Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: słabo rosna-jaki pokarm  (Przeczytany 2752 razy)
mymlon
Stały użytkownik

« : Styczeń 19, 2010, 08:40:35 »

Witam, wydaje sie mi, ze moje ryby słabo rosna, karmie raz dziennie, pokarmy są urozmaicone tj żywy, mrozonki, platki tabletki. Ale i tak uwazam, ze jest słaby przyrost ryb. czy polecicie jakis pokarm dla lepszego wzrostu, moze częsciej karmic...
pawel_szp
GG 8287452
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Styczeń 25, 2010, 14:32:04 »

ile, jakie gatunki i jaki zbiornik? podaj te info, a może coś się wyjaśni Smiley

2x Pielęgniczka Ramireza -samice....
12x Neon Innesa
2x Pangio Oblonga <- potocznie znany piskorkiem Cheesy
8x Żałobniczka/Tetra czarna

AMPULARIE!!!!! WYDAM JAK NAJWIĘCEJ!!

Flora:
Echinodorus D'vall
Rogatek
Anubias nano
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #2 : Styczeń 25, 2010, 14:49:57 »

Przedewszystkim podaj obsade i litraż zbiornika...

Bartek1599
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Styczeń 25, 2010, 20:48:48 »

Ja mam to samo, mam 2 rodzaje narybku jeden ma ok.3-4 miesiące a drugi świeżo narodzony (ma ok.tygodnia). Mój narybek (gupiki) jest w akwa ogólnym 55l, karmie (i karmiłem) rybki raz dziennie mieszankom pokarmu suchego dla narybku i ryb dorosłych (wiem że to błąd ale mam nadzieje kupić plankton i mrożone ochotki). Tak jak pisałem narybek ma ok.4 miesiące (przez ok 2 miesiące dorastał w akwarium 5.5l)  a jest wielkości połowy dorosłych rybek i dopiero od jakiegoś miesiąca zaczyna mu się wybarwiać ogon. Wiecie jaki może być tego powód ?
« Ostatnia zmiana: Styczeń 25, 2010, 21:02:03 wysłane przez Bartek1599 » Zapisane
Wojtek 92
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Styczeń 26, 2010, 09:15:09 »

Nie wiem dlaczego ale miałem gupiki które dorastały prawie rok do wieku rozrodczego ,a teraz trzymam bez odławiania ich dzieci z nimi i rosną 2xszybciej a nawet 3x.
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Styczeń 26, 2010, 10:48:46 »

Małe akwarium, zbyt rzadkie i za małe podmiany wody, niskoproteinowy pokarm marnej jakości podawany zbyt rzadko. Żeby gupiki dobrze rosły muszą mieć często odświeżaną wodę, karmione powinny być przynajmniej kilka razy dziennie najlepiej żywym pokarmem wysokiej jakości. Nie wolno ich także trzymać w zbyt małym akwarium (5,5 l to nie akwarium, to słoik).
« Ostatnia zmiana: Styczeń 26, 2010, 10:51:27 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Bartek1599
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Styczeń 26, 2010, 13:13:48 »

Ale teraz mam narybek w akwa ogólnym 55l więc jeżeli będę małe karmił kilka razy dziennie to te dorosłe też będą jadły i mogą dostać groźnych chorób typu otłuszczenie wątroby (z przejedzenia). Co do pokarmu żywego to czy larwy nie zaatakują świeżego (tygodniowego) narybku ??!!
bebikk
Bywalec

nowa przygoda z krewetkarium

« Odpowiedz #7 : Styczeń 26, 2010, 14:36:28 »

nie zaatakuja, najwyzej rybki nie podplyna do tego...

w kupie siła więc napakujmy do 25l jak najwięcej ryb!
Jasko
Jasko
Nowy
*

Uczmy sie kochac

« Odpowiedz #8 : Styczeń 27, 2010, 13:02:51 »

Autorze dokladnie tak jak mowi "Emi" ja bym dodal do tej wypowiedzi to, zauwarzylem ze jak narybek ma dostep do swiatla slonecznego potrafi raz szybciej rosnac od chowanych pod lampa. Do tego jest bardziej wybarwiony dostaje wten sposob w.D" ja np bardzo duzo potomstwa gupikow odchowalem na polu w beczce 80l (po ogorkach Grin ale nie w zimie Wink)
jestem w itali i tutaj smialo chowam je na polu . A w kraju poznom wiosna ale jest duzo roznych innych sposobow aby im dac swiatlo sloneczne (dej pole do popisu wyobrazni)

to tak z wlasnych doswiadczen Wink
pozdr

Uczmy sie kochac
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Styczeń 27, 2010, 13:06:34 »

Ale teraz mam narybek w akwa ogólnym 55l więc jeżeli będę małe karmił kilka razy dziennie to te dorosłe też będą jadły i mogą dostać groźnych chorób typu otłuszczenie wątroby (z przejedzenia). Co do pokarmu żywego to czy larwy nie zaatakują świeżego (tygodniowego) narybku ??!!

Bartku, pokarm dla narybku jest przeważnie bardzo drobny i wcale nie trezba go dużo, to np naupliusy, nicienie mikro, ugotowane żółtko czy przetarte mięsne pokarmy więc starsze gupiki z tego pyły niewiele skubną.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 27, 2010, 13:08:21 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Bartek1599
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Styczeń 27, 2010, 15:56:20 »

Co do tego starszego narybku to nie dodałem że gdy był w akwarium 5.5L  był karmiony 3 razy dziennie pokarmem JBL Novo Baby 01 a potem 02, obecnie (po ok.4 miesiącach) ma 1,5 - 2 cm i je to co reszta w akwa ogólnym. A co do tego świeżego narybku to na razie będę karmił tym co i tamte jadły (ale myślę że tylko 01 bo 02 i reszta będzie jeść) ok. 3 razy dziennie, przez jakiś miesiąc, potem myślę że urośnie na tyle że będzie jadł to co reszta.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: