Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « Chore rośliny czy może im czegoś po prostu brakuje?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Chore rośliny czy może im czegoś po prostu brakuje?  (Przeczytany 2532 razy)
aurelia3
Nowy
*

« : Styczeń 26, 2009, 15:08:13 »

Witam!

Mam problem z roślinkami, nie wiem czy są chore czy może im czegoś brakuje? Wyglądają na pogryzione i gubią liście.

Może przy okazji ktoś je zidentyfikuje? Szukałam na stronach i w książkach, ale czasem jest tyle odmian jednej roślinki, ze dla mnie laika to ciężko odróżnić  Embarrassed

ph, kh, gh w normie- reszty parametrów nie sprawdzałam ponieważ nie posiadam jeszcze testów

Nowe akwarium założone 11.2008

no więc oto zdjęcia roślin:

Roślinka jeszcze z poprzedniego akwarium ma około 2-3 lata i było z nią wszystko ok, a teraz ma ubytki:

ta sama roślinka, ale ma plamy- nie wiem może to po prostu jakiś nalot?

w miejscu które zaznaczyłam na jednym liściu jest jakby "meszek"

i ostatnia, również wygląda na pogryzioną i posiada ciemne "zgięcia"

I co o tym myślicie Huh Huh

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Styczeń 26, 2009, 18:48:35 »

ph, kh, gh w normie

Co rozumiesz pod pojęciem "norma"? Smiley

Wg mnie rośliny zgniły na brzegach a ryby to uszkodzone miejsce obgryzły (widzę roślinożerców z obsadzie). Nawozisz czymś do toni wody czy kulkami nawozowymi podżwirowymi?

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Styczeń 26, 2009, 19:13:02 »

Nie podalas tez jakie masz oswietlenie w tym baniaczku i jaka obsada, ale patrzac na te plamki i dziury to z pwenoscia brak potasu ( a moze i zelaza - tu nie mam pewnosci)

aurelia3
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Styczeń 27, 2009, 16:05:59 »

rozumiem przez to, że do tych odczynników posiadam testy i wskazują normę Smiley

rośliny te duże przy sadzeniu do akwarium nawoziłam tabletkami Tetra Crypto, a teraz stosuje według instrukcji nawóz w płynie TETRA Plant Plantamin. Ponadto przy każdej podmianie wody staram się odmulić choć trochę dno i stosuje uzdatniacz wody JBL- też według instrukcji.

Ryby jaki posiadam to:

11 neonków
3 głupiki
3 bocje wspaniałe (dwie małe)
4 brzanki sumatrzańskie
4 molinezje
4 mieczyki
1 glonojad (duży około 10-15 cm)
1 sum (duży 10-15 cm)

akwarium ma 140L i jest nawożone CO2
oświetlenie to 2x 18W (pokrywa obłożona folią)

I co teraz o tym myślicie?

renii2
Stały użytkownik

lubimy rybcie (;

« Odpowiedz #4 : Styczeń 27, 2009, 18:17:53 »

Własciwie cryptocoryna powinna rosnąć przy tak słabym oświetleniu i bez CO2, ale jeżeli już podajesz CO2 to dobrze mieć więcej światła.

aurelia3
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Styczeń 27, 2009, 19:35:47 »

Własciwie cryptocoryna powinna rosnąć przy tak słabym oświetleniu i bez CO2, ale jeżeli już podajesz CO2 to dobrze mieć więcej światła.

a jakie oświetlenie proponujecie? bo na prawdę nie mam pojęcia co jest odpowiednie- potem zamieszczę jeszcze zdjecia całego zbiornika
renii2
Stały użytkownik

lubimy rybcie (;

« Odpowiedz #6 : Styczeń 28, 2009, 19:32:43 »

Trzeba dorzucić co najmniej 2x18W. My w 140l(przy wysokości 50 cm) mamy 6x18W , no i kombinacja świetlówek o różnych barwach. Ale musiałabyś zmodyfikować pokrywę, żeby dołożyć nowe świetlówki.

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Styczeń 28, 2009, 21:47:12 »

rozumiem przez to, że do tych odczynników posiadam testy i wskazują normę Smiley

Normę dla ryb, które posiadasz? Dla roślin czy dla producenta testów? czy mogłabyś napisać jakie wartości pomiarów otrzymałaś?

U nas przy 144 l (wys 40 cm) mamy 3x18W i jest to wystarczająca ilość dla żabienic więc i dla zwartek tez pewnie będzie ok. Przydałoby się zmierzyć NO3 i PO4. Może gdzieś w dobrym zoologicznym Ci zmierzą?

Pozdrawiam,
Emi

aurelia3
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Styczeń 30, 2009, 16:40:00 »

Emi- więc testy już zamówiłam na allegro http://allegro.pl/item541911702_zestaw_zoolek_aquaset_1_hurtownia_tanio.html myślę że taka walizeczka wystarczy mi w zupełności Smiley

Na razie posiadam 2x 18, ale chyba dorzucę jeszcze jedna, ale to z czasem.

Jak robiłam testy to oczywiście w normie według producenta:

ph=7,0/7,5
TWO=9
TWW=6

Teraz nawożę rośliny TMG- co o nim sadzicie? zawiera potas i żelazo, wiec mam nadzieje, że pomoże  Wink
aurelia3
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Luty 02, 2009, 07:19:29 »

I jak? Co Wy na to?
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Luty 02, 2009, 07:58:02 »

Czekam na wskazania NO3 i PO4. Przy takiej obsadzie jaką masz łatwo o nadmiar. Jak u Ciebie z podmianami? Aha, to CO2 to skąd? Bimberek czy butla?

Pozdrawiam,
Emi

aurelia3
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Luty 02, 2009, 11:03:54 »

Czekam na wskazania NO3 i PO4. Przy takiej obsadzie jaką masz łatwo o nadmiar. Jak u Ciebie z podmianami? Aha, to CO2 to skąd? Bimberek czy butla?

NO3 i PO4 zmierzę na dniach mam nadzieję, że mój zestaw dojdzie. Podmieniam wodę co tydzień około 25%, dwa dni odstana i dodaje uzdatniacz JBL (tylko na podmienianą wodę) według wskazań producenta.

A CO2  z butli- muszę też dyfuzor wymienić bo na razie korzystam z kamienia napowietrzającego, też zamówiłam na allegro więc jak tylko dojdzie to wymieniam.
« Ostatnia zmiana: Luty 02, 2009, 11:05:47 wysłane przez aurelia3 » Zapisane
aurelia3
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Luty 03, 2009, 10:48:30 »

Przyszły testy i oto wyniki: (choć ciężko konkretnie ustalić z tymi kolorami)

NO2- 0,1/0,2 mg/l
NO3- 10/20 mg/l
NH3- 0/0,1 mg/l
PO4- 0,8 mg/l
Fe- 0,1 mg/l

Czy coś muszę korygować? Bo raczej wszystko jest w normie może NH3. Jeśli tak to nie wiem co może roślinkom brakować? chyba tylko światła  Huh
aurelia3
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Luty 10, 2009, 16:35:59 »

jest tu kto Huh
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: