Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Parametry wody - interpretacja
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Parametry wody - interpretacja  (Przeczytany 3978 razy)
GP
Stały użytkownik

« : Sierpień 24, 2004, 09:41:17 »

Pisałem już wcześniej o problemach z glonami i roślinami. Po zainstalowaniu dodatkowego oświetlenia rośliny zaczęły trochę rosnąć. Dodatkowo w sklepie zmierzyli mi parametry. Oto wyniki:
TwW - 8
TwO - 11
Ph -    8 i więcej
NO3    0 mg/l
Co możecie o tym powiedzieć. To PH jest trochę niepokojące i dziwne. Dodam, że mam dwa filtry, wodę podmieniam 35l raz w tygodniu, w akwarium jest "kula" z torfu, szyszki olchy i dodatkowo moczę korę dębu w podmienianej wodzie. Czy wzrost PH może być spowodowany większym oświetleniem, czy jestem w błędzie :?: Przy tej twardości nie powinno być takie wysokie. Co jest powodem wzrostu :?: Woda wodociągowa waha się w granicach 7-7,8. Czy sztucznie zakwaszać wodę czy dać sobie spokój :?: Jak zwykle dużo pytań, ale czekam na wiele odpowiedzi.

375 l. 6x36 W, CO2, 20xRasbora Klinowa, 4x Neon Inessa, 6x Barwieniec Czarny, 6xDanio pręgowane, 3xKirys Spiżowy, 2x Kosiarka, 2x Glonojad, 2x Molinezja
Duch
Man without body
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Sierpień 24, 2004, 11:30:30 »

Pierwsza możliwość wzrostu pH to żwir z zawartością wapieni.

Druga możliwość to odwapnienie biologiczne. Napisałeś że zwiększyłeś oświetlenie....a czy podajesz CO2? Jeżeli w wodzie jest za malo CO2 rośliny zaczynają pobierać węgiel z wody rozbijając węglan wapnia i uwalniając do wody jony OH- przez co następuje wzrost pH. Nie zaobserwowałeś czasem lekkiego bialego osadu na roślinach? Jeżeli masz KH 8 i pH 8 to zawartość CO2 w akwarium jest poniżej 3ppm a optimum to 20-25 (ja utrzymuję około 30ppm)

ps. Przy twoim obecnym KH stosowanie torfu, liści dębu, szyszek itp. do zbicia pH jest mało skuteczne. Jak zbijesz KH do 5-6 a GH poniżej 10 to już możesz zacząć działać ale też niczego nie gwarantuję :wink: . Przydałoby się zwiększyć troche poziom NO3(pod warunkiem że test nie kłamie) ...do powiedzmy 5ppm.

Pozdrawiam Norbert
AquaDesign.pl
GP
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Sierpień 24, 2004, 11:52:55 »

CO2 nie podaję. Osadu nie zauważyłem na liściach, ale nie bez powodu pytałem o to oświetlenie i tu chyba masz rację, że uwalniane są jony OH- i dalszy wzrost pH.
Myślałem, że NO3 powinno być = 0, a tu każesz mi zwiększać? Jeśli tak,to jak zwiększyć? Może Bioflorin Tropicala :?: Kiedyś stosowałem i rośliny rosły dobrze. Później przestałem bo naczytałem się, że zawiera azotany i fosforany i nie powinno się stosować. Zacząłem stosować Tetry PlantaMin i rośliny... :cry:

375 l. 6x36 W, CO2, 20xRasbora Klinowa, 4x Neon Inessa, 6x Barwieniec Czarny, 6xDanio pręgowane, 3xKirys Spiżowy, 2x Kosiarka, 2x Glonojad, 2x Molinezja
Duch
Man without body
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Sierpień 24, 2004, 13:57:13 »

NO3 nie powinno być zero jeżeli masz w akwa średnią/dużą ilość roślin. To najważniejszy makroelement dla roślin bo stanowi aż 1.5% suchej masy roślinnej więc zapotrzebowanie na niego jest największe. W akwarium roślinnym powinno się utrzymywać NO3 na poziomie 3-5ppm (niektórzy polecają 5-10ppm...są różne szkoły). Wraz ze zwiększeniem oświetlenia wzrasta tempo fotosyntezy a więc również zapotrzebowanie na makro- i mikroelementy. NO3 możesz zwiększyć (ale bez przesady i uważaj z tym :wink: ) jakimś nawozem zawierającym azotany (chyba bioflorin go zawiera ale są dwa rodzaje: zwykły i bodajże "B"). Inny sposób to podanie saletry potasowej KNO3. Niski poziom azotanów i fosforanów jest zalecany do klasycznego, lekko przerybionego i słabo oświetlonego akwarium ogólnego, ale te zasady całkowicie nie stosują się do holendrów. Znam osoby, które mają w baniaku PO4 na poziomie 3-5ppm( a zazwyczaj uważa się że powyżej 1ppm następuje inwazja glonów) i nic szczególnego się nie dzieje :wink:....a wręcz przeciwnie .

Pozdrawiam Norbert
AquaDesign.pl
scolls
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 11, 2004, 19:49:15 »

Zgadzam się w 100% z przedmówcą  Smiley Bardzo fachowe podeście.Gratuluje wiedzy.Mam jednak jedno pytanie: jak w tej wodzie czuja sie neonki i skalary?HuhHuh
GP
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 13, 2004, 08:53:19 »

Uruchomiłem bimbrownię i pH spadło do poziomu 7,0-7,2. Nie wiem jak jest z kH ale pewnie znacząco się nie zmieniło i poziom CO2 powinien być na poziomie 15-24. Czy dobrze?

Bea
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 19, 2004, 15:53:03 »

W związku z licznymi chorobami w moim akwarium postanowiłam dokładnie przetestować wodę (na testy wydałam fortunę :roll: ) . I niestety wieści nie są pomyslne. Więc parametry są następujące:
Temp 28 stopni
PH 7.8
GH 11 n
KH 5 n
i niestety poziom azotanów (NO3) powyżej 110 mg/l

To ostatnie mnie bardzo martwi. Przypuszczam, że wytrzeszcz oczu molinezji jest tym spowodowany. Dzis wymieniłam ponad 20 litrów wody jednak poziom azotanów nie spadł. Co mogę jeszcze zrobić? Dalej wymieniać wodę? A jak pasują inne parametry do ryb zamieszkujęcych moje akwa? Wiem, że mieszaninę ryb mam straszną, może kiedyć ujednolicę obsadę, ale na dzień dzisiejszy, czy te warunki da się jakoś zoptymalizować?

Pozdrawiam
112 l i:  6 neonków Inessa, 5 danio pręgowane, 3 gupiki, 1 ramirezka, 2 skalary, 2 gurami mozaikowe, 4 mieczyki, 2 molinezje Black Molly, 1 zbrojnik niebieski
25 l kotnik: około 10małych molinezji Black i kilkanaście malutkich gupiczków.
Duch
Man without body
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 19, 2004, 17:33:28 »

Cytat: Bea
i niestety poziom azotanów (NO3) powyżej 110 mg/l

To ostatnie mnie bardzo martwi. Przypuszczam, że wytrzeszcz oczu molinezji jest tym spowodowany. Dzis wymieniłam ponad 20 litrów wody jednak poziom azotanów nie spadł. Co mogę jeszcze zrobić? Dalej wymieniać wodę?

110ppm?HuhHuh??
A ile masz w kranie? Może źle przeprowadziłaś testy?
Podmiana 20l to nic. Powinnaś podmieniać około 30litrów dziennie przez tydzień aż azotany ustabilizują się przynajmniej poniżej 30ppm (a najlepiej w okolicach 5-10ppm).

pH troche za wysokie, przydaloby się obniżyć przynajmniej do 7-7.2. Twardości mogą być.

Pozdrawiam Norbert
AquaDesign.pl
Bea
Bywalec

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 19, 2004, 18:41:36 »

No więc w kranie wychodzi koło zera (odczynnik jest prawie biały, a przy pomiarach w akwa mocno fioletowy, w kotniku jasniejszy). Mam tylko dwa wiadra do sezonowania wody, więc jednorazowo mogę wymienic tylko 24 litry. Jeśli odstanie wody przez dobę wystarczy, to jutro znowu tyle wymienię. I tak przez tydzień? A filtr czyścić za kazdym razem?

Pozdrawiam
112 l i:  6 neonków Inessa, 5 danio pręgowane, 3 gupiki, 1 ramirezka, 2 skalary, 2 gurami mozaikowe, 4 mieczyki, 2 molinezje Black Molly, 1 zbrojnik niebieski
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Wrzesień 19, 2004, 20:31:02 »

Jesli jest to jedyny filtr w akwarium to nie należy go za często czyścić a jeśli już to robisz to najlepiej nie w tym samym czasie co podmiana i oczywiście nie w wodzie kranowej a z akwarium.

385 l - dyskowce
Bea
Bywalec

« Odpowiedz #10 : Wrzesień 21, 2004, 10:55:45 »

Już po dwóch podmianach wartość NO3 spadła do około 50. (Ale test nie jest dokładny, odczytuje 5, 20, 50 i od razu 110. A odcienie fioletu niewiele się od siebie różnią. Czy możecie mi polecić jakiś dokładniejszy test?).
A w kotniku, gdzie regularniepodmieniam około jednej czwartej wody raz w tygodniu, czasami częściej, wyszło około 30. Dlaczego tak dużo? Może powinnam posadzić więcej roślin, żeby zużywały te azotany, albo zastosować jakąś chemię?

Pozdrawiam
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: