Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Rozkład oświetlenia w akwarium  (Przeczytany 1865 razy)
gomez1982
Stały użytkownik

« : Styczeń 17, 2009, 11:42:53 »

Mam akwarium 54 L w nim oświetlenie 2x15 W.Jedna świetlówka jest tam gdzie standardowo a druga z tyłu za tym korytkiem.Świetlówki to Hagen Aqua i Sun Glo.I teraz moje pytanie jak je umieścić którą z tyłu a którą z przodu.Sam się bawiłem tym ustawieniem ale nie wiem które będzie lepsze dla roślin.

Jeśli z tyłu mam Aqua a z przodku Sun to w akwarium jest jasno nawet bardzo ale za to kolorystyka czerwona nie jest aż tak pokazana u ryb a rośliny są żywo zielone(efekt Sun-glo)

Jeśli sytuacja jest odwrotna to w zbiorniku jest ciemniej ale wtedy więcej roślin jest w zakresie widma świetlówki Aqua.

Sam już nie wiem co lepsze więc jeśli możecie to coś mi na ten temat doradźcie.
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Styczeń 17, 2009, 11:48:31 »

--------------------SUN-GLO-----------------------
--------------------AQUA-GLO----------------------
Wzmacnia rozwoj roslin, dajac szerokie spektrum.

Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #2 : Styczeń 17, 2009, 11:51:23 »

Mam te dwie swietlowki.
Ich rozmieszczeniem kierowalem sie tylko wg gustu. Z przodu aqua glo z tyłu sun glo. Rosliny sa zielone i zdrowe a barwa ryb jest bardzo wyrazna.

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
gomez1982
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Styczeń 17, 2009, 12:13:16 »

No właśnie kolorystyka ryb jest bardzo podkreślona tylko się boje czy z przodu rosnąca glosia to polubi.Ogólnie To sun glo z tyłu za korytkiem oświetla tylko tył akwarium a z przodu jest ciemniej.Daje to owszem fajny klimacik ryby są czerwone aż po oczach daje :)No ale jeśli mówicie że tak będzie lepiej dla roślin to wtedy zostawię z przodu Aqua a z tyłu Sun
gomez1982
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Styczeń 20, 2009, 14:20:58 »

A co myślicie o zamianie Sun-Glo na Philips Aquarelle?Czy to będzie lepsze niż ten Sun czy aż za bardzo się rośliny i glony przy tym świetle czyli Aquarelle i Aqua-Glo za bardzo będą rosły?Albo zamienić Sun Glo na Life Glo?
« Ostatnia zmiana: Styczeń 20, 2009, 14:22:46 wysłane przez gomez1982 » Zapisane
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: