Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Padanie ryb, trochę dziwne
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Padanie ryb, trochę dziwne  (Przeczytany 1957 razy)
remek
Nowy
*

« : Luty 13, 2009, 18:51:13 »

Witam,

Od jakichś trzech tygodni padają mi rybki i nie bardzo mogę ustalić co jest przyczyną.

W dziwnych okolicznościach padło 3 neonki (bez objawów) po tygodniu padło kolejne 3 neonki (2 bez objawów, 1 napuchła z jednego boku i w okolicach oka pojawił się jakiś wysięk wyglądający jakby straciła oko).
dzień później padła samica bojownika a teraz coś dziwnego dzieje się ze skalarem, pływa do góry brzuchem bardzo szybko obijając się o szyby akwarium.

Na ciele ryb poza tym jednym neonkiem nie było żadnych objawów, dziwnie zachowywały się jeszcze platki przez 2 dni ale im przeszło.

Akwarium 112l ma 6 miesięcy, 3 tyg dojrzewało (wpuszczone były bakterie). po wpuszczeniu rybek przez ponad 4 miesiące było wszystko ok. (poza gniciem roślin które usuwałem).
W akwarium jest około 40 rybek (4 bocje wsp., 3 małe  skalary, Bojownik, 2 glonojady, 4 kiryski, 4 platki, 3 danio, 6 neonów czerwonych, molinezje - które rozmnożyły się  i trudno dokładnie policzyć, 3 sumy szkliste) i dwa duże ślimaki Ampularia.

Po padanięciu pierwszych trzech rybek wymienione zostały rośliny, 2/3 wody i solidne czyszczenie dna, woda zanim trafi do akwarium przechodzi przez filtry (2x mechaniczny, węglowy i membranę kapilarną).

Parametry wody:
Twardość ogólna: 17st
Twardość węglowa: 6st
pH: 7,5
NO2: 0,2-0,3 mg/l
NO3: 20
NH3: 1,0 (Amoniak = 0,02)
Fe: 0 - 0,1 mg/l
PO4 - nie udaje się określić (brakuje kolorów na skali) więc jest albo za dużo albo test trefny.
Temp. 26st

Filtr działa 24/7 czyszczony mniej więcej raz na tydzień.
Karmienie z automatu 2x na dzień mała porcja.

Ostatnio zmieniłem oświetlenie, założyłem świetlówkę 18W dla roślin i 20W dla wybarwienia ryb (AQUA GLO i FLORA GLO) + odbłyśniki.

Jedyne co przychodzi mi do głowy to może za dużo rybek w akwarium przez te małe molinezje.
Nie wiem co mógłbym jeszcze sprawdzić.

Kolejny neonek padł, to wygląda tak jakby ryba dostawała paraliżu jednej strony, kompletnie nie panuje nad tym gdzie płynie i jak płynie.
Cały atak trwa jakieś 30 minut i po rybie.
« Ostatnia zmiana: Luty 13, 2009, 19:59:47 wysłane przez remek » Zapisane
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Luty 13, 2009, 21:33:48 »

Nie wiem, czy to jest przyczyna zdychania rybek, ale NO2 i amoniak powinny być niewykrywalne.

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Luty 14, 2009, 08:31:37 »

Z pewnoscia masz przerybienie, nawet nie liczac narybku.
Dopisz tez jakie masz rosliny i ile, podloze, ozdoby - a moze jakies fotki ?
Cos dziwnie tez piszesz o flitrowaniu "24/7" ? ? ?  (moze dokladniej)
i "czyszczony raz na tydzien" ? ? ? ( napisz jak to robisz)
parametry wody nieciekawe !

remek
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Luty 14, 2009, 09:32:10 »

Filtr pracuje cały czas (24h/7dni), wcześniej był 2 razy wyłączany w porze karmienia ale momentalnie dostawały się tam ślimaki.
Raz w tyg filtr myty pod bieżącą wodą z kranu (letnią).

Był problem z roślinami, nie chciały rosnąć stąd zmieniłem światło i wodę do akwarium zacząłem filtrować (AquaFilter FP3-HJ).

Co do NO2, NO3, NH3 to zgodnie z tym co wyczytałem jest ok.

Wywaliłem właśnie całą karmę z podajnika (Mieszanka różnych pokarmów Tetra Pro, Algi, Artemia), może z nią coś było nie tak.

Fotki roślin i dekoracji spróbuję zaraz dołączyć (niestety nie pamiętam nazw).

Twardość wody pewnie  podnosi skała ale bocje porobiły sobie w niej kryjówki i szkoda mi jej wyjmować.

Rośliny:

Skała:

To czerwone jest sztuczne, wulkan jest ale nie włączam prawie nigdy.
« Ostatnia zmiana: Luty 14, 2009, 09:45:45 wysłane przez remek » Zapisane
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Luty 14, 2009, 10:02:30 »

Raz w tyg filtr myty pod bieżącą wodą z kranu (letnią).
Bardzo, bardzo zle !!! Filtr czyscimy tylko i wylacznie w wodzie spuszczonej z akwa !!!
Grzana woda z kranu - czyli ta o ktorej piszesz - jest bardzo niepozadana dla mieszkancow baniaka !!!!

Był problem z roślinami, nie chciały rosnąć stąd zmieniłem światło i wodę do akwarium zacząłem filtrować (AquaFilter FP3-HJ).
Co do NO2, NO3, NH3 to zgodnie z tym co wyczytałem jest ok.
Nie jest ok ani dla roslin, ani dla mieszkancow !
Większość roślin będzie dobrze rosła przy
GH 6, KH 4 i pH 6,6-6,8, NO3 5-10, PO4 0,2-0,5, Fe 0,2-0,5.
Koniecznie dosadz roslin - jest ich stanowczo za malo !!!
A niepotrzebnych rzeczy, ktore zajmuja miejsce i psuja wode jest za duzo !!!
Twardość wody pewnie  podnosi skała ale bocje porobiły sobie w niej kryjówki i szkoda mi jej wyjmować.
Kryjowki mozna zrobic z wielu innych rzeczy, ale nie szkodzacych baniakowi i jego mieszkancom !!!
Wiec to co masz w tej chwili wywal !!!
Do tego zredukuj obsade i mam nadzieje ze problem powinien byc rozwiazany
Powodzenia
« Ostatnia zmiana: Luty 14, 2009, 11:39:48 wysłane przez gina2006 » Zapisane

andrzejkowac
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Luty 14, 2009, 11:23:20 »

Po padnięciu ryby nie wymienia się roślin ,wyjmij te skały wulkany a na ich miejsce daj jakieś szybko rosnące rośliny .Duża ilość roślin pomaga poprawiać parametry wody przez pobieranie z niej substancji szkodliwych dla ryb .
Obsada całkowicie nie przemyślana takie ryby jak skalary czy bocje nie powinny się tam znaleźć trzymanie dalej takiej obsady do niczego dobrego nie doprowadzi co zresztą sam już widzisz .Masz sporo gatunków po kilka sztuk a powinno być odwrotnie dwa trzy gatunki w odpowiedniej ilość .
Przykładowa na dnie masz kiryski 4 sztuki których mogłoby być kilka więcej
strefa środkowa masz 6 neonków które są rybami ławicowymi a 6 to stadko nie ławica więc przydałoby się zwiększyć ale wtedy trzeba się zdecydować co z molinezjami platakmi i resztą bo to trochę za dużo zdecyduj się na jeden gatunek w odpowiedniej ilości
W strefie górnej z reguły poruszają się danio a to też ryby stadne więc coś trzeba z tym zrobić .
Zastanów się nad tym i zrób porządek .

Młode ampularie oddam
remek
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Luty 14, 2009, 14:40:44 »

Ok, skała i wulkan wylatują, rośliny wygląda na to że się przyjmują i rosną to faktycznie trochę więcej ich dołożę

Od 3 miesięcy walczę z tym żeby zaczęły rosnąć rośliny i coś chyba przekombinowałem z czyszczeniem, filtrowaniem, itd...
Nic wywalam wszystko co zbędne i obserwuje dalej w razie czego podałem SERA Costapur licząc że może pomóc chociaż podejrzewam że problemem raczej  jest jakaś chemia.

Nad zmianą obsady też pomyślę, obecna faktycznie stała się przypadkowa chociaż początkowo była planowana
« Ostatnia zmiana: Luty 14, 2009, 14:49:04 wysłane przez remek » Zapisane
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: