Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: uRODZONE MŁODE  (Przeczytany 4313 razy)
dolly
Stały użytkownik

Szczecin-Ystad

« Odpowiedz #15 : Styczeń 17, 2009, 19:48:29 »

Wszystkie rybki żyworodne gdy tylko mają dobre warunki łatwo się rozmnażają.
W moim przypadku za łatwo : )

Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #16 : Styczeń 18, 2009, 23:27:57 »

A po chusteczkę nowa samica? Jak młode dorosną to będzie mieć kilka : )

Podstawowy błąd hodowcy! Nie rozmnaża się zwierząt w rodzinie!
Potem się dziwicie, że macie rybki garbate, albo że oczko wypada...  Grin
dolly
Stały użytkownik

Szczecin-Ystad

« Odpowiedz #17 : Styczeń 19, 2009, 09:51:26 »

A ja właśnie słyszałam od hodowcy że aby zyskać ryby na wystawy krzyżuje się spokrewnione osobniki by młode były jak najbardziej do siebie podobne (powinny być niemal identyczne).Tak właśnie robią hodowcy na całym świecie.Sorki ale dam wiarę facetowi który wystawia rybki od ponad 30lat.

Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #18 : Styczeń 19, 2009, 10:18:41 »

A ja właśnie słyszałam od hodowcy że aby zyskać ryby na wystawy krzyżuje się spokrewnione osobniki by młode były jak najbardziej do siebie podobne (powinny być niemal identyczne).Tak właśnie robią hodowcy na całym świecie.

Tak się robi np z gupikami. Mimo wszystko od czasu do czasu krzyżuje się nowe osobniki w celu "odświeżenia" krwi. Akurat gupiki mają bardzo silne geny i bardzo rzadko zdarzają się deformacje. Mimo wszystko cały proceder ze względów moralnych jest raczej naganny. Na pewno na takie krzyżówki nie zdecydowalbym się nigdy poza właśnie gupikami (w rozsądnej ilości krzyżowanych pokoleń).

Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #19 : Styczeń 19, 2009, 17:40:50 »

A ja właśnie słyszałam od hodowcy że aby zyskać ryby na wystawy krzyżuje się spokrewnione osobniki by młode były jak najbardziej do siebie podobne (powinny być niemal identyczne).Tak właśnie robią hodowcy na całym świecie.Sorki ale dam wiarę facetowi który wystawia rybki od ponad 30lat.
Podobne, nie znaczy zawsze spokrewnione. Dobrze jest mieć tę cechę od różnych linii, to się nic złego nie dzieje. W innym przypadku od jednej choroby padną prawie wszystkie. Tzw. rasy to jest chora moda nie związana z żadnymi racjonalnymi przesłankami (oprócz pieniędzy  Grin)

Akurat gupiki mają bardzo silne geny
Przez "silne geny" często określa się jakąś cechę mocno widoczną, ale prawa Mendla są nieubłagane.

Jako ciekawostkę podam przykład żubrów. Są w mało stabilnej równowadze, chociaż w Polsce jest ich dobrze ponad 1000 sztuk. Jedna mocna choroba i żubrów nie będzie! Dlatego jest kilka hodowli odseparowanych od siebie i na gwałt szuka się innych linii badając materiał genetyczny żubrów z różnych hodowli w całej Europie.
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: