|
marcinl
|
 |
« : Styczeń 15, 2009, 21:49:32 » |
|
Czy zrzucone przez krewetki pancerzyki powinny być wyławiane od razu czy bez pośpiechu, czy można je zostawić w akwarium? mają jakiś negatywny wpływ na wodę?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jaaasiek
|
 |
« Odpowiedz #1 : Styczeń 15, 2009, 21:51:28 » |
|
można zostawić to zostaną zjedzone przez krewetki
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
marcinl
|
 |
« Odpowiedz #2 : Styczeń 16, 2009, 07:06:28 » |
|
o dzięki  dobra wiadomość!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tutusik
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #3 : Styczeń 16, 2009, 08:13:53 » |
|
jesli są nowo kupione to lepiej wyłowić , gdyz w starym baniaku mogły być jakieś choroby albo cos :> 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
marcinl
|
 |
« Odpowiedz #4 : Styczeń 16, 2009, 08:22:26 » |
|
choroby na pancerzyku przenoszone?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
matka siedzi z tyłu
|
 |
« Odpowiedz #5 : Styczeń 16, 2009, 09:02:27 » |
|
pasozyty na przykład
|
|
|
|
|
|
ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
|
|
|
|
marcinl
|
 |
« Odpowiedz #6 : Styczeń 16, 2009, 09:15:29 » |
|
no to już chyba zbyt późno, pierwsze Amanki mam chyba od października 7 redek jakoś od początku listopada, 10 baubaulti od początku stycznia, a 5 redek sprzed 3 dni jak stwierdzić który pancerzyk należy do której kreweci (poza Amankami - wielkość) no nic zaryzykuję chyba, kilka pancerzyków leży na dnie zresztą jeśli byłyby jakieś pasożyty to chyba tak samo z krewetek (przed zrzuceniem) mogły by zejść i przenieść się na inne? takie pasozyty są widoczne gołym okiem? Krewecie przed zatopieniem były dokładnie obejrzane i żadnych niepokojacych śladów nie zauważyłem zachowane tez chyba normalne, choć wszystkich nie sposób zobaczyć w moim powoli zarastającym zbiorniku
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
matka siedzi z tyłu
|
 |
« Odpowiedz #7 : Styczeń 16, 2009, 10:03:56 » |
|
Krewecie przed zatopieniem były dokładnie obejrzane Utopiłeś je  Jesteś bez serca  A do rzeczy - krewetki czasem pancerzyki zjadają, a czasem nie, to, że ze zrzuconych pancerzyków czerpią budulec do nowych, to bardziej mit. W zasadzie jeśli w ciagu 1-2 dni pancerzyki nie zostaną zjedzone, to można je wyjąć.
|
|
|
|
|
|
ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
|
|
|
|
marcinl
|
 |
« Odpowiedz #8 : Styczeń 16, 2009, 10:20:35 » |
|
rybki, roślinki i ślimaczka tez zatopiłem myślałem, że tak trzeba  ok dzięki za porady przyglądnę się dokładniej czy pancerzyki zostają dłużej
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
marcinl
|
 |
« Odpowiedz #9 : Luty 04, 2009, 18:44:56 » |
|
pancerzyki faktycznie znikają - nie zauważyłem kto je wcina, ale z Waszych wypowiedzi wiem, że to same krewecie wcinają 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
FighterMan
Bywalec

Kocham Ramirezy!!!
|
 |
« Odpowiedz #10 : Luty 05, 2009, 12:38:35 » |
|
mam jedno pytanie  czy krewetki zrzucają pancerzyk razem z kończynami, to znaczy, leży pancerzyk na żwirku, wszystko przeźroczyste, ma wąsy, kończyny i dziure nad czaszką. Pierwszy raz zrobiły wylinkę i nie wiem czy jakaś zdechła czy tylko pancerz zrzuciła.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jaaasiek
|
 |
« Odpowiedz #11 : Luty 05, 2009, 12:46:57 » |
|
tak, krewetki zrzucają pancerzyk zarówno z tułowia jak z odnóż czy czułek
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
marcinl
|
 |
« Odpowiedz #12 : Luty 05, 2009, 12:50:19 » |
|
dokładnie taki pancerzyk wygląda identycznie jak krewetka jest mleczno-przezroczysty
|
|
|
|
|
|
|
|
|
FighterMan
Bywalec

Kocham Ramirezy!!!
|
 |
« Odpowiedz #13 : Luty 05, 2009, 12:51:47 » |
|
fsiuuu. Już się bałem że mają złe warunki, ale wszystko mają: mech, korzeń, cienki żwir, są w stadku, deszczownię, idealna 25`C temperatura, idealne paramertry ( chodzi o RC ) a jak tak to mnie uspokoiłeś.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|