Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: chory gupik  (Przeczytany 2591 razy)
ulunia
Nowy
*

« : Wrzesień 17, 2004, 20:55:44 »

Zmieniłam wczoraj 1/3 wody rybkom no i je posoliłam tak profilaktycznie tzn na 30l 1 łyżeczka soli kłodowskiej. Zauważyłam dzisiaj, że moja samica gupika leży między kamieniami i chyba szybko rusza skrzelami. Kiedyś była bardziej ciekawska. Pływała przy powierzchni, czekając aż wrzucę coś do jedzenia. Czy to symptomy jakiejś choroby?? :?:
merritt
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 17, 2004, 21:05:01 »

bez wątpienia. nie chcę przynosić złej wiadomości, ale ona już raczej za długo nie pociągnie skoro leży na kamieniach. wiesz, mi ostatnio padły dwie samiczki i zacząłem to dokładnie śledzić. zwróciłem uwagę, że obydwie po wymianie wody i ciąży. jakiego preparatu do uzdatniania wody używasz?

64l. 2 bocje wspaniałe, 3 molly's, parka gurami złotych, parka ramirez, parka prętników karłowatych, zbrojnik niebiestki, 3 sumiki szkliste, 5 otosków, dwie ampularie
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 18, 2004, 01:18:02 »

Po co usilnie stosujecie te preparaty do uzdatniania wody ? Jeszcze bym to zrozumiał, gdyby ktoś hodował jakiś wybredny gatunek ryby. A tak, to nie widzę sensu.
ulunia
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 18, 2004, 08:43:30 »

Nie użyłam żadnego uzdatniacza wody. Wlałam wodę odstaną, jedyne co zrobiłam to posoliłam tę wodę. Wogóle nie stosuję żadnej chemii, chyba że się coś dzieje. Gupik w ciąży też nie był, samiec padł gdzieś tydzień temu. Poza tym brzuch miała biały, trochę postrzępine płetwy. może skalary ją podskubywały. Niestety już koniec. Nawet jak zdechła to leżała jak kamień na dnie do góry brzuchem. Nie wiem co jej było i jak w przyszłości temu zapobiec  :placz:
merritt
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 18, 2004, 14:30:59 »

Cytat: mdramski
Po co usilnie stosujecie te preparaty do uzdatniania wody ? Jeszcze bym to zrozumiał, gdyby ktoś hodował jakiś wybredny gatunek ryby. A tak, to nie widzę sensu.

woda w lublinie jest tak twarda, że gorszej pod tym względem nie widziałem. potwierdzają to wszyscy, którzy tu przyjeżdżają a mam na studiach dużo znajomych z różnych części Polski. myślicie, że powinienem wlewać do akwarium taką kranówę, tylko trochę odstaną?

64l. 2 bocje wspaniałe, 3 molly's, parka gurami złotych, parka ramirez, parka prętników karłowatych, zbrojnik niebiestki, 3 sumiki szkliste, 5 otosków, dwie ampularie
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 19, 2004, 16:00:39 »

zmiękcz ją kationitem ,albo rozrób z destylowaną - to podstawowe sposoby zmiękczania wody

merritt
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 25, 2004, 10:55:28 »

Cytat: lukas
zmiękcz ją kationitem ,albo rozrób z destylowaną - to podstawowe sposoby zmiękczania wody

co to jest kationit? ile tego dać do 10l wody? ile destylowanej do 10l wody?

Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 28, 2004, 18:01:53 »

kationit to żywica jonowymienna, w Dziale " Zrób to sam"  jest sposób jej wykorzystania , temat o zmiękczaniu wody.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: