Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « chore roslinki w dojrzewajacym akwa, pomocy
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: chore roslinki w dojrzewajacym akwa, pomocy  (Przeczytany 3375 razy)
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #15 : Styczeń 23, 2009, 21:32:08 »

wyjmij wszystkie rośliny z koszyczków wat i gąbek! ja tam zdjęcia nie widzę...

Lexsus
Nowy
*

« Odpowiedz #16 : Styczeń 23, 2009, 21:34:58 »

http://img300.imageshack.us/my.php?image=39144302kq3.jpg

tutaj zdjecei

ale ja kwyjme ludwigie z waty to jak ona ma sie trzymac póxniej to delikatna roslina

obskublaem z martwych szczetkuw i pod wode wstawilem ale zastanawiam sie nad wata bozaraz bede ja znwou do akwarium wkladał?

Akwa 110l Juwel Rekord 800 +osprzęt

początkujacy akwarzysta...
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #17 : Styczeń 23, 2009, 21:36:46 »

BEZ ŻADNEJ WATY nie sadzi się roślin w wacie tylko w podłożu!

gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #18 : Styczeń 24, 2009, 08:46:22 »

zastanawiam sie nad wata bozaraz bede ja znwou do akwarium wkladał?
Ta wata, gabka czy jak tam to nazywasz jest bardzo szkodliwa dla ryb - wiec koniecznie ja usun
a rosliny sie sadzi bezposrednio do podloza, zwracajac uwage by korzenie byly w miare pionowo w dol (mozna czasem troszke przyciac jesli sa za dlugie)

matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #19 : Styczeń 24, 2009, 12:18:11 »

Przede wszystkim, to liście podwodne ludwigia arcuata ma zupełnie inne, więc te po prostu muszą zginąć.

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
Lexsus
Nowy
*

« Odpowiedz #20 : Styczeń 24, 2009, 15:53:59 »

to jest na 100% ludwigia arcuata wiec nie wiem z kad ta twoje pewnosc? ja mam taki kwitek na to ktory bylrpzy roslince jak kupowalem

matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #21 : Styczeń 24, 2009, 15:57:48 »

Przecież nie napisałam, że to nie jest arcuata. Trochę nieprecyzyjnie się wyraziłam. Chodziło mi o to, że to są liście emersyjne, czyli nadwodne. One pod wodą muszą zgnić; jeśli roślina przeżyje okres adaptacji do nowych warunków, to odbije i wypuści nowe liście, zupełnie inne.

Lexsus
Nowy
*

« Odpowiedz #22 : Styczeń 25, 2009, 14:59:32 »

a to dziwne bo w sklepie kupowalem tą roslinke b to byla zupelnie pod woda chyba z 10 sztuk w koszyczkach i nie wyglądały na zgnite.
To jak to jest? on ma byc na wodze czy pod ? nie rozumiem tego wogóle

matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #23 : Styczeń 25, 2009, 18:10:10 »

Rośliny w sklepach pochodzą przeważnie z profesjonalnych plantacji, gdzie są hodowane emersyjnie, tzn. są tylko częściowo w wodzie. Robi się tak między innymi dla uniknięcia zaglonienia. Zresztą bardzo wiele roślin akwariowych to rośliny bagienne, które mogą żyć zarówno pod wodą, jak i na podmokłych brzegach. Tylko przy zmianie środowiska muszą się przystosować. Często przy tej okazji zmienia się kształt liści; tzn. stare liście są zrzucane i wyrastają nowe.
Pewnie, że w sklepie nie wyglądały na zgniłe; a Ty byś w swoim sklepie wystawił na sprzedaż zgniłe rośliny? Zresztą w sklepie mogły być od niedawna i może jeszcze nie zareagowały.

Oczywiście możesz ją mieć pod wodą, to jest roślina akwariowa, tylko musi się przystosować.

Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: