Gworas1
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #45 : Październik 16, 2008, 08:03:52 » |
|
I jeszcze jedno od pokarmu myśle ze to nie jest bo daje caly czas to samo i kiedys nie mialem tego problemu. pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #46 : Październik 16, 2008, 08:11:45 » |
|
Prawdopodobną przyczyną u Ciebie jest zmiana podłoża w akwarium i destabilizacja biologiczna zbiornika, która w związku z tym nastąpiła. Poczekaj cierpliwie aż akwarium na nowo się ustabilizuje a wszystko wróci do normy. Filtr jest nowy, nowe wkłady albo wkłady były myte pod kranem? Może filtr zbyt długo był nieużywany (kilka h przestoju może zabić bakterie w filtrze)? Zmieniałeś całą wodę w akwarium podczas zmiany wystroju?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
Gworas1
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #47 : Październik 16, 2008, 11:55:42 » |
|
ale to podloze mialem w starym zbiorniku równiez. filtr jest zupelnie nowy przed zainstalowaniem obmylem wszystko pod bieżącą woda. Ale wydaje mi sie ze w starym zbiorniku jak przycialem pewna rosline to tak samo zrobilo ale nie trwalo to tak dlugo dlatego moze robi to ta roslinka??? Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #48 : Październik 16, 2008, 11:57:57 » |
|
Wymieniałeś całą wodę? Przycinanie roślin nie powoduje mętnienia wody. Nowe filtry instaluje się tak, ze najpierw puszcza się je na równi ze starymi tak, że w akwarium przez jakiś czas (kilka tygodni) chodzą 2 a potem demontuje się stary. W tym czasie niewskazane jest wymienianie większej ilości wody czy gwałtowne zmiany w akwarium. Możliwe, ze świeży filtr jest powodem zmętnienia. Poczekaj na ponowne skolonizowanie go przez bakterie, nie myj filtra w pod kranem tylko w wodzie spuszczonej z akwarium i samo przejdzie po jakimś czasie.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 16, 2008, 12:01:44 wysłane przez Emi »
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
Gworas1
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #49 : Październik 16, 2008, 12:10:41 » |
|
nie ok 20% bylo starej
Ok to wtedy czekam cierpliwie jezeli sie nie polepszy to dam znac. A czy same gabki moge myc w kranówie??? bo na nich osadza sie najwiecej.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 16, 2008, 13:23:43 wysłane przez Emi »
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #50 : Październik 16, 2008, 13:23:12 » |
|
Aha, jeśli masz 80% wody nowej i nowy filtr to masz przyczynę. Musisz poczekać na ponowne dojrzewanie zbiornika. Pilnuj NO2 i zmniejsz czasowo ilość podawanego pokarmu rybom. Po jakimś czasie powinno się wszystko naturalnie ustabilizować.
Gąbek ani żadnych innych wkładów z filtra właśnie nie wolno myć pod kranem. Tylko w wiadrze w wodzie spuszczonej z akwarium podczas częściowej podmiany.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jacky X
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #51 : Październik 25, 2008, 20:22:19 » |
|
No,woda się wyklarowała zaczęła się ...ospa. Dodatkowo wkurzają mnie ślimary.Chyba wykopują roślinki i potrafią przeżreć całkiem grubą łodygę lub złamać.Czy to możliwe 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 26, 2008, 16:01:55 wysłane przez Jacky X »
|
|
|
|
|
wm1989
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #52 : Styczeń 25, 2009, 13:47:29 » |
|
Witam mam takie pytanko bo kupiłem kilka bocji lachoty(siatkowanej) i od tamtej pory mam mętną wode cały czas i czy moze to być wina tego ze bocje przekopują mi całe dno akwa i dlatego metna woda jest??i jescze jedno czy przez podawanie co2 moze byc mętna woda??z góry dzieki za pomoc
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 25, 2009, 14:46:06 wysłane przez wm1989 »
|
|
128 l ogólne 25 l w planach
GG 6403509
|
|
|
|
Mechanic
|
 |
« Odpowiedz #53 : Styczeń 26, 2009, 00:05:41 » |
|
Mozliwe, ze masz duzo zanieczyszczen i bocje wzbijaja je z dna. Musisz porzadnie odmulic. CO2 nie powoduje zmetnienia.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Oswald
|
 |
« Odpowiedz #54 : Styczeń 26, 2009, 00:09:31 » |
|
jescze jedno czy przez podawanie co2 moze byc mętna woda??z góry dzieki za pomoc
Mi się tam zawsze po podawaniu CO2 woda wydawała klarowniejsza. No chyba, że zacier dostał się do akwa, ale to by była lekka katastrofa...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wm1989
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #55 : Styczeń 26, 2009, 08:17:49 » |
|
dzieki za pomoc,bo właśnie mam poządnie zanieczyszczone dno i musze dobrze je oczyścić bo przy wymianie wody to zabardzo nie chce zbierac mi tego mułu
|
|
|
|
|
|
128 l ogólne 25 l w planach
GG 6403509
|
|
|
|
Mechanic
|
 |
« Odpowiedz #56 : Styczeń 26, 2009, 11:57:22 » |
|
Ja mialem podobnie. Stosowalem pokarm dla ryb dennych Sera Viformo i duza jego czesc zostawala na dnie. Jak sie to nagromadzilo to nie moglem usunac zmetnienia wody i musialem zalozyc zbiornik na nowo. Unikajcie przekarmiania tabletkami!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wm1989
Zainteresowany

|