Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Nematol a kirysy  (Przeczytany 3777 razy)
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« : Sierpień 18, 2009, 20:45:07 »

Czy ktoś z Was stosował może Nematol w akwarium z kirysami ?

Na opakowaniu znalazłem informacje że może być niebezpieczny dla bocji i właśnie kirysów, których mam spora grupę :/

Będę wdzięczny za jakiekolwiek info.

dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Sierpień 21, 2009, 20:57:11 »

Nie polecam Nematolu , słyszałem o nim same negatywne opinie , szczególnie wśród ''paletko maniaków'' , jest podobno bardzo nie skuteczny . Myśle że może zabić te kirysy to samo może zrobić z krewetkami czy zbrojnikami lub bocjami
lukas
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Sierpień 21, 2009, 21:09:20 »

tego się właśnie obawiam :/ jest może na forum ltoś kto używał tego środka?

MariuszW
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Sierpień 22, 2009, 13:14:33 »

Podlacze sie do pytania bo wlasnie sam mam zamiar go zastosowac w akwarium i tez sie troche obawiam o kiryski i zbrojniki...od dwoch dni namaczam delikatnie pokarm w nematolu i podaje do jedzenia niewiem czy to cos pomoze ale narazie zadnych dziwnych zachowan nie zauwazylem...w przyszlym tygodniu zastosuje chyba pelna kuracje i zobaczymy...
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Sierpień 22, 2009, 13:28:48 »

Podlacze sie do pytania bo wlasnie sam mam zamiar go zastosowac w akwarium i tez sie troche obawiam o kiryski i zbrojniki...od dwoch dni namaczam delikatnie pokarm w nematolu i podaje do jedzenia niewiem czy to cos pomoze ale narazie zadnych dziwnych zachowan nie zauwazylem...w przyszlym tygodniu zastosuje chyba pelna kuracje i zobaczymy...

a na co leczysz ryby? Nematol to środek nieskuteczny ale za to bardzo szkodliwy , jest dużo lepszych leków na rynku od Nematolu.
MariuszW
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Sierpień 22, 2009, 15:45:49 »

a na co leczysz ryby? Nematol to środek nieskuteczny ale za to bardzo szkodliwy , jest dużo lepszych leków na rynku od Nematolu.

Zerknij do mojego tematu:

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=25932.0

W polsce niemialbym problemu z doborem odpowiednich srodkow, ale ze mieszkam w anglii niema za bardzo tutaj specjalistycznych srodkow (raczej sklepow z takowymi) ...a jezeli juz sa to znow pod innymi nazwami ktorych nieznam albo nieumiem znalezc odpowiednikow...
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Sierpień 23, 2009, 13:08:52 »

Jest to srodek z gornej polki

z górnej półki to jest chyba tylko jego cena  Roll Eyes bo jego skuteczność pozostawia wiele do życzenia.
lukas
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Sierpień 23, 2009, 20:56:28 »

a co z kirysami i zbrojnikami?

MariuszW
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Sierpień 26, 2009, 15:42:45 »

Mo ze podziele nabytym doswiadczeniem z Nematolem, a mianowicie po przeczytaniu ze moze poslac moje kirysy, krewetki, i glonojady w zaswiaty zdecydowalem sie delikatnie namoczyc jedzonko w leku, rozpuscilem malutka kropelke w 5ml wody z akwa i namoczylem jedzenie, w pierwszym dniu kuracji bylo ok, po 2 dniach postanowilem powtozyc, dawke podalem ok 1-2 po poludniu a okolo 20 wieczorem niestety stwierdzilem dziwne zachowanie "Rossy tetra" nieznam polskiej nazwy.... po ok nast 2h nastapily zejscia rybek i agresja pozostalych...zeszlo 6 z moich jedenastu tetr kirysy krewetki i glonki (wszystkie jadly) maja sie jak najlepiej.....
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: