzedniego dnia te rybki ostro ustalały między sobą na nowo hierarchię. Jedna ma nalot na boku, druga wokół pyszczka (jest to mniej widoczne niż u Kiki). Tęperatura 27-28* więc prawdpodobnie szybko to zniknie,ale.... to chyba nie jest normalne i nie jest czymś zastępującym strup u ludzi??
Jakoś nie wiem dlaczego ale kojarzę to z tym, że mój zbrojnik od kiedy do mnie trafił zawsze wyglądał na zaatakowanego jakąś pleśnią (ma wciąż jakieś jaśniejsze plamy na ciele-jak się dobrze przyjrzeć, ale nie są one w jednym miejscu tylko -tu zanikają, tam się pojawiają..i tak w kółko), dodatkowo jego zupełnie zamglone-i pewnie nie widzące oczka sugerują, że kiedyś jakąś chorobę musiał przejść. Jak temperatura wody kilka razy z różnych przyczyn spadła mi do około 22-23* to te plamy na zbrojniku się jakby intensyfikowały..i widać było że czuł się gożej.

Dlaczego tak się rozpisuję.. a no głównie dlatego, że jak za jakiś miesiąc będę przenosić rybki do innego akwa to chciałabym zastosować jakieś środki od tej "pleśni", i może też profilaktycznie jeszcze jakkieś inne, od ewentualnych pasożytów.. w starym akwarium tuż przed przeniesieniem obsady..
Nie chcę stosować byle czego, żeby pomagając jednym rybkom nie zaszkodzić innym..więc proszę o porady

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: