Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Pilelęgnica RAMIREZA - zmiana zachowania!?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Pilelęgnica RAMIREZA - zmiana zachowania!?  (Przeczytany 1882 razy)
nafets
Nowy
*

« : Styczeń 16, 2009, 09:32:28 »

Mam Parkę Ramirezek od 3 mcy

dotychczas wyglądało to tak:
Samiec krył się w za korzeniem lub w zaroślach i od czasu do czasu przeganiał inne ryby Smiley nawet podczas karmienia nie opuszczał kryjówek,
głównie przebywał w dolnej części akwarium
Samica bardziej odważna, przy karmieniu pierwsza podpływała pod tafle wody - na widok właścicieli podpływała pod przednią szybę - witając się z nimi Smiley

obecnie:  (od kilku dni)
Samiec stał się bardzo odważny, pływa po całej powierzchni akwa góra-dół, pierwszy podpływa pod taflę wody podczas karmienia - nie przegania innych ryb poza swoją samicą która cały czas musi przed nim uciekać!
Samica chowa się przed samcem, który natarczywie ją przegania z każdego miejsca kiedy tylko ją zobaczy - chowa się - ma troszkę nieregularny ogon - jakby nagryziony!?

co może powodować takie objawy? taką zmianę zachowań !?
tj jakiś czas tarła?

luk193
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Styczeń 16, 2009, 09:56:15 »

Tarło to na pewno nie jest .Po prostu im się coś pozmieniało. Co do tego poszarpanego ogona to się samo zarośnie tylko obserwuj czy nie pojawia się tam pleśń .

Martin
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Styczeń 16, 2009, 10:14:33 »

Pierwsze co zrób, to obniż im temperature o 2 stopnie - uspokoją się trochę. Powinno pomóc.

Jeżeli Samiec znowu zacznie atakować samice, odizoluj go na 1 dzień conajmniej, tak aby atakowana rybka poczuła sie swobodnie w akwarium.

Potem wpuść samca. Pozdrawiam.

luk193
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Styczeń 16, 2009, 10:20:58 »

Martin to nic nie da, nie wypowiadaj się na temat ramirez skoro trzymasz je w tak małym zbiorniku!!Odizolowanie samca od samicy jeszcze pogorszy sytuację. Możliwe że im się po prostu granice terytoriów  pozmieniały. Powiedz jaki masz litraż parametry i temperaturę.To na pewno nic groźnego

andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Styczeń 16, 2009, 10:27:51 »

Mam Parkę Ramirezek od 3 mcy
W jak dużym akwarium? Jaka jest obsada? Jak gęsto zbiornik jest porośnięty roślinami?
Pierwsze co zrób, to obniż im temperature o 2 stopnie - uspokoją się trochę. Powinno pomóc.

Jeżeli Samiec znowu zacznie atakować samice, odizoluj go na 1 dzień co najmniej, tak aby atakowana rybka poczuła sie swobodnie w akwarium.

Potem wpuść samca. Pozdrawiam.
Obniżenie temperatury przypuszczam nie ma tu żadnego znaczenia. Podobnie odizolowanie jednego z osobników na 1 dzień nic nie da. Ramirezy to rybki z charakterem, które mają swoje "widzi mi się" i jeżeli samiec i samica nie akceptują się z jakichś powodów to takie zabiegi nic nie dadzą. Trzeba też mieć pewność, że posiadana para to rzeczywiście samiec i samica. Moja para jakieś dwa tygodnie temu była papużkami nierozłączkami. Teraz każda ramirezka pływa osobno, a samiec czasami przegania samicę gdzieś w kąt zbiornika. Ta siedzi tam kilka minut i ponownie wypływa.

nafets
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Styczeń 16, 2009, 10:35:39 »

moje akwarium to 112 (profil)

obsada:
16x neon inessa
3x neon kardynałek
6x danio czerwone
3x razbora klinowa
3x brzanka odesska
2x pielęgnica Ramireza (parka)