Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « POMOCY !!!!!!!!!!!!!! PROSZĘ ODPOWIEDZCIE SZYBKO !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: POMOCY !!!!!!!!!!!!!! PROSZĘ ODPOWIEDZCIE SZYBKO !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!  (Przeczytany 1373 razy)
gandalf1313
Nowy
*

« : Luty 18, 2009, 18:29:53 »

Witam mam kilka pytań, jeżeli popełnię jakieś błędy to jestem tu nowy. Mam akwa 112l z obsadą (na razie marną bo choroba):
-2 gupiki
-2 mieczyki
-3 skalary
-3 neony innesa
mam w akwa rybią ospę i stosuje środek FMC firmy tropical, niestety nic to nie pomaga. Moje pytania to:
-czy jak podniosę temperaturę do 32 stopni to ryby będą żyły
-czy po podmianie wody i dodaniu do niej TETRA AQUA SAFE i TETRA CRYSTAL WATER mogę użyć FMC
-czy są jakieś lepsze i skuteczniejsze środki od FMC
-Ile czasu trzeba sprawdzać czy choroba znikła ostatecznie
-po jakim czasie od wyleczenia choroby można kupić nowe rybki
Z góry dziękuję za pomoc. Aha... jakby co to moje gg 2550649 (często jestem na niewidocznym), mail lordlucifer@vp.pl (nie zrażajcie się nazwą, zakładałem go 5 lat temu)i skype ewelinastrzalka (konto mojej mamy).
ank@
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Luty 18, 2009, 19:06:44 »

sądzę że akwa świeżo zalane i nie dojżewało- stąd ospa. najpierw poczytaj o zakladaniu akwa. w żadnym wypadku nie dokupuj narazie rybek!!! myślę że jak podniesiesz temperaturę (stopniowo- 2-3 * na dzień) to bedzie ok. mojemu bojkowi na ospę pomogła zieleń zooleka+ 30*C. MFc nigdy nie stosowałam. co do mieszania innej chemii z lekami to nie mam pewności czy można ale osobiście bym nie mieszała. ospa powinna zniknąć w ciągu 3-4 dni (tak było u mojego bojka) ale po tygodniu powtarza sie kurację żeby zniszczyć resztę kulorzęsków (powodujących ospę).

akwarium:28 litrów
bojowniki:
Migotek nie żyje od ??. 09.04
Błękitek nie żyje od 10.03.08
Leon nie żyje od 01.01.09
Prince Amroth nie żyje od 10.06.09
obecnie 4 karliki szponiaste i bojek (mam słabość do tych ryb...)
gandalf1313
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Luty 18, 2009, 19:28:15 »

Mam akwa od 1 stycznia i dzięki za pomoc  Smiley. Podniosę temperaturę do 30*C.Ospę leczę od 4 dni. Gdzie można kupić tę zieleń ? <papa>Jeszcze raz dzięki.
ank@
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Luty 18, 2009, 19:29:57 »

zieleń kupisz w sklepie zoologicznym ale nie wiem czy możesz ją tak wlać jesli stosowałeś mfc. może najpierw zrób większą podmianę wody. powodzenia

akwarium:28 litrów
bojowniki:
Migotek nie żyje od ??. 09.04
Błękitek nie żyje od 10.03.08
Leon nie żyje od 01.01.09
Prince Amroth nie żyje od 10.06.09
obecnie 4 karliki szponiaste i bojek (mam słabość do tych ryb...)
gandalf1313
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Luty 19, 2009, 22:16:33 »

Rybom już lepiej dzięki za pomoc Smiley
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: