Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: jak to mozliwe??  (Przeczytany 1800 razy)
lukapone
Nowy
*

« : Luty 12, 2009, 18:57:08 »

witam wszystkich Smiley zastanawia mnie takie coś .jak ludzie utrzymują czystość w takich akwariach http://www.akwarium.org/galerie.php?ID_GALERIA=14  ? Smiley jak tu dno odmulać a przecież w niektórych jest sporo ryb Smiley
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Luty 12, 2009, 20:15:03 »

Tego się nie odmula. Bakterie i pierwotniaki przerabiają większość na nawóz a rośliny go zużywają. Co się nie zużyje to zostanie usunięte wraz z częściową podmianką. Ryby, które tam pływają to w większości niebrudzące kąsacze i inne małe rybki a także krewetki, które zjedzą praktycznie wszystko co spadnie na dno. Potem to wydalą, pierwotniaki i bakterie przerobią, rośliny zużyją a co zostanie to wyleci podczas podmianki i koło się zamyka.

PS. Poza tym do takiego zdjęcia ryb tydzień sie nie karmi, zeby piaseczek był czyściutki a woda przejrzysta jak szkło Wink

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
lukapone
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Luty 12, 2009, 23:24:53 »

dojść do takiej równowagi w akwarium to trzeba sporo czasu i doświadczenia  Smiley sam chciał bym mieć coś takiego Cheesy jeszcze jedno mnie zastanawia jak długo takie akwarium wytrzymuje żeby restart trzeba było zrobić?
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Luty 12, 2009, 23:51:52 »

dojść do takiej równowagi w akwarium to trzeba sporo czasu i doświadczenia  Smiley sam chciał bym mieć coś takiego Cheesy jeszcze jedno mnie zastanawia jak długo takie akwarium wytrzymuje żeby restart trzeba było zrobić?

wiele z osób preferujacych taką akwarystykę nie kieruje sie przy restarcie potrzebami samego ekosystemu a po prostu konkursowymi wymogami. po prostu tworzą aranżacje pod konkurs, a potem restart i przygotowania do kolejnego konkursu.

druga kwestia jest taka że fotki na konkurs ukazują czesto "pół prawdy" o zbiorniku. przygotowuje się baniak pod sesję fotograficzną a na codzień on tak nie wygląda. nie jest to oczywiscie norma ale nie ma sie co oszukiwać że te wszsytkie baniaki są na codzień takie "wypachnione".

zresztą w konkursie IAPLC jednym z kryteriów przy ocenie zbiornika jest nie walor estetyczny aranżacji ale jej "potencjał przetrwania w dłuższym czasie" i na przykład plaża z piasku przy tym kryterium oceny zwykle "traci"

lukapone
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Luty 13, 2009, 18:48:48 »

mam pytanie moze nie do końca związane z tym tematem a mianowicie jak długo można prowadzić akwarium bez restartu ?? Smiley
marcinl
Szczecin
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Luty 13, 2009, 18:54:54 »

cały czas
jeśli jest prawidłowo pielęgnowane
nie ma poważnych chorób
to nie ma potrzeby restartować

moje 72l - http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=17736.0
Ulubione - Kiryski Pstre, Gurami Mozaikowe i krewetki Smiley
lukapone
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Luty 13, 2009, 19:01:16 »

to ja jeśli pcham ten interes już 2.5 roku to mogę spokojnie jeszcze raz tyle Smiley
marcinl
Szczecin
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Luty 13, 2009, 19:02:52 »

pewnie

moje 72l - http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=17736.0
Ulubione - Kiryski Pstre, Gurami Mozaikowe i krewetki Smiley
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Luty 13, 2009, 23:24:46 »

generalnie nie da się prowadzic akwarium "bez końca" cykl życia akwarium tez rządzi sie swoimi prawami. taki ekosystem nigdy nie jest stały - ewoluuje z czasem gdyz nie na wszytkie aspekty wpływające na jego równowage mamy wpływ na bieżaco.

są rośliny które dobrze rosną na starcie, sa i takie które zdecydowanie preferują stara wodę i stare podłoze. i powiedzmy że jesteśmy w stanie pewne procesy korygować rezygnując na przyklad z pewnych gatunków roślin i dosadzając nowe, korygujac metody nawożenia, podmiany wody itp. ale predzej czy później daje o sobie znać np wyjałowienie podłoża, allelopatia i inne procesy których nie jesteśmy w stanie do końca zidentyfikować i w konsekwencji im zaradzić.

w sumie stabilność takiego każdego małego ekosystemu w dłuższym czasie jest inna więc nie ma co generalizować. w sumie to ciekawy temat. warty podzielenia się swoimi doświadczeniami. w każdym razie w wielu przypadkach trzeba dużo cierpliwości by dotrwać z aranżacją do momentu gdy ekosystem sam się "rozstraja" na tyle że nie da sie ujechać dłużej. chwała tym którzy potrafia do tego etapu dotrwać.   

lukapone
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Luty 14, 2009, 20:30:04 »

faktycznie ciekawy temat by był z tego jak długo i w jaki sposób utrzymywali swoje akwarium do momentu restartu Smiley
a kto wie moze ktoś sie pochwali swoimi osiągnięciami w tym wątku ? Cheesy
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: