Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Razbora klinowa - mleczne plamki
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Razbora klinowa - mleczne plamki  (Przeczytany 3508 razy)
Qter
Zainteresowany
**

« : Styczeń 08, 2009, 01:22:32 »

Witam,

Zauważyłem, że jedna z moich razbor ma mleczne plamki na ciele i straciła swój jaskrawy kolor - jakby jakaś przytłumiona była.
Mam prośbę o pomoc w identyfikacji tej przypadłości. J
akieś 2 miesiące temu inna razbora ze stada również mieła coś takiego więc ją profilaktcznie "usunąłem".

zdjęcie poglądowe tu: http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=475a66f5bbd3170f

EDIT:

pogrzebałem troche na forum i w necie i po pierwsze:

Paramatery H20:
NO2 - 0,5 mg/l
NO3 - 50 mg/l
GH > 14 a <21 st. d
KH - 6 st. d
PH - 7,2
FE - 0,4 mg/l

Podobne objawy zaobserwowałem również na innej razborze klinowej lecz w mniejszym stopniu.

Obu razborom zrobiłem 20 min. kąpiel w roztworze nadmanganianu potasu lecz poprawy nie zaobserwowałem.

Obecnie te dwie razbory odseparowałem ii w "izolatce" zastosowałem bactopur - dziś pierwszy dzień kuracji - zobaczymy za kilka dni...

Obrobiłem wcześniejszą fotkę teraz w innej rozdzielczości tutaj:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c388d50d289c09d6.html

Ponadto zaobserwowałem, że na samicy prętnika karłowatego przy nasadzie płetwy w okolicach skrzela pojawiła się kępka białych włosków - sądzę, że może to być pleśniawka - jutro wieczorem postaram się zrobić fotkę.

Na razie profilaktycznie podnoszę temperaturę do 28-29 st. C

Proszę o informację czy moje działania mają sens.. czy może coś innego powinienem zastosować, a jeśli tak to co  Huh

A propo - nie chce dodawać baktopur-u do całego zbiornika - wyczytałem gdzieś, że wybija całą florę bakteryjną - czy to prawda ?

PZDR

Qter

P.S.
Moje akwa opisane jest  tu: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=18405.0
« Ostatnia zmiana: Styczeń 13, 2009, 23:55:27 wysłane przez Qter » Zapisane

Qter
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Styczeń 14, 2009, 11:41:45 »

Widze, że zaczynam pisać bloga Wink

a odpowiedzi niema (z premedytacją tym razem nie użyłem funkcji EDIT).

oststnie wieści z mojej izolatki - jedna z razbor nieststy padła - druga cały czas walcczy z choróbskiem... Tongue

w akwa ogólnym podniesiona temperatura - pilnie obserwuje zachowanie/wygląd rybek a zwłaszcza samicy prętnika karłowatego i tej narośli/włosków w okolicy płetwy przy skrzelu...

myślę że kolejnym krokiem będzie większa niż zwykle podmiana H20 (jakieś 30-40%) połączona z porządnym odmulaniem dna

Czekam na komentarze/sugestie/pomysły

PZDR

Qter

P.S
Moje akwa opisane jest  tu: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=18405.0

gomez1982
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Styczeń 14, 2009, 12:22:20 »

Niezłe masz NO3 moim zdaniem za duże o wiele za duże.
Qter
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Styczeń 14, 2009, 12:38:08 »

tak, jestem tego świadomy ;(

od pewnego czasu próbuje je "zbić" lecz marnie mi idzie - robiłem cotygodniowe podmiany (wcześniej co 2 tyg. - 20%), ograniczyłem karmienie tylko do suchego pokarmu, wrzuciłem do filtra kubełkowego wypełnienie nitrax - ale niewiele to daje... myśle że np. codzienna wymiana 10% H20 przez dwa tygodnie mogła by pomóc - ale pewien nie jestem...

pozatym używam test paskowy JBL5w1 i nie mogę dokładnie sprawdzić - dziś kupie kropelkowy (mam taki na FE i jestem zadowolony) i zobaczymy jak jest "na prawdę".

PZDR

Qter

Qter
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Styczeń 18, 2009, 22:21:30 »

Witam,

Dziękuję za info. Temperaturę podniosłem już kilka dni temu z 26 do 28 st. C . Podmiany zacząłem robić częsciej (przez ostatnie 3 dni po 15% H20) ale niewiele to dało ;( . Używam testów kropelkowych na NO3 JBL i w sumie mam ciekawe wyniki:

- NO3 w moim akwa na poziomoe 50 mg/l
- NO3 w kranie 20 mg/l
- NO3 w H20 odstanej do wymiany przez 24h - 20mg/l
- NO3 w wodzie z filta Brita (pomiar zrobiony z ciekawości) - 20 mg/l
- NO3 w wodzie przegotowanej - 20 mg/l

jutro kupie demineralke i tez zrobie test (z ciekawości - może coś z testem jest nie tak ? - choć wątpie).

Aha - przezornie dodałem do filtra bakterii nitryfikacyjnych.

Jeśli chodzi o razborę to wydaje mi się, że po kuracji baktopurem "ma się" lepiej - tzn. plamki są lecz wydaje mi się, że mniejsze a ponadto rybka dostała jakby ciut żywszych kolorów.

Jeśli chodzi o karmienie - ostatnio karmie suchym pokarmem tropicala - 2 x dziennie w niedużych ilościach (pokarm nie zalega na dnie - rybki go zjadają w ciągu 3 minut).

Czekam na sugestie i pozdrawiam

Qter

ella
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Styczeń 19, 2009, 22:53:25 »

Witam Qter
Wrzuć w google hasło - choroba plamista i na to rzeczywiście bactopur powinien pomóc.
Z NO3 jak widzę walczysz. Może dorzuć trochę roślin szybkorosnących - moczarka, rogatek (trochę ci tego NO3 "zjedzą")
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Styczeń 19, 2009, 22:58:05 wysłane przez ella » Zapisane
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: