Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « MEKKA...rozcięcie na pysku...
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: MEKKA...rozcięcie na pysku...  (Przeczytany 1868 razy)
sys
Nowy
*

« : Wrzesień 05, 2004, 17:48:57 »

Witam...
...brak czasu spowodował,że troche zaniedbałem swoje akwarium :oops: ...
...w pewnym momencie zauwazyłem albo to pęknięcie albo rozdarcie skóry na pysku u mojej Mekki...najpierw wyglądało tak jakby się zabliźniało...potem pojawiła się biała narośl...widoczne są bardzo głębokie ubytki ciała w ranie (rana jest bardzo głęboka)...i ciągle ta biała narośl(pewnie pleśń)....czasem wygląda tak jakby się rana zasuszała, a zaraz potem znów rana zaczyna się "paprać"...
...pewnie potczas walk terytorialnych uderzyła gdzieś pyskiem...
...podniosłem temp. w moim zbiorniku z 26 na 28/29 stopni...zredukowałem światło...zastosowałem preparat FMC....bez skutku...
...pomóżcie, ponieważ ryba zaczyna słabnąć...już jest przeganiana przez skalary...
...może ktoś podsunie jakiś preparat :roll:

prawdziwa prędkość...200l
Splender
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 05, 2004, 18:01:57 »

Trzymasz je ze skalarami?? :roll:

To chyba pleśniawka :?:  :!:
sys
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 05, 2004, 19:31:44 »

...tak Cheesy ... ale trzymam tylko jedną sztuke...
...i dopuki była zdrowa to spokojnie "godziła" wszystkie ryby w akwarium, nie wyrządzając im żadnej krzywdy...
...skoro to pleśniawka to może jeszcze podnieść temp. i zredukować oświetlenie do minimum?

prawdziwa prędkość...200l
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 05, 2004, 20:56:10 »

Ehhh te FMC, a czy Ty na pierwszy objaw jakiejś choroby łykasz odrazu antybiotyk ?
Zrób tej pielegnicy krótkotrwałe kąpiele (po 8 godzin roztwór chyba 1ml/L) w osobnym zbiorniku w akryflawinie, ona pomoze ranie sie zagoić, wyleczy pleśniawke i odkazi wodę przy okazji.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: